Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2014,
11.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Igor Adamič

Foto: Lidl Slovenija

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Torek, 27. 5. 2014, 11.35

2 meseca, 1 teden

Letovišče Pacug dobiva novo podobo

Igor Adamič

Foto: Lidl Slovenija

Dva ducata Lidlovcev je zavihalo rokave, doniralo svoj čas in dobro voljo ter pomagalo pri prenovi sanitarij in prh ob plaži. Lidl Slovenija je z donacijo poskrbelo za nakup materiala.

"Želeli smo iti od besed k dejanjem in narediti nekaj konkretnega za bolj prijetno letovanje otrok v Pacugu," so povedali v Lidlu Slovenija. "Prostovoljci smo bili ob koncu del utrujeni, obenem pa ponosni, saj nam je prenova uspela."

Lidlovcem smo se tokrat pridružili tudi mi. Tik pred odprtjem sezone smo pomagali obnoviti sanitarije in prhe. Pred nami so svoje delo opravili nekateri obrtniki. Čas in mojstrsko znanje pri polaganju keramike sta prijazno donirala Sebastjan Sevnik, s. p., in humanitarno društvo Working Cross, ki ga je pred nekaj meseci ustanovil slovenski raper 6Pack Čukur. Instalviler, Jani Viler, s. p., iz Izole je poskrbel za prenovo vodovodnih inštalacij, Goran Zhezhovski, s. p., pa je poskrbel za polaganje ploščic pri glavni zgradbi. Pred nami so svoje delo opravili nekateri obrtniki, ki jih je pomagal iskati Radio Capris.

Pred obnovo ... | Foto: Pred obnovo ...

Delo, nostalgija in indijanske barve

Ko smo videli, kako dobro so delo opravili obrtniki, smo takoj poprijeli za delo. Jutranja kava se je hladila na mizi celo dopoldne, ker smo hoteli čim prej videti objekt v novi podobi. Ena ekipa je brusila staro barvo s stropa stranišč, druga je čistila fasado, tretji so se spravili na ogromen črni grelnik in zarjavele nosilce, četrti so prekopavali zemljo, eni so pospravljali odpadke. Nihče ni stal križem rok.

Okoli poldneva nas je že prijetno utrujene čakalo kosilo. Posedli smo se okoli nizkih miz, gledali morje in vsaj za trenutek v sebi prebudili tisti občutek, ki smo ga mnogi doživeli pred petnajstimi ali dvajsetimi leti. Tega namreč nikoli ne pozabiš.

Po kosilu smo postali še najbolj podobni indijancem na bojnem pohodu. Pobarvali smo vse, kar je bilo pripravljeno na pleskanje.

Dokazali smo, da se da s super ekipo narediti še več, kot smo sprva načrtovali. Tako se nam je na primer zdelo škoda, da bi šlo delo keramičarjev v nekaj letih v nič, zato smo nad zidom s prhami namestili dodatno vrsto korcev, ki bodo preprečili zamakanje in posledično odstopanje ploščic.

... in po obnovi. | Foto: ... in po obnovi.

Če kdo nima idej, kako urediti okolico, se je pretekli konec tedna oblikovala odlična ekipa, ki to naredi za zajtrk. Okoli objekta smo prekopali zemljo, populili plevel in zasadili zelenje. Predvsem pa smo z nasutim kamenjem in prodom onemogočili erozijo zemlje ter spodjedanje temeljev objekta.

Kljub naši dobri volji in pridnim rokam obnova letovišča v Pacugu s tem še ni končana. Predvsem si želijo obnove jedilnice, kjer pa žal ne bodo dovolj le pridne roke prostovoljcev, zato k sodelovanju še vedno vabijo različna gradbena podjetja, pa tudi manjše obrtnike.

Več utrinkov:

Fotogalerija
1 / 15

Pumovci iz Kopra polepšali okolico letovišča Pacug

 | Foto: Udeleženci PUM-A Koper (Izobraževalni center Memory) so se odzvali na pobuda Lidla Slovenija, Radia Capris in portala Planet SiOL.net in nedavno obiskali Otroško letovišče v Pacugu pri Portorožu. Tudi sami so bili odločeni, da bodo nekaj naredili, da bo otrokom v letovišču to leto še lepše.

S svojim prostovoljnim delom so polepšali okolico v letovišču in pripravili teren, ki ga bodo v letovišču kmalu zasadili z cvetjem in grmovnicami. Kot simbol dobrodelnosti in prijateljstva so PUM-ovci za 50. rojstni dan podarili letovišču sadiko hruške s posvetilom "ČE IMAŠ PRIJATELJA OB SEBI, NI NOBENA POT PREDOLGA".

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte