Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
13.02

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Lidl Ustvarimo boljši svet gibanje joga otrok stres prosti čas telovadba Lidl Slovenija

Torek, 17. 3. 2015, 13.02

1 mesec, 4 tedne

Otroška joga v dnevni sobi

Siol.net

Foto: Thinkstock

Preveč sedenja in vsakodnevni stres nista le težavi odraslih. Tudi otroci se spopadajo s številnimi obveznostmi, posledice pa lahko omilijo z izvajanjem joge.

Tudi otrok potrebuje sprostitev

Danes so pričakovanja do otrok precej visoka. Poleg sedenja v šolskih klopeh jih doma čaka še domača naloga, vključeni pa so še v mnogo zunajšolskih dejavnosti. Starši menijo, da bodo z vsemi temi dejavnostmi dobili potrebne kompetence, ki jim bodo pozneje koristile pri iskanju službe. Tako veliko manj časa preživijo z vrstniki, ko bi se preprosto brezskrbno zabavali. A vendarle, treba je najti tudi čas za otroško igrivost, ki otroku pomaga, da odmisli vsakodnevne obveznosti.

Z gibanjem proti posledicam čezmernega sedenja

Joga je zelo priporočljiva tudi za otroke, zdaj in za prihodnost. | Foto: Joga je zelo priporočljiva tudi za otroke, zdaj in za prihodnost.

Velika težava hitrega in napornega tempa življenja je tudi, da otroci prosti čas namenijo gledanju televizije ali aktivnostim na računalniku. Če seštejemo ure, ki jih preživijo v šoli in pozneje doma ob knjigah, in dodamo še ure, ko sedijo pred zaslonom, hitro ugotovimo, da stanje postaja precej kritično.

Vsak, tako odrasli kot tudi otrok, v življenju potrebuje gibanje. Razumljivo je, da je ob vseh obveznostih to težko doseči vsak dan, zato moramo najti način, kako se kljub pomanjkanju časa vsaj enkrat dnevno razmigati in sprostiti. Vse več ljudi se tako odloči za jogo, ki jim pomaga, da se za trenutek ustavijo, poglobijo vase in umirijo.

Zakaj joga?

Joga nas pomirja in nam pomaga, da se bolje zavedamo svojega telesa. Ob pomanjkanju aktivnosti z jogo ostajamo fleksibilni, izboljšujemo koordinacijo in ohranjamo telesno moč.

Otroku bo joga koristila tudi pozneje v življenju. V stresnih položajih se bo znal ustaviti, zbrati misli in se mirno odzvati. Joga namreč gradi samospoštovanje in samozavest.

Joga tudi spodbuja domišljijo, otrok, ki jo redno izvaja, je bolj kreativen.

Dobra je tudi za medosebne odnose, saj se otrok med stanjem umirjenosti nauči biti prijazen in spoštljiv do drugih. Je tipično netekmovalna dejavnost. Otrok tako tekmuje le sam s sabo – premika meje udobja in ko vidi, da napreduje, pridobiva na samozavesti.

Vaje, ki jih lahko z otroki izvajate tudi doma

Za ohranjanje zdravja in umirjenosti ne potrebujete veliko. Pa še zabavali se boste! | Foto: Za ohranjanje zdravja in umirjenosti ne potrebujete veliko. Pa še zabavali se boste!

Za vadbo joge potrebujete le nekaj prostora, kamor boste postavili blazino za vadbo, ter udobna oblačila, da boste lahko popolnoma sproščeni. Najbolje je, če ste med izvajanjem bosi.

Žaba

Vajo začnite tako, da stojite z rahlo razmaknjenimi nogami. Zadihajte normalno in sproščeno. Počasi se spustite v počep. Ko čepite, stisnite komolce, tako da se med sabo dotikajo, nato pa s komolci razmaknite kolena in poglejte navzgor. Z vajo boste sprostili hrbet in okrepili hrbtne mišice.

Metuljček

Usedite se po turško in se primite za stopala. Nato kolena zazibajte navzgor in navzdol – tako da bodo noge spominjale na krila metulja. S to vajo boste razmigali kolke in izboljšali gibljivost.

Mačka

Postavite se na vse štiri, tako da boste gledali v tla. Kolena naj bodo na tleh, v širini bokov. Nato hrbet upognite navzgor, kot to stori mačka. Vaja bo sprostila hrbet, ki je nemalokrat prenapet zaradi preveč sedenja.

Zajec

Usedite se na stopala in dvignite roke nad glavo. Nato se sklonite z iztegnjenimi rokami, tako da se z rokami in s čelom dotaknete tal. Vaja je dobra za oči in prekrvavitev, pozitivno pa vpliva tudi na možgane.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte