Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2016,
10.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: osebni arhiv Marka Lenarčiča

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet prostovoljstvo medgeneracijsko sodelovanje Murska Sobota advertorial

Sreda, 24. 2. 2016, 10.33

2 meseca, 1 teden

Ko dobiš oskarja za spreminjanje sveta na bolje

Siol.net

Foto: osebni arhiv Marka Lenarčiča

Prostovoljstvo bogati življenje in Marko Lenarčič je prepričan, da nikoli ne bo prenehal pomagati drugim. Je študent, ki je navdih za prostovoljsko delo dobil v osnovni šoli.

Mladi prostovoljec in študent turizma Marko Lenarčič, ki se lahko pohvali s priznanjem za naj prostovoljca leta 2012, se je s čarobnostjo prostovoljnega dela srečal v sedmem razredu osnovne šole. Takrat so učenci z mentorico mladih prostovoljcev pri Hiši Sadeži družbe Tatjano Fras, sicer učiteljico razrednega pouka na prvi Osnovni šoli Murska Sobota, obiskali Dom starejših Rakičan in jih razveselili z darili za božično-novoletne praznike.

"Takrat sem začel sodelovati kot prostovoljec v projektu Sadeži družbe. Nato so odprli prvo medgeneracijsko hišo v Sloveniji in skupaj z drugimi mladimi prostovoljci smo začeli opravljati naše delo," se začetkov spominja danes 21-letni študent turizma.

V družini so takrat bili v težkem obdobju, a so mu vsi preostali prostovoljci stali ob strani in ga spodbujali. "Ko se sam znajdeš v težkih trenutkih, opaziš, koliko ti pomeni medsebojna pomoč. Mislim, da je bil ravno to glavni navdih oziroma spodbuda, da nadaljujem delo in prispevam nekaj dobrega za naš svet."

Prostovoljstvo prinese drugačen pogled na svet

Prvo resno prostovoljsko delo je bilo učenje angleščine v Hiši sadeži družbe v Murski Soboti. | Foto: Prvo resno prostovoljsko delo je bilo učenje angleščine v Hiši sadeži družbe v Murski Soboti.

Marko Lenarčič poudarja, da ga je prostovoljstvo obogatilo z drugačnim pogledom na svet.

"V prostovoljstvu sem vedno delal z veseljem, bil sem vesel, da sem naredil nekaj dobrega za druge. Že takrat sem stremel k temu, da drugi opazijo moje delo. Kot mlad prostovoljec sem začel pri Hiši Sadeži družbe. V okviru Slovenske Filantropije sem opravil tudi tečaj prostovoljstva, pozneje sem obiskal tudi mednarodno šolo za prostovoljce v Čatežu," je povedal Marko, ki je v Hiši Sadeži družbe začel voditi razne delavnice na temo medgeneracijskega sodelovanja. Meni, da je medgeneracijsko sodelovanje zelo pomembno: "Kdo bo mlade učil pripravljati značilne prekmurske ali slovenske jedi? Kdo bo starejše učil uporabljati mobilni telefon ali računalnik? Ne pravim, da je bilo lahko, saj so starejši tudi trmasti in vedno največ vedo. Veliko truda sem vložil, da so sprejeli moje delo in mene."

Na začetku je pripravljal kuharske in glasbene delavnice, kjer so predvsem starejši spoznavali mednarodne jedi in glasbo.

Srednja turistična šola za navdušenega popotnika

Organiziral je švedski večer v gradu Murska Sobota. | Foto: Organiziral je švedski večer v gradu Murska Sobota.

Izbira srednje šole ni bila težka, saj sta ga od nekdaj zanimala turizem in potovanja. Tako se je vpisal na Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Radencih.

"Kljub srednješolskim obveznostim nisem opustil prostovoljstva in tako sem dobil novo idejo, in sicer da sem starejše začel učiti angleški jezik. Še vedno se dobro spomnim prvih učnih ur, kako so me pogledali 'A ta nas bo učil angleščine? Ali ni malo premlad?' Starejši so se naučili predvsem, kako angleščino uporabiti v praksi." Medtem se je začel vključevati v različne projekte in veliko potovati, prirejal je tematske večere in potopisna predavanja.

Priznanje, ki odpira vrata v mednarodno okolje

Priznanje za Naj prostovoljca Mestne občine Murska Sobota mu je odprlo vrata v mednarodno okolje. | Foto: Priznanje za Naj prostovoljca Mestne občine Murska Sobota mu je odprlo vrata v mednarodno okolje.

Po dveh letih prostovoljnega učenja angleškega jezika so ga prostovoljci in Hiša Sadeži družbe predlagali za naj prostovoljca Mestne občine Murska Sobota. Na njegovo veliko presenečenje ga je komisija tudi izbrala.

"Sledila je podelitev županovih priznanj in odprl se mi je povsem nov svet. Deležen sem bil velike medijske pozornosti, opazili so me v občini, lokalnih medijih, različna društva in posamezniki so želeli sodelovati z menoj. Eno izmed najlepših povabil je bilo, da sem se udeležil seminarja v Luksemburgu, ki je spremenil moje življenje in me popeljal v svet mednarodnih sodelovanj in mednarodnih izmenjav, zdaj tudi v sklopu programa Erasmus+. Medtem ko sem bil v Luksemburgu, me je dosegla tudi novica, da sem nominiran za naj Pomurca marca. Kaj bi lahko bilo boljše darilo za rojstni dan?" dodaja sogovornik, ki se je poleg prostovoljstva začel ukvarjati še z mladinskimi izmenjavami v sklopu projekta Erasmus+.

"Z majhnim dejanjem spreminjam svet."

 | Foto: "V veliko čast mi je bilo, da sem leta 2012 dobil županovo priznanje za naj prostovoljca Mestne občine Murska Sobota in pozneje priznanje za naj prostovoljca leta 2013 Mladinskega sveta Slovenije v starostni kategoriji do 19 let. Ob podelitvi priznanj sem začutil, da sem naredil nekaj dobrega in da s tem majhnim dejanjem spreminjam svet. Zavedam se, da to priznanje ni oskar ali viktor, niti ni dosežek na športnem področju, je pa dosežek pri spreminjanju ljudi in sveta na bolje. Vse, kar šteje, je, da vsak dan naredimo nekaj dobrega zase, da bomo potem lahko naredili nekaj dobrega za druge."

Ugotovil je, da ga to delo veseli, saj je spoznal veliko novih ljudi, pridobil veliko izkušenj na področjih turizma, vodenja in priprave dogodkov. Še danes se aktivno vključuje v te projekte in z veseljem sprejme vsako povabilo k sodelovanju.

Danes je uspešen vodja mladinskih izmenjav, s sodelavko pri tovrstnih projektih Saro Hašaj sta lani ustanovila društvo za spodbujanje neformalnega izobraževanja ELU – Explore, Learn and use, s katerim bosta v prihodnje aktivna na slovenskem in mednarodnem trgu, predvsem v projektih Erasmus+.

Brežice se bodo za en dan spremenile v Prlekijo in Prekmurje

 | Foto: S Študentskim svetom Fakultete za turizem tako organizirata prleško-prekmurski dan Fakultete za turizem Univerze v Mariboru. 

Ta dan bodo Brežice obarvane povsem prleško in prekmursko. Študenti iz Pomurja bodo pripravili turistično konferenco z naslovom Pomurje – sanjava dežela ob reki Muri. Namen konference je promocija pomurskega turizma. Turističnim organizacijam, zavodom in vsem, ki v Pomurju spodbujajo pomurski turizem, bodo pomagali pri promociji ter študentom in udeležencem konference približali Slovenijo in Pomurje. 
Po končani konferenci bo sledila prava prleško-prekmurska zabava s poudarkom na pomurski kulinariki.

 

Po Markovem predlogu je Lidl Slovenija podprl delovanje Hiše sadežev družbe v Murski Soboti.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte