Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2014,
9.32

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija recept advertorial

Petek, 20. 6. 2014, 9.32

2 meseca, 1 teden

Kako uporabiti ostanke zelenjave: čisto preprosto!

Siol.net

Foto: Thinkstock

Preden boste naslednjič odvrgli zelenjavo v smeti, boste dvakrat premislili. Ostanki hrane so lahko odlična sestavina za izvrstne torte, slastne priloge ali hrustljave prigrizke.

Ali ste vedeli, da zavržemo kar tretjino hrane? To je neverjetnih 1,3 milijarde ton, s to količino bi lahko nahranili 12 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Ogromno hrane odvržemo zato, ker nakupujemo na zalogo. Veliko hrane pa pristane v smeteh, zato ker napačno ocenimo, da ni uporabna. Z malo znanja lahko vsak izmed nas naredi korak naprej in zmanjša količino odpadkov in hkrati pripomore k znižanju družinskega proračuna, ki ga namenimo za nakup hrane. Predstavljamo vam nekaj idej, kako uporabiti ostanke hrane in zelenjave.

Zelenjavni kroketi

 | Foto:

Če vam pri kosilu ostane kuhana zelenjava, jo lahko z nekaj spretnosti za večerjo spremenite v slastne zelenjavne krokete, ki se jim ne bodo mogli upreti niti otroci.

Sestavine: kuhana zelenjava (špinača, korenje, cvetača …) 1 jajce žlica naribanega sira 1 kozarec bešamela moka olje za cvrtje

Zelenjavo stisnite skozi sito, dodajte jajce, sir in bešamel ter vse skupaj dobro premešajte, po potrebi dodajte tudi moko. Iz mase oblikujte kroglice in jih cvrite v vročem olju. Pečene odcedite na papirnatem papirju in takoj postrezite.


Zelenjavni zavitek

Namesto sladkega si lahko na hitro pričarate tudi zelenjavnega, ki ga lahko ponudite tudi gostom.

Sestavine: različna zelenjava nariban sir vlečeno testo

Vsakič lahko spečete čisto drugačen zavitek, odvisno od zelenjave, ki vam je ostala pri kosilu. Ne dovolite si omejitev, v vlečeno testo gre čisto vsa zelenjava.

Postopek je vedno podoben: na testo enakomerno porazdelite zelenjavo in jo konkretno pokrijte z naribanim sirom. Zvitek nato zavijte in ga postavite na pekač, ki ste ga pokrili s papirjem za peko. Zvitek pomažite z jajcem in ga postavite v pečico, ki ste jo ogreli na 180 stopinj. Zavitek se peče približno 40 minut.


Omleta s skuto in zelenjavo

 | Foto:

Sestavine: 8 jajc 200 g skute parmezan smetana za kuhanje kuhana ali pražena zelenjava, ki vam je ostala pri kosilu (bučke, paprika ...) oljčno olje sol poper

V eni posodi premešajte skuto in sir, dodajte dve žlici smetane za kuhanje, zelenjavo ter sol in poper. V drugi posodi razbijte vsa jajca, dodajte še dve žlici smetane za kuhanje, dodajte sol in poper ter dobro premešajte.

V segreto ponev, v katero ste dodali nekaj oljčnega olja, najprej zlijte jajčno mešanico in jo pecite približno deset minut.

Ko jajca nekoliko zakrknejo, dodajte mešanico z zelenjavo in pustite, da se na rahlem ognju še nekoliko popeče. Na koncu jo prepognite in pustite, da se še malo popeče.


Zelenjavni pesto

Sestavine: kuhana zelenjava 2 žlici naribanega sira 2 žlici olja mandeljni

V mešalniku pomešajte vse sestavine: dobili boste slasten domači pesto, ki ga lahko postrežete s testeninami, njoki ali na rižu. Pesto lahko tudi zmrznete in uporabite za hitro kosilo, ko vam zmanjka časa.


Slana zelenjavna torta

 | Foto:

Sestavine: listnato testo mešana dušena zelenjava (500−600 gramov) – če nimate dovolj ostankov, na čebuli prepražite še nekaj sveže 1 jajce 1 žlica mleka 2 žlici naribanega sira

Jajce, sir in mleko zmešajte. Jajčno mešanico nato dodajte zelenjavi. Listnato testo dobro zvaljate in z njim pokrijte posodo, odporno proti visokim temperaturam. Posodo s testom napolnite z zelenjavo, nato robove testa upognite navznoter, tako da nastane okroglo gnezdo.

Pecite v pečici, ki ste jo segreli na 180 stopinj, približno 45 minut, zadnjih pet minut pečico nastavite na program za žar.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte