Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
11.39

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Bor Slana

Video: Luka Petrič

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet Maribor

Torek, 14. 10. 2014, 11.39

2 meseca, 1 teden

Rolling Stones za začetek pouka

Siol.net

Foto: Bor Slana

Video: Luka Petrič

Ste vedeli, da je bil najboljši basist vseh časov Bach in da je osnova za vso moderno glasbo klasični rock? Zakaj se pouk glasbe ne bi začel z učenjem, recimo o glasbi skupine Rolling Stones?

Ker žal veliko staršev svojim otrokom ne more privoščiti glasbene izobrazbe, se je mariborsko Kulturno društvo Coda odločilo, da v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor razvije projekt Omogočimo sanje.

Glasba je naša zvesta spremljevalka, ki nas tolaži, spodbuja, sprošča, navdihuje in pomaga, da se lažje spopadamo z vsakodnevnimi izzivi. Morda jo radi samo poslušamo ali pa jo celo izvajamo in ustvarjamo. Glasbeni navdušenci že zgodaj v otroštvu z inštrumentom "pod pajsko" stojijo pred vrati glasbenih šol in čakajo na svoj prvi odmerek glasbenega znanja, ki jih bo popeljal v čudoviti svet ritmov, akordov, zvokov in melodij.

Glasbeno ustvarjanje izjemno pozitivno vpliva na razvoj otrokovih učnih sposobnosti in na delovanje možganov. Takšne možganske spodbude otrok ne dobi na vsakem koraku, zato je zelo pomembno, da imajo možnost za glasbeno ustvarjanje prav vsi otroci, tudi tisti, ki si inštrumenta in uradnega glasbenega pouka, kaj šele učnih ur pri zasebnikih, ne morejo privoščiti. Otroška želja po glasbi bi morala biti edina vstopnica v svet glasbe.

Brezplačne glasbene delavnice

Martin Počkar | Foto: Martin Počkar

Codovci, kot si pravijo glasbeni mentorji mariborskega Kulturnega društva Coda, poučujejo igranje na različne inštrumente in igranje v bendu. "Mlade in otroke, ki se pri nas učijo inštrumenta, naš način dela povsem obnori. Žal vsi starši svojim otrokom ne morejo plačati glasbene izobrazbe, zato smo se v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor, ki je lani začela razvijati projekt Omogočimo sanje, odločili, da otrokom in mladim pripravimo brezplačne glasbene delavnice," je kot uvod v prvo tovrstno glasbeno delavnico, ki poteka v prostorih mariborskega ZPM na Razlagovi 16, povedal mentor delavnic in učitelj skupinske igre pri KUD Coda Martin Počkar, sicer basist pri skupinah Divison, Dweal in Leonart. Glasbene delavnice so primerne za otroke in mlade od 9. do 18. leta. Udeleženci ne potrebujejo glasbenega predznanja. Celoten program delavnic in kontaktne podatke za vpis najdete na tej povezavi.

Podarite inštrumente ali ojačevalce, karkoli glasbenega

Tista črna kitara, lahko tudi katerakoli druga, ki že leta vsa zaprašena stoji v kotu vaše sobe, lahko nekomu polepša prosti čas. Podarite jo Kulturnemu društvu Coda, ki bo zanjo našlo novega lastnika. Dobrodošli bodo tudi ojačevalci in katerikoli drugi inštrumenti.

Cilj njihovega glasbenega projekta je tudi oživiti sistematičen način rotacije oziroma podarjanja glasbenih inštrumentov tistim, ki si igranja močno želijo in si inštrumenta resnično ne morejo privoščiti.

Profesor, ki začne z Rolling Stones

Po srečnem naključju jih je dileme, kdo bo predavatelj na brezplačnih glasbenih delavnicah, odrešil Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča. Povedali so jim, da za svojega pacienta, ki je študiral bas kitaro v Linzu, iščejo primeren program, kjer bi lahko poučeval glasbo in na ta način opravil del rehabilitacijskega programa. Mariborčan Tomi Erceg, ki je študiral bas kitaro v Linzu, je bil nad svojim novim "delovnim mestom" navdušen. Delavnico bodo pilotno izvajali do 19. decembra. Po uspešnem koncu pilotne izvedbe bo delavnica potekala v okviru programa javnih del do konca šolskega leta 2014/15.

Tomi s svojimi učenci | Foto: Tomi s svojimi učenci

"Vedno sem rad poučeval otroke, še posebej tiste, ki si ne morejo privoščiti učenja inštrumenta. Z glasbo pa smo povezani na različne načine, jo poslušamo, ustvarjamo in izvajamo, tako da je prosti čas, preživet z glasbo, še posebej kakovosten. Sam sem med študijem v avstrijskem Linzu igral v različnih zasedbah, tako da lahko delim tudi izkušnje iz igranja v bendu," pa je povedal predavatelj Tomi Erceg, ki je za prvo učno uro glasbene delavnice, na katero so prišli trije mladi, pripravil predstavitev Rolling Stones.

Lidl Slovenija je v okviru projekta Ustvarimo boljši svet društvu Coda doniral dve klaviaturi Yamaha, s katerima bodo mladi nadebudneži lahko ubirali prve korake v svet glasbe.

Od klasike do rapa

Kaj je lahko lepšega od tega, da glasbo začneš spoznavati pri legendah rocka? René, Alen in Nina, ki so na delavnice prišli v okviru Projektnega učenja za mlade (PUM) Andragoškega zavoda Maribor, imajo različna pričakovanja glede glasbenih uric: "Prišla sem samo malo povohat. Rada poslušam glasbo, ki ima globlje sporočilo. Blizu mi je tako klasika kot klasični rock, všeč mi je spletna tehnologija Vocaloid in kolektiv Gorillaz Sound System," je na začetku ure povedala Nina.

"V osnovni šoli sem rad bobnal, kitare mi niso bile všeč. Sicer pa rad poslušam vse od Guano Apes do Oliverja Dragojevića. Ne maram le panka. Glasba me sprosti," pa je povedal Alen. Zraven njega je sedel Alen, ki tudi sam ustvarja glasbo. "Rad imam kantavtorje Kovačiča, Domicelja, Smolarja in rap," je povedal René in po tem, ko so poslušali nekaj komadov Rolling Stones, obljubil, da bo do naslednjič preposlušal vso njihovo glasbo. "To boš počel več let," mu je odgovoril Tomi in nanizal še nekaj neverjetnih dejstev o angleškem bendu, ki je posnel že 400 pesmi, prodal več kot 200 milijonov albumov in se odpravil že na dve poslovilni turneji.

"Naš namen je prek pogovorov mladim približati glasbo, da bodo z njo preživljali prosti čas," je povedal Martin Počkar in dodal, da to ne bodo klasične glasbene urice. "Zastavili smo bolj široko, sledili bomo interesom vseh sodelujočih. Spodbujali bomo pogovor o glasbi, osebnem pomenu glasbe, najljubših izvajalcih in bendih. Učili se bomo prvih korakov na inštrument, poustvarjali zvoke iz narave in tudi naredili svoj inštrument."

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte