Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 9. 2014,
14.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija frizer brezdomci Ustvarimo boljši svet

Četrtek, 4. 9. 2014, 14.23

2 meseca, 1 teden

Nova pričeska, prvi korak v novo življenje

Newyorški stilist Mark Bustos si je zadal posebno nalogo - ob nedeljah se s škarjami odpravi na ulice, kjer brezdomcem nudi brezplačno urejanje pričeske. Vmes najde tudi kakšnega "Brada Pitta".

Mark Bustos je vrhunski frizer v elitnem newyorškem salonu The Three Squares, maja leta 2012 pa se je odločil, da bo med svoje stranke vzel tudi tiste, ki si za frizerja ne morejo privoščiti niti centa. Njegove stranke v salonu namreč puščajo kar konkretne vsote denarja za svoj zunanji videz.

Med obiskom sorodnikov na Filipinih je začel brezplačno striči revne otroke na ulici. "Občutek je bil tako dober, da sem se odločil, da bom to začel delati tudi v New Yorku," je za Huffington Post povedal 30-letni Mark Bustos, ki je brezplačno strigel tudi na ulicah Jamajke, Kostarike in Los Angelesa.

"Danes si želim narediti nekaj lepega za vas"

Vsako nedeljo približno šest newyorških brezdomcev dobi vrhunsko pričesko. | Foto: Vsako nedeljo približno šest newyorških brezdomcev dobi vrhunsko pričesko.

Vsako nedeljo, ko je njegov edini prosti dan v tednu, se s svojim dekletom odpravi na newyorške ulice in vsakega kandidata za striženje nagovori z besedami: "Danes si želim narediti nekaj lepega za vas." Njegova punca pa stranke povpraša, kaj bi radi jedli, in poskrbi za okusno malico, da je storitev še bolj popolna. In to naredita približno šestkrat vsako nedeljo.

Stranke so navdušene, eden od njih pa je kot najbolj pozitivno poudaril to, da ga nihče od mimoidočih običajno ne vpraša, kaj si želi. "Ponavadi dobim samo nekaj drobiža in kakšne ostanke."

Salon zamenjal za ulico

Bustos je povedal, da namenoma striže zunaj, sredi mestnega vrveža, da ga mimoidoči lahko vidijo in opazujejo pri delu. Prav to je pomembno, da ga gledajo, ne samo, da ga opazijo. "Na ta način bodo morda tudi drugi dobili navdih za dobro delo in postali bolj čuteči do ljudi v stiski. Celo s preprostim nasmehom naredimo veliko lepega," je povedal dobrodelni frizer.

V nekaterih pogledih je Mark tak, kot so vsi newyorški elitni frizerji – je mlad, tetoviran, modno ozaveščen in dela šest dni na teden. Toda v tem, kar počne na svoj edini prosti dan v tednu, pa se močno razlikuje od vseh drugih newyorških frizerjev.

Do ljudi, ki so lepo postriženi, se lepše vedemo

 | Foto:

Njegova človekoljubna poteza za marsikoga na newyorških ulicah lahko pomeni tudi prvi korak h koreniti spremembi življenjske poti. Eden od njegovih klientov je med striženjem ves čas molčal, se spominja Bustos. Ko pa je bilo delo opravljeno, mu je frizer ponudil ogledalo za oceno pričeske in sveže ostriženi Newyorčan je bil navdušen in pripravljen na nov korak v življenju. "Vprašal me je, ali poznam koga, ki išče delavca," je povedal Mark Bustos, ki striže že od svojega 14. leta, ko je začel v domači garaži.

Od takrat dalje svoj denar služi samo na račun drugih las. Vseeno si želi, da zunanji videz na splošno v življenju ne bi bil tako zelo pomemben, saj opaža, da se do ljudi, ki so lepo postriženi, lepše vedemo. "Človek je z urejeno pričesko veliko bolj samozavesten," je prepričan frizer s 16-letno kariero.

Oglejte si spodnjo fotogalerijo, boste videli, da nova pričeska dela čudeže, med njegovimi modeli je tudi dvojnik Brada Pitta, ga najdete?

Frizerski umetnik Mark Bustos svoje kreacije predstavlja na Instagram profilu.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte