Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 12. 2014,
8.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Siol.net

Foto: Klemen Korenjak

Natisni članek

obdarovanje prazniki prazniki Koper upokojenci Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija

Ponedeljek, 29. 12. 2014, 8.44

6 let, 7 mesecev

Kako so se prazničnega obdarovanja razveselili devetdesetletni mladeniči

Siol.net

Foto: Klemen Korenjak

Prostovoljci koprskega društva upokojencev so se že drugo leto zapored spremenili v Božičke in na domu s slastnimi paketi obiskali vse svoje "devetdesetletnike plus". Nekaj smo jih obiskali tudi mi.

Dobrosrčnost, sproščenost, nasmejanost in dobra volja so samo nekatere od značilnosti upokojencev prostovoljcev, ki delujejo v Društvu upokojencev Koper. Spoznali smo jih pri delu, ko so razvrščali 64 darilnih paketov Lidla Slovenije. "Vsakega bomo osebno odnesli. Že pred enim tednom smo si ogledali teren in si razdelili naslove. Čaka nas kar nekaj dela," nam je z nasmehom na obrazu povedala ena izmed prostovoljk, ki so se tistega jutra zbrale v prostorih društva.

 

Koper: Obdariti vse uporabnike, starejše od 90 let

Namen srečanja je bilo obdarovanje najstarejših občanov krajevne skupnosti Koper. Darila so osebno odnesli vsem, ki so starejši od 90 let, teh je samo v mestu Koper 64. "Največ je žensk, a najstarejši je moški. Letos je praznoval 103. rojstni dan," nam je povedal idejni vodja projekta Marijan Stermšek.

Tudi naša ekipa se je pridružila dvema prostovoljkama in obiskala nekaj devetdesetletnih mladostnikov, ki so bili našega obiska zelo veseli. Prav vsakemu so, pa četudi samo za nekaj trenutkov, pričarali nekaj pristnega prazničnega vzdušja. "To je lepo presenečenje, čeprav sem se malo ustrašil svoje visoke starosti," nam je ganjen do solz zaupal naš prvi obdarovanec.

Četica nasmejanih koprskih Božičk

Zanimivo, prav vse prostovoljke so bile nežnejšega spola, edini, prav ponosen na svoja dekleta, je bil predsednik Marijan Stermšek, ki sicer skozi vse leto skrbi za dobro počutje svojih članov. "Naše prostovoljke jih obiskujejo na domu, opravljajo ankete in preverjajo, kako jim gre." In ko je treba, tudi pomagajo, odvisni pa so izključno od prostovoljnih donacij dobrih ljudi. "V mestu Koper je veliko upokojencev s socialnega dna, premožnejši so se že pred leti izselili na obrobje mesta." Vsem je zaželel vesele praznike, srečno novo leto, predvsem pa zdravja in na svidenje v prihodnjem letu.

Ravno zaradi takšnih akcij so prostovoljci in društva, kot je koprsko, lahko za zgled in spodbudo za boljši jutri.

Pomurje: Predbožična čajanka za uporabnike pomoči na domu

Predbožična čajanka v Puconcih | Foto: Predbožična čajanka v Puconcih

Domania, Zavod za dnevno varstvo starejših in pomoč na domu, ki opravlja socialnovarstveno storitev pomoč družini na domu v štirih pomurskih občinah – Puconci, Rogašovci, Apače in Radenci –, je pred dnevi organiziral predbožično čajanko za svoje uporabnike pomoči na domu.

V kulturni dvorani Rogašovci so se zbrali uporabniki iz vseh občin, njihovi svojci, zaposleni in nastopajoči, da so svojim uporabnikom pripravili toplo, prijetno druženje ob prihajajočih božičnih praznikih. Predbožično čajanko so izvedli že drugič in ob vsakem srečanju z uporabniki so deležni njihovih pohval in pozitivnih odzivov, zato s pogumom, samozavestjo in novim zagonom organizirajo vsako naslednje srečanje.

Podariti si moramo nekaj pozornosti, bližine in topline

Spomine na čajanko bodo obujali še vse leto. | Foto: Spomine na čajanko bodo obujali še vse leto.

Kot je povedala socialna delavka Brigita Recek, je izvajanje socialnovarstvene storitve pomoč na domu specifične narave. "Delo poteka na domovih uporabnikov in večino časa so socialne oskrbovalke z uporabnikom same. Za zaposlene in za uporabnike same je zelo pomembno, da se vsaj občasno srečamo, si podarimo nekaj pozornosti, bližine in topline."

Direktor zavoda Domania Alen Dominić je povedal, da je bilo letošnje leto za Zavod Domania prelomno. "Dobili smo koncesijo za izvajanje socialnovarstvene storitve pomoč na domu v dveh novih občinah, kar je pomenilo spremembo in izziv za vse zaposlene." Za kulturni del čajanke je poskrbel ženski pevski zbor Rogašovci, ki nas je s prepevanjem božičnih pesmi popeljal v pričakovanje praznikov, ki prihajajo.

Kot je povedal eden izmed uporabnikov, bo spomine na čajanko obujal še vse leto. S tem je bil namen čajanke dosežen – ustvariti prijetne spomine za uporabnike, ki jih bodo še dolgo navdajali z veseljem in občutkom, da niso sami.

Lidl Slovenija in ekipa Planet.Siol.net vsem, ki po svojih najboljših močeh ustvarjate boljši svet, želi mirne in prijetne praznične dni.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte