Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
12.58

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net
Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Lidl Slovenija advertorial

Sreda, 30. 4. 2014, 12.58

2 meseca

Kam z oblačili, ki jih ne potrebujemo več

Siol.net
Foto: Thinkstock

Ob menjavi sezon se ponavadi lotimo tudi pospravljanja omare. Preverili smo, kam z oblačili, ki nam niso več prav ali jih že dolgo nismo nosili.

Se vam ob pogledu na vsebino prenapolnjene omare še vedno zdi, da nimate kaj obleči? Nakupovalne navade sodobnega človeka so zaradi dinamičnega življenjskega tempa vse pogosteje vezane na hitre nakupe, ti pa so zato pogosto tudi nepremišljeni.

Verige nizkocenovnih trgovin ponujajo modne izdelke po razmeroma ugodnih cenah, tudi na račun kakovosti izdelave in materialov, v omarah pa tako kopičimo kose, ki jih oblečemo le redko.

Menjava sezone je tako odlična priložnost, da naredimo red v omari in dobro premislimo, kaj bomo v njej obdržali. Vzemimo si nekaj ur in se lotimo pospravljanja, morda bo z naslednjimi nasveti lažje.

Kam z oblačili, ki jih ne bomo več nosili?

• Podarimo jih sorodnikom
Mlajše sestre in bratje, sestrične in bratranci ali celo mame in očetje bodo morda veseli kakšnega novega kosa, ki so nam ga morda celo zavidali. Izmenjava oblačil med družinskimi člani je preprost način, kako se brez zadrege ločiti od svojih zgrešenih nakupov.

• Izmenjava s prijatelji
Organizirajmo zabaven popoldan ali večer s prijateljicami ali prijatelji. Vsak naj prinese svoj kupček nenošenih, redko nošenih, vsekakor pa ohranjenih oblačil, nato pa se ob klepetu lotimo izmenjave. Pomerjajmo oblačila, komentirajmo, komu najbolj pristajajo ... Morda pa tudi mi najdemo kaj lepega zase.

• Bi radi zaslužili?
Če bi vam prišel prav kakšen evro, lahko oblačila poskusite prodati na spletu – prek spletnih strani za oglase, forumov ipd. Oblačila seveda najprej operite in zlikajte, nato pa jih fotografirajte. Potrudite se in fotografirajte ob dnevni svetlobi, opišite morebitne napake, zapišite sestavo blaga in kako nošeno je oblačilo. Postavite realno ceno in ponudbo umaknite, ko oblačila prodate.

Udeležite se lahko tudi organizirane garažne razprodaje oz. izmenjave ali oblačila odnesete v trgovino z oblačili iz druge roke.

• Organizirajte se v podjetju
Vedno več podjetij se odloča za posebne akcije zbiranja oblačil. Prepričajte svoje nadrejene ali se preprosto angažirajte, da bo tudi vaše podjetje postalo bolj družbeno odgovorno in zbiralo oblačila za tiste, ki jih potrebujejo.

 | Foto:

Pomislite na tiste, ki si oblačil ne morejo privoščiti

Če se odločite, da boste svoja oblačila raje podarili komu, ki jih zares potrebuje, imate na voljo veliko različnih možnosti, da bodo našla novega lastnika. Predstavljamo jih le nekaj. Obrnite se na lokalno izpostavo Zveze prijateljev mladine Slovenije in ponudite svojo pomoč. Zaposleni poznajo prizadete družine in posameznike v vašem okolišu, zato bodo najbolje vedeli, komu bodo oblačila prišla prav.

Tudi Rdeči križ in Karitas zbirata donacije v obliki oblačil in obutve. Pred zimo so še posebej dobrodošla topla oblačila, bunde, plašči in zimska obutev.

Spletna stran omara.si, ki deluje pod okriljem Rdečega križa, vam ponuja možnost, da kar prek spleta ponudite svoja oblačila ali pa pobrskate med oglasi tistih, ki kaj določenega iščejo, in vzpostavite stik z njimi.

V nekaterih mestih (Ljubljana, Kranj, Domžale, Mengeš, Vrhnika, Senožeče, Divača, Koper, Višnja Gora) stojijo tudi zbirni zabojniki Humane. Oblačila, ki jih odložimo tja, prodajo, na spletni strani Humane pa je zapisano, da presežek denarja, ki ga pridobijo od prodaje oblačil, namenijo reševanju nekaterih najpomembnejših težav najrevnejših dežel našega planeta.

Tudi podjetja za odvoz in sortiranje odpadkov (recimo Snaga) so na določena zbirna mesta postavila zabojnike, kamor lahko odložimo različne izdelke, namenjene ponovni ali nadaljnji uporabi. V vseh centrih za ločeno zbiranje odpadkov so tako v sodelovanju s partnerjem ASA iz Avstrije postavili zbirne zabojnike za tekstil in čevlje, namenjene ponovni uporabi.

Če ste aktivni na družbenih omrežjih, jih lahko izkoristite tudi za nekaj koristnega in dobrodelnega. Zapišite, kaj ponujate, in vaš dober namen bo gotovo hitro zaokrožil med prijatelji in spletnimi znanci. Zagotovo bodo oblačila kmalu našla novega lastnika, ki jih potrebuje.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte