Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
7.54

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

Lidl Slovenija advertorial brezdomci Kralji ulice

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 7.54

2 meseca, 1 teden

Rodil se je stoti Kralj ulice

Siol.net

Legendarni ljubljanski cestni časopis Kralji ulice je praznoval izdajo častitljive 100. številke revije. Že sedem let brezdomci ustvarjajo vsebinsko bogato revijo, ki številnim pomaga preživeti.

Revija Kralji ulice, ki spada v žanr t. i. cestnih časopisov, kljub recesiji na trgu tiskanih medijev vztraja že sedem let. Posebnost revije, ki jo je mogoče kupiti samo na ulici, je, da jo ustvarjajo pretežno brezdomci, nekaj vsebine pa prispevajo tudi drugi vpleteni v reševanje njihove življenjske situacije, kot so socialni delavci in družbeno angažirani posamezniki.

To so posamezniki, ki nad brezdomnostjo ne vihajo nosu, ampak se zavedajo, da se bomo le z "detabuiziranjem" brezdomnosti lahko začeli spopadati s to vedno bolj perečo družbeno realnostjo. Kralji ulice ponujajo vpogled v svet, ki je večini državljanov skrit in neviden, ki se dogaja pod mostovi, na železniških postajah, na parkiriščih in v drugih skritih kotičkih Ljubljane in drugih mest, od koder svoje prispevke pošiljajo zunanji dopisniki glavne ljubljanske redakcije.

Lidl Slovenija je v sklopu projekta Ustvarimo boljši svet ob priložnosti 100. številke Kraljev ulice doniral prehrambne izdelke.

Nad izdajanjem časopisa bdi društvo Kralji ulice, kjer se odvijajo tudi uredniški sestanki, pretipkavanje in vnašanje besedil, lektura in glavna redakcija. Društvo je svojim Kraljem te dni pripravilo slovesnost ob izdaji 100. številke revije z željo, da časopisa ne bi bilo več treba izdajati, kajti to bi pomenilo, da je problem brezdomstva ostal nekje v preteklosti. A sedanjost je na žalost tu med nami in na srečo številnim socialnim delavcem, ki delajo v društvu ni vseeno, kaj se dogaja s prebivalci ljubljanskih ulic.

Časopis pomaga brezdomcem graditi svojo samozavest

Predsednik društva Kralji ulice Bojan Kuljanac:  | Foto: Predsednik društva Kralji ulice Bojan Kuljanac:

"Ustvarjanje revije ima za brezdomce zelo velik pomen, saj s tem gradijo svojo vrednost in samozavest ter samostojnost. Tukaj jim damo možnost, da izrazijo sebe in so zelo ponosni, ko so njihovi prispevki tudi objavljeni. Večinoma pišejo osebno-izpovedne zgodbe, nekaj pa je tudi literarnih besedil, aforizmov in pesmi. Od 500 uporabnikov društva Kralji ulice jih približno 200 časopis tudi prodaja in številnim med njimi je prodaja časopisa skoraj edini vir denarja, da si lahko privoščijo kak priboljšek," je povedal Bojan Kuljanac, predsednik društva Kralji ulice, kjer deluje dnevni center, nudijo nastanitveno podporo za brezdomne, organizirajo Univerzo pod zvezdami, prodajajo in sprejemajo rabljene predmete, organizirajo športne aktivnosti in se povezujejo s prostovoljci.

Nekaj uporabnikov programov društva je pri njih celo našlo zaposlitev, kar pomeni, da so prehodili težko pot od popolne socialne izključenosti do urejenega življenja in tega si brez predane pomoči delavcev in prostovoljcev društva ni mogoče predstavljati, s tem da je tudi uporabnik sam moral v to vložiti ogromno truda.

Pomoč za samopomoč

Namen časopisa Kralji ulice je, bolj kot pomoč brezdomcem, nuditi pomoč za samopomoč, saj je njegov prvotni cilj bolj aktivna in družbeno sprejemljiva udeležba skrite in najbolj socialno izključene populacije v javnem življenju. Pri tem pa ne gojijo utopičnih pričakovanj po takojšnji rešitvi problemov, ki povzročajo brezdomsko problematiko, ali po spremembi njihovega načina življenja.

Od tipkarice do svetovalke

Odgovorna in izvršna urednica Mirjam Gostinčar:  | Foto: Odgovorna in izvršna urednica Mirjam Gostinčar:

Odgovorna in izvršna urednica Mirjam Gostinčar vsak mesec poskrbi, da revija izide, in to v hvalevredni nakladi do 13 tisoč izvodov. "In skoraj vse izvode tudi prodamo. Mnogi od tega živijo, saj jim od prodaje enega izvoda ostane pol evra. Sicer se moramo pa kar precej potruditi, da vsak mesec izidemo. Največji izziv predstavlja oddajanje prispevkov v dogovorjenem roku, vendar ko je nek članek enkrat objavljen, si ne moremo predstavljati, kako ponosen je avtor prispevka, da lahko pokaže svoje besedilo. Kot urednica moram marsikateri rokopis pretipkati, pišem tudi po nareku, popravim besedilo, da beseda lepo steče, poskrbim za morebitne prevode naših tujih sodelavcev in za lekturo," je o izdajanju časopisa povedala Mirjam Gostinčar in se mimogrede posvetila še brezdomnemu dekletu, ki se ji je mudilo po opravkih, čeprav se je slovesnost pri Slovenskem etnografskem muzeju šele dobro začela.

Mirjam Gostinčar, ki po poklicu ni novinarka, ampak socialna delavka, se veliko svojega delovnega posveča temu, da uporabniki društva pri njih dobijo informacije in podporo, s katerimi lažje vozijo skozi življenje, ki jim ni prizanašalo, s pomočjo društva in Kraljev ulice pa jih mogoče čaka svetlejša prihodnost.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte