Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
14.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Siol.net

Natisni članek

Lidl Slovenija kuhanje ponovna uporaba lubenica

Petek, 14. 8. 2015, 14.35

6 let, 6 mesecev

Spregledana dobrota – slastni olupki lubenice

Siol.net

Olupki lubenice so tako kot pri kumarici povsem užitni. Zato ne vztrajajte samo pri rožnatem mesu. Privoščite si ves sadež.

Sočno rožnato meso lubenice je edino, kar nas običajno mika, ko kupujemo slastni sadež in ga postrežemo v peklensko vročem vremenu. Vendar delamo veliko napako, saj je lubenica užitna vse do zadnjega koščka, prav vse je treba uporabiti.

Lubenica – voda z vitamini

Nizkokalorični sadež porabite za smutije, kompote in kandirane slaščice. | Foto: Nizkokalorični sadež porabite za smutije, kompote in kandirane slaščice.

Kar 91 odstotkov lubenice sestavlja voda, preostalo so ogljikovi hidrati. Vsebuje vitamine A in C, minerala kalij in magnezij in vlaknine. Največ vitamina C je ob lupini sadeža.

Zrela lubenica ima enakomerno zeleno lupino, na mestu, kjer je ležala na njivi, pa je bolj rumena. Nerazrezano shranjujemo pri sobni temperaturi, razrezano pa v hladilniku.

Ponujamo vam nekaj slastnih receptov, kako preprosto uporabiti tudi olupke lubenice.

V azijski kuhinji uporabljajo olupke v mešanicah na hitro popražene zelenjave, v solatah, juhah in drugih jedeh. Tudi kompot iz olupkov lubenice je zelo priljubljena jed. Olupke lahko celo kandirate kot olupke limone, grenivke in pomaranče. Kandirani olupki lubenice so hrustljavi in imajo prijetno sladko-kiselkast okus.

Prav tako zelo uporabna so semena, ki jih lahko popražite za prigrizek ali kot dodatek kruhu, pozimi pa jih bodo veseli tudi ptički. Olupki lubenice naj torej tudi pri vas postanejo tako priljubljeni kot sočna rožnata sladica, pa še kuhinjskih odpadkov bo precej manj.

Kompot iz lubeničnih olupkov

Če boste na mizo postavili kompot iz lubeničnih olupkov, boste očarali vse goste. | Foto: Če boste na mizo postavili kompot iz lubeničnih olupkov, boste očarali vse goste. Sestavine: olupki lubenice 2 skodelici belega kisa 2 skodelici vode 4 skodelice sladkorja 3 cimetove palčke ena čajna žlička klinčkov ena narezana limona ena čajna žlička pimenta

Za solnico: četrtina skodelice soli na liter vode

Priprava: Čisto na tanko olupite zeleno kožo, ni treba biti zelo natančen. Meso narežite na kocke ali rezine in jih čez noč namočite v slanico – eno četrtino skodelice soli raztopite v litru vode. Lahko jih namočite tudi v vodi z limono.

Po namakanju olupke dobro operite in odcedite. V posodi zmešajte 2 skodelici belega kisa, 2 skodelici vode, 4 skodelice sladkorja, 3 cimetove palčke, eno čajno žličko klinčkov, eno narezano limono in eno čajno žličko pimenta. Mešanico rahlo kuhajte pet minut.

Počasi dodajajte olupke in jih kuhajte približno pol ure, dokler ne posteklenijo. Kuhane olupke naložite v kozarce za vlaganje in prelijte z vrelo mešanico.

Kandirani olupki lubenice

Lubenični olupki lahko postanejo tudi enkratna sladica za k čaju. | Foto: Lubenični olupki lahko postanejo tudi enkratna sladica za k čaju. Sestavine za eno skodelico kandiranih olupkov: olupki četrtine lubenice pol skodelice vode skodelica sladkorja 2 do 3 jedilne žlice limoninega soka pol čajne žličke vaniljevega ekstrakta ali esence 1 do 2 čajni žlički sladkorja v prahu

Priprava: olupke narežemo na rezine. Odstranimo vse ostanke mesa. Zeleno kožico tanko olupimo. Rezine narežemo na kocke.

Položimo koščke olupkov v kozico in prelijemo z vodo. Zavremo in rahlo kuhamo pet minut. Rožnato-oranžno peno, ki se naredi na vrhu, odstranimo. Olupke odcedimo in operemo.

Zmešamo sladkor in vodo. Pustimo da se sladkor stopi. Dodamo olupke, zavremo in kuhamo 15 minut. Ugasnemo štedilnik in pustimo olupke stati v sirupu, pokrijemo s kuhinjsko brisačo in pustimo stati od 8 do 10 ur. Spet zavremo, kuhamo 15 minut in spet pustimo stati od 8 do 10 ur. To ponovimo še enkrat, le da tokrat dodamo še limonin sok in vaniljev ekstrakt. Kuhamo 15 minut, odcedimo in prihranimo sirup. Lahko ga uporabimo za shranjevanje kandiranih olupkov.

Z dolgimi intervali med posameznim kuhanjem dobimo prozorne olupke.

Razgrnemo peki papir in ga posujemo s sladkorjem v prahu. Na papir položimo kandirane koščke, tako da se ne dotikajo med seboj. Pustimo, da se sušijo kak dan ali dva. Lahko jih sušimo tudi v rahlo ogreti pečici.

Limonada oziroma smuti iz lubeničnih olupkov

Poletna osvežitev - limonada z lubeničnimi olupki. | Foto: Poletna osvežitev - limonada z lubeničnimi olupki. Sestavine: 6 skodelic narezanih olupkov lubenice pol kozarca limoninega soka 2 kozarca hladne vode tretjina skodelice sladkorja 2 skodelici zdrobljenega ledu

Priprava: V mešalnik stresite koščke olupkov, hladno vodo, sladkor in limonin sok. Mešajte, dokler ne nastane gladka tekstura. V mešalnik za koktajle stresemo led in nalijemo precejen sok iz mešalnika. Če je tekočine premalo, dodamo vodo. Vse skupaj dobro premešamo in temeljito ohladimo ter postrežemo v ohlajenih kozarcih.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte