Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2014,
8.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Sreda, 3. 9. 2014, 8.25

2 meseca, 1 teden

Sem v stiski in potrebujem pravno pomoč

Siol.net

V želji nuditi brezplačno pravno pomoč in svetovanje socialno ogroženim je aprila nastalo Združenje Solidarnost, ki je v tem času obravnavalo že okrog 30 primerov.

Vsi tisti, ki se morajo zaradi neljubega položaja, v katerem so se znašli, ker so pri drugih institucijah naleteli na nerazumevanje, so lahko prepričani, da jim bodo v Združenju Solidarnost namenili vse svoje pravno znanje, pozornost in čas. Glavno vodilo Združenja je namreč pomoč ljudem v stiski. To je njihov prispevek k boljšemu, prijaznejšemu, manj sebičnemu svetu.

Združenje je svojo dejavnost začelo konec aprila letos, povpraševanje po brezplačnem pravnem svetovanju in pomoči pa je poraslo šele v zadnjem mesecu, dveh, saj so se morali najprej truditi za prepoznavnost organizacije v krogih ljudi, ki se zdaj obračajo na njih. Pogovarjali smo se z enim od ustanoviteljev združenja, diplomiranim pravnikom Petrom Vido. Zasedba, ki nudi brezplačno pravno pomoč socialno ogroženim, trenutno šteje 12 pravnikov. Na Združenje Solidarnost se obračajo tudi drugi svetovalci, ki se jim želijo pridružiti kot prostovoljni pravniki.

 | Foto: Kaj je bil razlog za idejo o ustanovitvi združenja?

Združili smo željo po aktivnem praktičnem delu z vsakdanjimi pravnimi problemi in željo s svojim znanjem pomagati tistim, ki tovrstno pomoč potrebujejo. Menimo namreč, da se pravnik oblikuje šele skozi prakso in delo. Samostojna skupine za brezplačno pravno svetovanje in pomoč je zanimiva priložnost za to, hkrati pa lahko tako sledimo svojim težnjam po prispevku k boljšemu, prijaznejšemu, manj sebičnemu svetu, saj je naša pomoč usmerjena k tistim, ki so dobili košarico pri drugih institucijah in se z lažjim srcem obračajo na nas. To je vsekakor naše glavno vodilo, preprosto želimo pomagati, kolikor je to v naši moči.

Koliko primerov ste v tem času že obravnavali?

Trenutno okoli 30. Primeri imajo zelo različne razsežnosti, nekateri se rešijo dokaj hitro, drugi nas spremljajo tudi več mesecev. Vsekakor pa vsaki zadevi namenimo toliko časa, kolikor je treba, da se primer kar najbolje reši.

S kakšnimi težavami se ljudje največkrat obrnejo k vam po pomoč?

Večina ljudi, ki se obrne na nas, je v stiski, bodisi finančni bodisi osebni. Tipični so na primer družinski in dedni spori ter konflikti z različnimi državnimi institucijami.

 | Foto:

Na kakšen način jim lahko pri vas pomagate?

S pravnega vidika odgovarjamo na konkretno zastavljena vprašanja, izdelujemo načelna pravna mnenja za posamezne primere glede na zakonske možnosti in dozdajšnjo sodno prakso, usmerjamo ljudi, kako postopati, ko se soočijo z njim nerazumljivo listino ali postopkom, sestavljamo vloge v imenu strank itd. Vse podrobnosti o naših storitvah in napotke, kako do nas, najdete na naši spletni strani Združenju Solidarnost.

Koliko vas je in kako usposobljena je vaša ekipa svetovalcev?

Ustanoviteljska zasedba šteje štiri diplomirane pravnike v zadnji fazi magistrskega študija in enega študenta prava na pragu diplome. Vsi smo se že med študijem ukvarjali z občasnim pravnim svetovanjem, s pomočjo v odvetniških pisarnah in delom v državnih uradih, tako da smo ves čas imeli stik s prakso. Pridružilo se nam je tudi več članov svetovalcev, ki so prav tako diplomirani pravniki. Imamo pa tudi nekaj zunanjih sodelavcev, ki prihajajo iz vrst odvetniških in sodniških pripravnikov, nekateri pa so že zaposleni na različnih mestih v pravosodju. Zasedba trenutno šteje 12 članov.

 | Foto:

Kako obremenjeni so vaši svetovalci? Ali svetovalno delo opravljajo v svojem prostem času?

Glede na to, da je naše delo neprofitno in povsem prostovoljno, vsak od svetovalcev dela, kolikor nam dopuščajo druge vsakdanje obveznosti. Trenutno nimamo težav s preobremenjenostjo, saj imamo tudi več ponudb prostovoljcev, ki se nam želijo pridružiti, tako da se v širši zasedbi vedno najde nekdo, ki je pripravljen posvetiti svoj čas novi zadevi.

Kje kot pravniki vidite upanje, da bo država nekoč morda le zmogla poskrbeti za socialno najšibkejše državljane?

Odgovor ne more biti pretirano pravniški, edina pot iz trenutne krize je zagon gospodarstva. Ljudje morajo imeti delo in zanj zasluženo plačilo. Tako se bo velik del socialnih transferjev sprostil in bo mogoče pokriti potrebe tistih, ki bodo ostali na dnu.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte