Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
11.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net
Foto: Thinkstock

Natisni članek

Lidl Ustvarimo boljši svet advertorial Lidl Slovenija

Četrtek, 15. 5. 2014, 11.31

2 meseca, 1 teden

Enotedenski "bojni" plan za boljši svet

Siol.net
Foto: Thinkstock

Zakaj se v slogu retro čistilnih akcij ne lotite urejanja okolice ter tako sami naredite nekaj lepega za boljšo sosesko in lepše mesto? Sledite našemu enotedenskemu "bojnemu" načrtu.

Tudi sami lahko prispevate k temu, da boste živeli v lepšem in bolj urejenem mestu. Sledite našemu načrtu in se lotite svoje zasebne čistilne akcije. Bodite ponosni na kraj, kjer živite. To pokažite tako, da urejate okolico, s čimer jo ohranjate in vzdržujete ne le zase, ampak za vse v lokalni skupnosti.

Če imate možnost, da prispevate k boljšemu videzu soseske, jo izkoristite. Tudi namesto tistih, ki ne zmorejo. To naj bo vaš skromni prispevek k boljšemu svetu.

1. dan: Organizirajte odvoz kosovnih odpadkov

S komunalno službo v mestu se dogovorite za brezplačni zabojnik za zbiranje kosovnih odpadkov. Vsaj enkrat letno moramo pospraviti po kleteh in stanovanjih, kajti razne stare škatle, odslužena oprema in staro pohištvo se zelo radi "množijo" in kopičijo. S sokrajani iz soseske se dogovorite za skupno zbiranje kosovnih odpadkov. Potem ko boste odpeljali odvečno kramo, bosta vaš dom in vi z njim dobesedno zadihala. Zdaj ste pripravljeni na urejanje okolice doma.

2. dan: Počistite hodnik in garderobo v hiši oziroma hodnik in skupne prostore v bloku

Zdaj, ko je dom zadihal in je stanovanje polno sveže energije, se lahko lotite čiščenja hodnikov in garderobnih prostorov. Če živite v bloku, poskrbite za urejen videz skupnih prostorov, hodnikov in vhodne veže ter stopnišča. Če imate na voljo dovolj barve, prebelite stene ob vhodu ter očistite morebitne ostanke starih nalepk in reklam.

3. dan: Počistite pred svojim pragom

Današnji dan boste izkoristili za domače dvorišče. Poberite vse, kar ne spada na tla, pa naj bodo to suhe veje, listje ali pesek, ki ostane od zimskega posipanja cest. Populite plevel, ki se je šele začel razraščati med tlakovci ter ob robu cestišča in pločnika okrog vaše hiše.

 | Foto:

4. dan: Razglejte se po ulici

Zase zdaj lahko rečete, da ste storili vse, kar je treba okrog svoje hiše. Zdaj se ozrite po ulici in poglejte, kje bi se dalo kaj storiti. Gotovo se je razrasel plevel ali pa ceste v soseski še niso pometene in so videti, kot bi bile še v zimskem spanju. Porežite odcvetelo cvetje in razrahljajte zemljo okrog stopnišč ter počistite parkirišča in dovozne poti. Postavite zgled in skoraj gotovo vam bodo sosedje sledili.

5. dan: Porežite živo mejo

Videz ulice in našega dvorišča je precej odvisen od videza naše žive meje. Če ste vešči tega vrtnarskega opravila, storite to sami, sicer pa se dogovorite s strokovnjakom, ki bo to opravil namesto vas. Poskusite se dogovoriti še s sosedi, da bo videz vaše ulice usklajen.

 | Foto:

6. dan: Posadite majhno cvetlično gredico

Če so male zelene površine okrog hiše oziroma stanovanjskega bloka slabo vzdrževane, se opremite s semeni in čebulicami nezahtevnih cvetlic ter si privoščite vrtnarsko soboto. Poskrbeli boste za svež videz okolice.

7. dan: Organizirajte čistilni finale

S sosedi se dogovorite za nedeljski čistilni finale. S tem boste uredili tisto, kar je še ostalo neurejeno, in vaša soseska bo zasijala v povsem novem sijaju, ki vam ga bodo zavidali vsi obiskovalci. Poskrbite za končno čiščenje ulic, pločnikov, parkirišč in stopnišč. Na koncu uspešnega dneva otrokom privoščite sladoled ali pa skupaj specite pecivo, da se boste med čistilno akcijo "po domače" posladkali in okrepili.

Časi, ko so bile skupinske čistilne akcije vsakoletna tradicija, so sicer minili, a jih lahko s svojim zgledom spet oživite. Kdaj ste nazadnje čistili svojo sosesko?

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

 

Ne spreglejte