Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 8. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Brezje romanje

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 14.00

6 let, 7 mesecev

Top 10 romarskih poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Marijino vnebovzetje je eden največjih krščanskih praznikov, ki ga zaznamujemo 15. avgusta. Na ta dan se kristjani množično udeležujejo romanj po vsem svetu.

Brezje na Gorenjskem | Foto: Bor Slana Brezje na Gorenjskem Foto: Bor Slana 1. Brezje na Gorenjskem je najbolj obiskan romarski kraj v Sloveniji. Bazilika Marije Pomagaj, ki je posvečena svetemu Vidu, je poleg tradicionalnih romanj (Marijino vnebovzetje, praznik Marije Pomagaj) tudi cilj manj pomembnih romanj (romanje bolnikov). Leta 1988 je papež Janez Pavel II. cerkev razglasil za baziliko, leta 2000 pa so baziliko razglasili za slovensko narodno Marijino svetišče. Romanja na Brezje se vsako leto udeleži več tisoč ljudi.

 

Sveta Gora | Foto: Bojan Puhek Sveta Gora Foto: Bojan Puhek 2. Pot na Sveto Goro velja za najpomembnejšo božjo pot v zahodni Sloveniji, po kateri romajo večinoma Slovenci, Italijani in Furlani. V kraju, ki leži na 682 metrov visoki vzpetini, stojita bazilika Marijinega vnebovzetja in frančiškanski samostan Sveta Gora. Legenda o nastanku romarske poti sega v leto 1539.

Ptujska Gora | Foto: STA , Ptujska Gora Foto: STA , 3. Ptujska Gora z baziliko Marije Zavetnice v občini Majšperk je izjemno priljubljeno romarsko središče ne le pri Slovencih, pač pa tudi pri romarjih iz vse Srednje Evrope. Po drugi svetovni vojni je bila cerkev zaprta, romanja pa nekaj časa prepovedana. Decembra 2009 so cerkev razglasili za baziliko, maja lani pa je ob 600. obletnici potekala slavnostna razglasitev.

Kurešček | Foto: Matej Leskovšek Kurešček Foto: Matej Leskovšek 4. V leta 1990 obnovljeni cerkvi Kraljice miru na Kureščku, na eni najlepših slovenskih razglednih točk, se zbira vse več slovenskih romarjev. Ene od prvih zapisov o božji poti najdemo v Slavi vojvodine Kranjske, pomembnejše romanje pa se je zgodilo septembra 1940 med krvavo vojno, ko se je na Kurešček odpravilo pet tisoč romarjev in prosilo za mir.

Lurd, Francija | Foto: Reuters Lurd, Francija Foto: Reuters 5. Romarsko središče Lurd v jugozahodni Franciji je množice vernikov začelo privabljati leta 1858, ko se je revni deklici z obrobja mesta prikazala Devica Marija. Lurd danes velja za glavno krščansko romarsko središče, na leto pa privabi šest milijonov romarjev in turistov. Veliko je bolnikov, ki verjamejo v zdravilne učinke lurške vode.

Fatima, Portugalska | Foto: Reuters Fatima, Portugalska Foto: Reuters 6. Trinajstega maja 1917 naj bi se trem pastirčkom v Fatimi na Portugalskem prikazala Devica Marija. Od takrat kraj velja za eno od najbolj obiskanih romarskih središč na svetu. Leta 2007 so v kraju postavili novo cerkev Svete trojice, ki sprejme kar 8.600 obiskovalcev in je menda četrta največja katoliška cerkev na svetu.

Santiago de Compostela, Španija | Foto: Reuters Santiago de Compostela, Španija Foto: Reuters 7. Romanje v španski kraj Santiago de Compostela je eden največjih romarskih pohodov na svetu. Vrhunec je mesto doseglo v 12. in 13. stoletju, ko ga je papež Aleksander III. razglasil za sveto, danes pa kraj obiskujejo romarji z vseh koncev Evrope, tudi iz Slovenije. Najstarejša romarska pot El Camino de Santiago vodi do groba apostola Jakoba, zaradi katerega se je romanje v Campostelo tudi začelo.

Medžugorje, Bosna in Hercegovina | Foto: Matej Leskovšek Medžugorje, Bosna in Hercegovina Foto: Matej Leskovšek 8. Medžugorje je kraj v Bosni in Hercegovini, ki je znan po domnevnem prikazovanju Device Marije, česar Katoliška cerkev ni nikoli uradno potrdila. Marija se je začela prikazovati okoli leta 1981, zato se je v kraju hitro začel razvijati verski turizem. Vsako leto Medžugorje obišče okoli milijon katoličanov z vsega sveta, a mu je kljub gruči turistov uspelo obdržati prvotno očarljivost, tako da romarji tu najdejo svoj mir.

Svete Višarje, Italija | Foto: STA , Svete Višarje, Italija Foto: STA , 9. Višarje so gorska vas južno od Trbiža v Italiji, ki poleg tradicionalnega romarskega središča v zimskem času ponuja tudi odlično smučišče. Izročilo o nastanku romarske poti sega v leto 1360. Leta 1780 je cesar prepovedal romanja, kar je vernike zelo prizadelo. Deset let pozneje je njegov naslednik romanja spet dovolil. Danes na Višarje romajo Slovenci, Italijani, Furlani in Avstrijci.

Trsat, Hrvaška | Foto: Reuters Trsat, Hrvaška Foto: Reuters 10. Trsat, ena najbolj znanih romarskih poti na Hrvaškem, je del Reke, osrednja točka kraja pa je bazilika svete Device Marije, ki stoji na hribu na 135 metrih nadmorske višine. O nastanku romarske poti na Trsat pripoveduje legenda. Maja 1291 naj bi angeli odnesli hišo Device Marije iz Nazareta in jo prinesli na Trsatski hrib.

Ne spreglejte