Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
15.20

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Siol.net

Foto: Bor Slana

Video: Igor Djilas

Natisni članek

Pediatrična klinika advertorial levkemija Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 15.20

3 mesece, 3 tedne

Lidl Slovenija z donacijo za otroško onkologijo pediatrične klinike

"Rak me je presenetil, a sem ostal optimističen. To vpliva na potek zdravljenja."

Siol.net

Foto: Bor Slana

Video: Igor Djilas

Za najpogostejšo obliko raka pri otrocih, akutno limfoblastno levkemijo, letno zboli od 15 do 20 otrok. Z novim aparatom bodo zdravniki še hitrejši in uspešnejši pri diagnosticiranju in zdravljenju.

Redka bolezen, ki zahteva dolgotrajno zdravljenje

Klinični oddelek za otroško onkologijo pediatrične klinike v Ljubljani je edini oddelek v Sloveniji za otroke, ki so zboleli za rakom. Rak je pri otrocih redek, kljub temu pa letno zboli od 40 do 60 otrok.

Najpogostejša oblika raka pri otrocih je akutna limfoblastna levkemija. Za to vrsto raka letno zboli od 15 do 20 otrok. Otroci in mladostniki na oddelku, kjer je 24 postelj, ne ostanejo dolgo, saj hospitalizacija traja samo toliko časa, da otroci prejmejo terapijo.

To je običajno do dva do tri dni. Celoten kemoterapevtski del zdravljenja je daljši, od šestih mesecev do enega leta, odvisno od vrste raka.

Lidl Slovenija bo z dobičkom od prodaje izdelkov Deluxe oddelku za otroško onkologijo podaril nov PCR aparat za molekularno-genetsko diagnostiko. Z njim bo odkrivanje otroške akutne limfoblastne levkemije še hitrejše.

Vedno bolj ozdravljiva vrsta raka zahteva natančno diagnostiko

"Bolezen je v zadnjih desetletjih postala relativno dobro ozdravljiva in s sodobnimi metodami zdravljenja pozdravimo večino otrok. Pri taki stopnji uspešnosti zdravljenja se že sprašujemo, ali bi se dalo bolezen pozdraviti tudi z manj intenzivnimi načini, in za take odločitve je nujna natančna diagnostična opredelitev bolezni. Eden od pomembnih napovednih dejavnikov je prav citogenetska in molekularno genetska analiza levkemičnih celic, na podlagi katere lahko identificiramo otroke, ki potrebujejo intenzivnejše zdravljenje in pri katerih je verjetnost ponovitve večja," je povedal izr. prof. dr. Janez Jazbec, dr. med., predstojnik kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo UKC Ljubljana, in dodal, da prav za to diagnostiko potrebujejo sodobnejše naprave.

"Z aparatom, za katerega zdaj zbiramo sredstva, bomo nadomestil staro, dotrajano napravo. Prepričani smo, da bomo z novim aparatom še hitrejši in uspešnejši pri diagnosticiranju bolezni ter zdravljenju otrok, ki so zboleli za to boleznijo."

"Dela na otroškem onkološkem oddelku se nikoli ne navadiš. To ni za vsakogar, marsikdo tudi odide. Je pa nagrajujoče, ko pacient zdravnika povabi na poroko ali mu pošlje slike svojih otrok." Izr. prof. dr. Janez Jazbec, dr. med.

V šolo raje ne, h knjigam pa vseeno

Zdravniki raje vidijo, da otroci med kemoterapijo ne hodijo v šolo, ker so takrat bolj dovzetni za okužbe. Vendar otroci kljub temu ne zgubijo šolskega leta. Večinoma so celo izjemno uspešni v šoli. "Imamo bolnišnično šolo, ki prilagodi program otroku, stopimo v stik z matično šolo, tako da pri nas zaradi take bolezni ne izgubijo leta. Za mlajše skrbi vzgojiteljica, imamo učitelja za razredni pouk in enega za predmetno stopnjo. Šola jih tudi zamoti, z vztrajanjem pri učenju jim sporočamo, da življenje poteka dalje," je še povedal dr. Janez Jazbec. Na oddelku imajo tudi svojega psihologa, tako za otroke kot za starše.

Resna diagnoza: "Bil sem presenečen, a optimističen"

Žan Car: "Če boste mislili, da vam bo ob terapijah slabo, potem vam bo res. Bodite pozitivni."   | Foto: Bor Slana Žan Car: "Če boste mislili, da vam bo ob terapijah slabo, potem vam bo res. Bodite pozitivni." Foto: Bor Slana "Ko sem izvedel, da sem zbolel za rakom, sem bil presenečen. A ob novici, da imam veliko možnosti, da bom po sedmih mesecih terapije ozdravel, sem postal optimističen," je po letu in pol od diagnoze povedal 18-letni gimnazijec Žan Car, ki kljub bolezni – zdaj je na vzdrževalni terapiji – ni zgubil niti enega šolskega leta. Prepričan je, da je hitra diagnoza nujna za čim zgodnejši začetek zdravljenja.

Čez nekaj mesecev bo maturiral in se spet začel intenzivno ukvarjati s športom. Verjame, da sta mu pozitiven odnos do življenja in hitro odkritje bolezni močno olajšala zdravljenje.

"Pojavilo se je kot pljučnica. Na pediatrični kliniki so po dveh tednih ugotovili, da gre za rakov limfom. Takoj so začeli zdravljenje," je povedal Žan, ki ga je pomirilo, ko je izvedel, da je bolezen visoko ozdravljiva. "Sedem mesecev zdravljenja se mi je najprej zdelo dolgo, vendar so mi povedali, da se v večini primerov bolezen pozdravi in se ne ponovi, zato nisem bil žalosten, ampak optimističen. Sedem mesecev bo treba potrpeti, sem si mislil," je povedal in nam zaupal, da je vse terapije zelo dobro prenašal.

Kot je povedal že predstojnik klinike, šolanje nemoteno poteka dalje. Tako tudi Žan ni izgubil letnika. Želi si naprej študirati in se ukvarjati s športom. Starši in sošolci so mu trdno stali ob strani.

Žanov nasvet staršem in otrokom:

Za starše: "Bodite optimistični, otroka zamotite, pogovarjajte se z njim."

Za otroke: "Če boste mislili, da vam bo ob terapijah slabo, potem vam bo res. Bodite pozitivni. Sam sem se osredotočil na to, kaj bom počel dan po terapiji." Žan Car, 18-letni gimnazijec.

Aparat, ki se poglobi v bolnikove celice

Prikaz količine levkemičnih celic, ki so povsod po telesu - na začetku zdravljenja jih je za manjšo žogo, sčasoma se količina zmanjšuje. | Foto: Prikaz količine levkemičnih celic, ki so povsod po telesu - na začetku zdravljenja jih je za manjšo žogo, sčasoma se količina zmanjšuje.

Po besedah predstojnika klinike v našem telesu vsak dan nastane okrog 20 rakavih celic, vendar jih telo z dobrim imunskim sistemom lahko uspešno uniči.

"Dovolj je ena, ki uide našim 'radarjem'," je pojasnil dr. Janez Jazbec in pokazal na zanimiv pripomoček. Spominja na lesene žogice različnih velikosti, z njim pa lahko pacientu pojasnijo, koliko rakavih celic je v telesu.

Na začetku bolezni jih je za manjšo žogo, ki se s potekom zdravljenja zmanjšuje.

Aparat, ki ga bo Lidl Slovenija doniral pediatrični kliniki, je osnovno sredstvo, s katerim odkrivajo napake v maligno spremenjenih celicah. V genetskem laboratoriju službe za specialno laboratorijsko diagnostiko pediatrične klinike imajo sicer več takšnih aparatov, s katerimi že 13 let opravljajo diagnostiko akutnih limfoblastnih levkemij pri otrocih. Aparati so stari, zato bi jih radi zamenjali za boljše in novejše.

Do diagnoze s pomnoževanjem odsekov DNK  

Do diagnoze s pomnoževanjem odsekov DNK   

Aparat PCR (polymerase chain reaction) je namenjen pomnoževanju izbranih odsekov DNK-molekule. V kostnem mozgu bolnikov z akutno limfoblastno levkemijo so spremenjene celice, t. i. blasti oziroma maligne celice, v teh malignih celicah pa je spremenjena njihova DNK. 

Dogajajo se različne kromosomske spremembe, ene od teh sprememb so kromosomske translokacije. Iz bolnikovega kostnega mozga izolirajo molekule RNK in jih prepišejo v komplementarno DNK. Ta DNK postane matrica, ki jo uporabljajo v posebnem diagnostičnem sistemu, s katerim ugotavljajo prisotnost translokacij. Če po reakciji na PCR-aparatu, ki traja uro in pol, dobijo pomnožek s specifično translokacijo, je ta translokacija prisotna tudi v kostnem mozgu bolnika in njegovih blastnih celicah. | Foto: Bor Slana Do diagnoze s pomnoževanjem odsekov DNK Aparat PCR (polymerase chain reaction) je namenjen pomnoževanju izbranih odsekov DNK-molekule. V kostnem mozgu bolnikov z akutno limfoblastno levkemijo so spremenjene celice, t. i. blasti oziroma maligne celice, v teh malignih celicah pa je spremenjena njihova DNK. Dogajajo se različne kromosomske spremembe, ene od teh sprememb so kromosomske translokacije. Iz bolnikovega kostnega mozga izolirajo molekule RNK in jih prepišejo v komplementarno DNK. Ta DNK postane matrica, ki jo uporabljajo v posebnem diagnostičnem sistemu, s katerim ugotavljajo prisotnost translokacij. Če po reakciji na PCR-aparatu, ki traja uro in pol, dobijo pomnožek s specifično translokacijo, je ta translokacija prisotna tudi v kostnem mozgu bolnika in njegovih blastnih celicah. Foto: Bor Slana Aparat PCR (polymerase chain reaction) je namenjen pomnoževanju izbranih odsekov DNK-molekule. V kostnem mozgu bolnikov z akutno limfoblastno levkemijo so spremenjene celice, t. i. blasti oziroma maligne celice, v teh malignih celicah pa je spremenjena njihova DNK.

Dogajajo se različne kromosomske spremembe, ene od teh sprememb so kromosomske translokacije. Iz bolnikovega kostnega mozga izolirajo molekule RNK in jih prepišejo v komplementarno DNK. Ta DNK postane matrica, ki jo uporabljajo v posebnem diagnostičnem sistemu, s katerim ugotavljajo prisotnost translokacij. Če po reakciji na PCR-aparatu, ki traja uro in pol, dobijo pomnožek s specifično translokacijo, je ta translokacija prisotna tudi v kostnem mozgu bolnika in njegovih blastnih celicah.

Nujna je hitra in natančna diagnoza

Dr. Maruša Debeljak:  | Foto: Dr. Maruša Debeljak: "Na podlagi rezultatov analize se zdravnik odloči za zdravljenje, zato je pomembno, da je diagnostika hitra in natančna.

Na pediatrični kliniki opravljamo molekularno genetsko diagnostiko za več kot 60 bolezni otrok in mladostnikov.

PCR-aparat je osnovno sredstvo, s katerim lahko pomnožimo DNK," je povedala doc. dr. Maruša Debeljak, univ. dipl. biol., iz službe za specialno laboratorijsko diagnostiko pediatrične klinike.

Boljši svet z izdelki Deluxe

Lidl Slovenija del dobička od prodaje izdelkov Deluxe vsako leto donira aparate, ki jih nujno potrebujejo zdravstvene ustanove, ki se ukvarjajo z otroki. | Foto: Lidl Slovenija del dobička od prodaje izdelkov Deluxe vsako leto donira aparate, ki jih nujno potrebujejo zdravstvene ustanove, ki se ukvarjajo z otroki. Lidl Slovenija v okviru koncepta Ustvarimo boljši svet vsako leto, ko kupcem za predpraznične gurmanske užitke ponudi blagovno znamko Deluxe, del sredstev od prodaje izdelkov nameni za donacije. Vsako leto donira aparate, ki jih nujno potrebujejo zdravstvene ustanove, ki se ukvarjajo z otroki.

Tako so prvo leto pediatrični kliniki donirali defibrilator za novorojenčke. Lani so URI Soča pomagali kupiti nadomestni komunikator za otroke.

"Letos spet pomagamo pediatrični kliniki, in sicer z nakupom genetskega analizatorja, s katerim bo mogoče hitrejše diagnosticiranje in zdravljenje akutne limfoblastne levkemije pri otrocih," je o donaciji povedala Tina Cipot, predstavnica za odnose z javnostmi pri podjetju Lidl Slovenija.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte