Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 2. 2015,
14.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock, Brinjevka

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet Lidl socialno podjetništvo advertorial

Sreda, 11. 2. 2015, 14.43

2 meseca, 1 teden

Kmetija, kjer glavni cilj ni pridelek

Siol.net

Foto: Thinkstock, Brinjevka

V Malem Dolu na Krasu je društvo Vezi ustanovilo ekološko kmetijo Brinjevka, ki ponuja zaposlitev starejšim, dolgotrajno brezposelnim osebam in invalidom. Pridelek pa ni glavni cilj ekološke kmetije.

Društvo za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa Vezi s Štorij pri Sežani je decembra leta 2012 ustanovilo kmetijo Brinjevka v Malem Dolu pri Komnu, ki deluje po pravilih ekološkega kmetijstva kot socialno podjetje. Podjetja Brinjevka je socialno podjetje tipa B, kar pomeni, da zaposlujejo več kot tretjino oseb iz ranljivih skupin.

Njihova pretežna dejavnost je pridelovanje ekološke zelenjave na treh hektarih zemlje, ki jo imajo v brezplačnem najemu od domačinov, in ker so mlado podjetje, je vsaka pomoč zaželena, zato so prostovoljci njihovi stalni pomočniki.

"Zaposleni so starejši, dolgotrajno brezposelne osebe in invalidi. V bistvu je dela na kmetiji veliko in v obdobju sezone bi potrebovali še več zaposlenih, zato nam pridejo zelo prav tudi prostovoljci," je povedala vodja kmetije Katarina Tomažič in o ustanovitvi kmetije povedala, da so želeli ponuditi novo obliko zaposlitve za ranljive skupine ljudi, ki bi lahko služila tudi kot primer dobre prakse.

Podjetje Lidl Slovenija je Društvu za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa podarilo pripomočke za delo na kmetiji.

Delavci zelo cenijo vsako delo

 | Foto:

Sam pridelek pa ni glavni cilj ekološke kmetije Brinjevka. "Od starejših in invalidnih oseb težko pričakujemo enak učinek kot od zdravih, mlajših ljudi. Delavci pa so vseeno zelo motivirani, saj po dolgem času brezposelnosti zelo cenijo vsako delo," je še povedala Tomažičeva.

Zaposleni sicer prihajajo iz okoliških občin, kjer je kmetovanje glavna dejavnost, zato večinoma imajo nekaj izkušenj, še vedno pa jih je treba veliko usmerjati in pomagati pri odločitvah. Za izvedbo načrtovanih dejavnosti in pomoč zaposlenim skrbijo vodstvo in člani društva Vezi, ki imajo bogate izkušnje pri delu z ranljivimi skupinami ljudi.

Zelo radi bi s povezovanjem lokalne skupnosti razvili še druge dejavnosti in omogočili čim več delovnih mest za vse dela željne.

"Denarja za razkošno opremo žal nimamo"

 | Foto:

Vzdrževalna dela na kmetiji potekajo skozi vse leto, saj na kmetiji dela nikoli ne zmanjka, intenzivneje pa v setvenem obdobju od februarja naprej. V poznojesenskem času poleg vzdrževalnih del gostijo tudi akcije v okviru kooperativnega prostovoljstva, kjer se zainteresirana podjetja odločajo za izvedbo družbenokoristnih del. Načrtovani projekti ostajajo, saj je izvedba odvisna od finančnih sredstev, žal pa so v večji meri odvisni ravno od donacij podjetij in posameznikov.

"Ker smo 'mlado' socialno podjetje brez kakršnekoli podpore države, nam vsaka pomoč v obliki materiala ali donacije zelo veliko pomeni. Pri svojem delu si pomagamo z različnimi podizvajalci, saj denarja za razkošno opremo žal nimamo. Zato nam bo donacija podjetja Lidl zelo pomagala, predvsem v poletnem času, ko bo poleg vsega treba še kositi travnate površine," nam je še zaupal Jože Valič iz društva Vezi.

Vezi, ki povezujejo osebe z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju

 | Foto:

Društvo Vezi, ki deluje na področju socialnega varstva in ima status humanitarne organizacije, omogoča ljudem s težavami v duševnem zdravju in njihovim svojcem uspešno psihosocialno rehabilitacijo.

V ta namen izvaja dva javna socialno-varstvena programa – Mrežo dnevnih centrov in Mrežo stanovanjskih skupin.

Program stanovanjskih skupin deluje na območjih Obalno-kraške in Notranjsko kraške regije, vključuje pa uporabnike iz vse Slovenije. Program je namenjen odraslim osebam, ki imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju in zaradi različnih razlogov in okoliščin ne morejo več bivati v domačem okolju.

Mreža dnevnih centrov pa je namenjena ljudem z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju, ki živijo v lastnih gospodinjstvih, vendar je za njihovo duševno stanje priporočljiva vključitev v dnevni center.

Znotraj teh dveh skupin se odvijajo tudi številne druge aktivnosti, v okviru katerih uporabnikom in njihovim svojcem ponujajo ustrezno strokovno podporo za vsakdanje življenje v skupnosti. S pomočjo socialnodelavskih delovnih metod uporabnike programov podpirajo ob izboljševanju kakovosti njihovega življenja, prevzemanja aktivne socialne vloge in večje socialne vključenosti, kakor tudi ohranjanja in pridobivanja novih funkcionalnih znanj, socialnih spretnosti in veščin.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte