Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2015,
12.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet počitnice otroci advertorial Lidl Slovenija

Petek, 10. 7. 2015, 12.15

2 meseca, 1 teden

Preživite aktivne počitnice z otroki

Siol.net

Počitnice so na stežaj odprle vrata. In velika pričakovanja, kaj se bo to poletje vse zgodilo, so tudi tu.

Kako rokovati z ogromno količino otroške energije in kako jo na najbolj pozitiven način preusmeriti v pravo smer? Tako, da smo skupaj aktivni, predvsem pa, da otrokom damo možnost, da sodelujejo pri naših načrtih od ideje do izvedbe. Da ne bodo počitnice vedno zgolj ležanje na plaži ali posedanje pred televizijskim sprejemnikom, kadar nismo na izletu. Pomembno je, da se vsi člani družine med sabo aktivno povežemo, da lahko ta prijeten "projekt" z nekoliko domiselnosti in iznajdljivosti naredimo prijeten, kot še nikoli.

Iz teorije v prakso

Prav gotovo je cilj večine staršev otroke spraviti stran od računalnika, tablice, telefona in televizijskega sprejemnika. Da prehod ne bo prehud, predvsem pa da ne bodo spregledali naše namere, jim naložimo, da sami poiščejo informacije na spletu, ki jih bomo potrebovali pri aktivnostih. Tako bo njihovo početje dobilo smisel, vsaj koristno bodo porabili čas pred računalnikom.

Naložite jim nalogo, naj na primer poiščejo ustrezne kotičke za kampiranje, naj se pozanimajo, kakšno opremo potrebujemo za taborenje, kako se pravilno krmi domače živali in naredi sir … skratka pridobijo naj informacije, ki se nanašajo na naše skupno aktivno preživljanje prostega časa. V nadaljevanju je nekaj predlogov.

Taborjenje, noč pod zvezdami in iskanje zaklada

Nepozabni trenutki in stik z naravo. | Foto: Nepozabni trenutki in stik z naravo.

Naj preučijo, kaj vse potrebujemo za taborjenje v vseh vremenskih razmerah, kaj pravi "tabornik" potrebuje, da se ne izgubi (zemljevid, kompas) in kako postavimo svojo bazo. Od tu dalje bodimo poleg starševske vloge tudi mentorji in animatorji.

Naučimo jih, kako zabiti kline, da nam prva sapica ne bo odpihnila šotora, kako varno zakuriti ogenj, za nepozabno doživetje na palici specimo zelenjavo ali hrenovke, tako kot so to naredili nekoč. Pa ne pozabite na orientacijske igre! Naj se otrok počuti kot v kakšni računalniški igri, z označenim zemljevidom, ugankami in drobnimi preizkušnjami naj v gozdu odkrije skriti zaklad.

Počitnice na kmetiji

 | Foto:

S preživljanjem prostega časa na kmetiji bodimo otrokom zgled. V mirnem okolju in obdani z živalmi lahko otroka prek igre in stika z naravo naučimo solidarnosti, pomoči drugim in tudi pravega odnosa do živali. Marsikateri otrok iz urbanega okolja danes ne ve, od kod pride mleko, kako se pobere sveža jajčka za zajtrk in zakaj je najslajši spanec na kupu posušenega sena.

Pa kako se naredi sir in spusti na pašo trop ljubkih ovčk, ne da bi se razbežale na vse smeri. Če nimate sorodnikov na podeželju, izberite kmečki turizem in se dogovorite za delo na kmetiji. Seveda do te mere, da delo ne bo zahtevno in bo za otroke zabavno in zanimivo.

Gurmanski podvigi

Večina otrok obožuje palačinke. Naj se jih naučijo sami speči. Palačinke so odlične z domačo marmelado in ker je zdaj čas, ko je na voljo veliko svežega sadja, jo skuhajmo sami. Ker bo delo skupnega truda, bo zagotovo najslajša in še vse dni, ko ne bo več počitnic in nas bo zeblo, nas bo spominjala na poletne dni.

Recept za preprosto marelično marmelado

 | Foto: Ta marmelada je takšna, kot so jo kuhale naše babice – preprosta in brez dodatkov. Pri pripravi ji bodo kos tudi otroci.

Sestavine (za približno tri politrške kozarčke marmelade):
1 kilogram zelo zrelih marelic
800 gramov sladkorja

Priprava:
Marelice izkoščičimo in jih narežemo na majhne koščke. Damo jih v velik lonec (takšen, da se med kuhanjem masa ne bo prijemala) in jih posujemo s sladkorjem ter premešamo. Lonec čez noč postavimo v hladilnik.

Naslednji dan kuhamo to zmes na zmernem ognju in nenehno mešamo do vretja. Ko zavre, zmes pustimo vreti od pet do največ osem minut. Peno, ki se nabira na površini, sproti odstranjujemo. Marmelada mora postati kompaktna, njeno gostoto določite, ko se bo ohladila . Če je preredka, jo še naprej kuhate.

Ko je skuhana, jo prelijte v kozarčke, opremite z etiketo, shranite v hladen in temnejši prostor ter se veselite sladkih dobrot.

Igre iz nekih drugih časov …

Tako pač je, igre, s katerimi smo se kratkočasili pred približno 30 leti, ko smo imeli počitnice, nimajo nič skupnega s temi, s katerimi preživljajo prosti čas današnji otroci. Zadajte jim nalogo, da raziščejo, katere so te igre in kako se jih igra. Osvežimo si spomin: ristanc, gumitvist, slepe miši, kdo se boji črnega moža, med dvema ognjema, frnikolanje, zvezde metat', zemljo krast' …

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte