Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 11. 2014,
13.33

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Foto: Bor Slana

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Sreda, 12. 11. 2014, 13.33

2 meseca

"Moraš biti mehkega srca, vendar ne preveč mehkega"

Siol.net

Foto: Bor Slana

Humanitarno društvo Nikoli sam skrbi, da starejši občani Ljubljane dejansko nikoli niso čisto sami. Poskrbijo zanje, ko sami ne zmorejo več.

Nekaj prostovoljk in študentk humanitarnega društva Nikoli sam 25 starejšim osebam v Ljubljani nudi redno pomoč v gospodinjstvu. Njihova vodja je izkušena prostovoljka Ivanka Jerman, ki je za svoje humanitarno delo leta 2010 prejela tudi plaketo mesta Ljubljane. Za prostovoljno delo se je odločila po bolezni in ko je ostala sama. To je bil edini način, da nekaj hvaležnosti, ki jo je čutila do ljudi, ki so ji v tistem času pomagali, vrne nazaj. Ne sicer istim ljudem, saj nekaterih od njih ni več, ampak usluge tako ali tako vračamo tako, da jih "vrnemo naprej".

"S humanitarnim delom se ukvarjam že od leta 1991, že prej sem delala pri Rdečem križu. Vsake toliko časa moram zaradi bolezni tudi sama počivati in takrat se bolj angažirajo preostale prostovoljke. Pomoč je torej vedno zagotovljena. Društvu Nikoli sam sem se pridružila leta 2003," nam je povedala Ivanka Jerman, vodja družbeno humanitarne sekcije društva Nikoli sam, ki na območju četrtnih skupnosti Ljubljana Center in Posavje deluje od leta 2000. Že prej je bila aktivna meščanka četrtne skupnosti, kjer je delal tudi Iztok Kosenburger, ki je tudi ustanovil društvo Nikoli sam.

Pomagajte tudi vi

Društvo Nikoli sam se sooča s finančnimi težavami, prostovoljci namreč stroške prevoza večinoma krijejo sami. Kdor želi prispevati za izvajanje programa Pomoč na domu, lahko nakaže finančna sredstva na transakcijski račun društva Nikoli sam, odprt pri Novi Ljubljanski banki številka 0201 4008 9753 773. V polje Namen vpišite "Pomoč v gospodinjstvu".

Vabimo vas, da obiščete spletno stran društva, kjer se lahko prek posebnega obrazca tudi naročite na prejemanje e-obvestil. Spletna stran je dostopna na tej povezavi.

Treba je poslušati svojo dušo

"Odločitev za prostovoljno delo ni nikoli lahka, treba je poslušati svojo dušo, ki nam pove, ali bomo sposobni za takšno delo ali ne. Prostovoljec mora biti mehkega srca, vendar ne preveč mehkega, da ga uporabniki ne izkoriščajo," je povedala gospa Ivanka, ki z veliko mero humorja in razumevanja pomaga starejšim občanom, ki imajo zdravstvene težave in potrebujejo pomoč v gospodinjstvu, kot so druženje, spremstvo pri vsakodnevnih opravilih, prinašanje življenjskih potrebščin iz trgovine, spremstvo na sprehodih, pri nekaterih je treba opraviti tudi nekaj osebne nege in morda odnesti smeti, saj imajo nekateri uporabniki težave s hojo, nekateri so slepi. Brez tega, da ima srčno rada ljudi, pa pri tem delu sploh ne bi šlo. Če se s prostovoljstvom ukvarjamo iz lastne želje in s srcem, bomo v tem našli notranje zadovoljstvo, če pa to ni naša prava želja, potem pa osebnega zadovoljstva preprosto ne more biti.

Trenutno v delo uvaja tudi tri študentke Fakultete za socialno delo, ki jim je pokazala, kaj vse je treba delati in jim "zabičala", da jo morajo poklicati takoj, ko bi prišlo do morebitnega konflikta. "Takrat pridem k uporabniku in se pogovorim, kar je običajno povsem dovolj." Vse študentke so zagnane in zelo zadovoljne z delom, ki ga opravljajo kot del obvezne prakse med študijem. Z Ivanko se vsak teden dobijo na sestanku, kjer se pogovorijo o delu, težavah in vprašanjih, ki se porajajo ob delu z ljudmi.

Lidl Slovenija bo v okviru projekta Ustvarimo boljši svet društvu Nikoli sam doniral sredstva za gorivo za 2500 prevoženih kilometrov ter nekaj škatel čistil Lidlove blagovne znamke W5, da bodo svoje poslanstvo pomoči onemoglim še naprej tako odlično opravljali.

Zaradi sramu nočejo po pomoč

 | Foto:

Ljudje že tako ali tako ne zaupajo vsakomur, starejši ljudje pa so še posebej nezaupljivi. "Ljudi je zelo sram, da so se znašli v situaciji, ko potrebujejo prostovoljsko pomoč na domu, grozno jim je in se težko sprijaznijo. Imam nekega gospoda, h kateremu nekaj časa sploh nisem mogla priti. Zdaj si je malo opomogel. Takšni ljudje ne potrebuje toliko pospravljanja, ampak bolj pogovor," nam je zaupala prostovoljka, ki se še vedno ni navadila na to, da včasih kakšnega od svojih uporabnikov kar izgubi.

Z uporabniki so dogovorjeni, katere dneve jih bo prostovoljec obiskoval, gospa Ivanka pa se je z leti navadila, da jih občasno kar sama pokliče, da preveri, če je vse v redu. In občasno jo preseneti odgovor, da nekoga ni več. Samo lani jih je umrlo sedem. "To me pa vedno strese."

Rednih uporabnikov je pri društvu trenutno 25, sicer pa jih je do 30. Ponavadi krajani sporočijo, da je v njihovi bližini občan, ki potrebuje pomoč, in da naj pridejo malo pogledat. Kar je ob tako intenzivnem nezaupanju seveda večkrat zaman, a jim z vztrajnostjo in pravilnim pristopom tudi uspe.

Ljudje najprej začnejo k njim prihajati na Čaj ob petih, ki ga ob torkih organizirajo v prostorih četrtne skupnosti Center. "Včasih igramo kakšno družabno igro, kaj delamo, se pogovarjamo, nekateri pa samo sedijo in tudi to je v redu, samo da pridejo med ljudi."

Zaradi finančnih zagat se mreža ne širi naprej

Sčasoma jih spustijo k sebi domov, kamor prostovoljci, ki izhajajo predvsem iz socialno šibkega okolja, hodijo povsem na svoje stroške in tukaj prostovoljci tudi najbolj občutijo dejstvo, da je njihovo delo res povsem prostovoljsko, saj niti za prevoz ne dobijo povrnjenih stroškov.

"Dodatna finančna sredstva bi nam zagotovila kakovostnejše usposabljanje prostovoljcev, lahko bi jih napotili na dodatna izobraževanja in nenazadnje bi nam to omogočalo tudi širitev same mreže izvajanja pomoči tudi v bolj oddaljene kraje zunaj Ljubljane. Prostovoljci namreč zaradi nesebične pomoči drugim ne smejo imeti dodatnih stroškov. Pomoč v gospodinjstvu tako sproti prilagajamo glede na trenutne okoliščine, finančno situacijo ob upoštevanju želja in potreb naših uporabnikov," pa nam je povedal predsednik društva Iztok Kosenburger, ki je dodal, da novih uporabnikov in prostovoljcev prav zaradi finančnih omejitev niti ne iščejo.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte