Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 9. 2015,
11.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

Lidl Slovenija advertorial skrb družina Ustvarimo boljši svet

Torek, 8. 9. 2015, 11.23

2 meseca, 1 teden

"Nimam rok, imam pa dobre noge."

Siol.net

Sedemletni deček je zaradi električnega udarca pred leti ostal brez rok. Deček je zrasel v 48-letnega moža, ki pa ima dovolj moči, da kljub telesni hibi sam skrbi za ostarelo mamo in kmetijo.

V vasi Tongxin blizu mesta Čongčing na jugozahodu Kitajske se je pred 41 leti zgodila tragična nesreča, v kateri je obe roki izgubil takrat sedemletni Chen Xinyin. Do lanskega leta svet ni vedel zanj. Nekako mu je uspelo skrbeti zase in za majhno kmetijo. Pri štirinajstih letih je bil že zadolžen za vzrejo ovc in bivolov.

Pri dvajsetih letih je ostal brez očeta, preostali bratje in sestre pa so odšli od doma. Takrat je začel pomagati mami v gospodinjstvu. Učil se je kuhanja in se ni obotavljal, ko je bilo treba uporabljati mesarski nož. Prijel ga je z nožnimi prsti in ko je to storil prvič, mu je nož padel na drugo nogo. Ostala mu je ureznina, ki ga še danes spominja na prve korake v gospodinjstvu. Vendar ga to ni odvrnilo, vztrajal je pri učenju.

Z nogami mu je uspelo osvojiti vse veščine kuhanja, naučil se je sejati žito, lupiti koruzne strože in celo plesti košare.

Ker je mama opešala, je zdaj on edini, ki skrbi za majhno kmetijo z 24 ovcami, dvema bivoloma in štirimi kokošmi. Pri kmetovanju je zelo uspešen, kot navaja People's Daily Online, saj vsako leto pridela dovolj, da ima celo dobiček.

Najbolj naporno opravilo: oblačenje nogavic

Kljub njegovi trdoživosti pa že čuti posledice dela z nogami. Nikoli namreč ne nosi nogavic, to je opravilo, pri katerem izgubi ogromno energije, zato ga je opustil. Pozimi večkrat dobi ozebline na stopalih.

Sosedje so mu večkrat svetovali, naj raje začne beračiti, vendar jih je vedno nejevoljno odgnal z besedami: "Nimam rok, imam pa dobre noge. Ne morem služiti denarja z beračenjem."

Ponos pa ni edini razlog, da zavrača njihovo idejo. Skrbi ga namreč, kdo bo skrbel za njegovo ostarelo in bolehno mamo, če bo odšel na cesto. Ko ji je lani močno opešalo zdravje, je moral bolj intenzivno začeti skrbeti tudi zanjo. Pred kratkim pa se ji je zdravje tako močno poslabšalo, da je ostala priklenjena na posteljo, roki sta ji povsem otrpli. Takrat so svet obkrožile fotografije 48-letnega Chen Xinyina, kako z žlico v ustih hrani svojo ostarelo mamo.

Posnetki so na Kitajskem takoj postali viralni, neomajna vztrajnost Chen Xinyina pa dokaz, da ljubezen do bližnjega res ne pozna meja.

 | Foto:

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte