Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2012,
15.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 30. 5. 2012, 15.10

6 let, 7 mesecev

TOP 10 nenavadnih poslovnih idej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oddaja Dragons' Den, ki prihaja tudi k nam, je največ sezon, do zdaj kar devet, doživela v Veliki Britaniji. Katere ideje, ki jih je žirija podprla, so bile najbolj nenavadne - in uspešne?

10. Omaka Reggae Reggae Že ime zveni obetavno, kajne? Levi Root je v četrti sezoni oddaje Dragons' Den, investitorja Richarda Farleigha in Petra Jonesa tudi s svojo pesmijo prepričal, da sta plačala 50 tisoč funtov za 40 odstotkov njegovega podjetja. Omaka Reggae Reggae je pekoča omaka za žar, za katero je trgovska veriga Sainsbury pričakovala, da bodo prodali 50 tisoč stekleničk v letu, s pomočjo reklame, ki jo je ustvaril Rootov nastop v oddaji, pa so jih toliko prodali že v enem tednu in postavili prodajni rekord.

9. Magična pica Se vam je kdaj zgodilo, da ste spekli pico, ki pa se na sredini ni spekla lepo? Raymond Smith je v šesti sezoni britanskega Dragons' Dena predstavil izum Magic Pizza, ki naj bi to preprečil. Čeprav so mnenja uporabnikov o izdelku deljena, pa je ta zdaj vseeno dobro prodajan. Theo Paphitis in Peter Jones sta vanj vložila 50 tisoč funtov.

8. Čajanka iz zgodovine Podjetnica Angela Newman je leta 2010 pred žirijo oddaje Dragons' Den predstavila zanimivo idejo za projekt organizatorja zabav s pridihom dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Projekt je poimenovala Vintage Patisserie in z njim dovolj navdušila Deborah Meaden in Thea Paphitisa, da sta ji v oddaji ponudila 100 tisoč funtov finančnega vložka.

Izsek iz oddaje z Angelo Newman:

7. Glasbena skupina Na Dragons' Den se je leta 2008 prijavila tudi glasbena skupina Hamfatter, ki je pred "zmaji" izvedla pesem Sziget (We Get Wrecked) in si namesto pogodbe za snemanje plošče na tak način skušala zagotoviti investicijo za razvoj svoje glasbene kariere. Na sodelovanje so bili pripravljeni kar štirje od petih žirantov, skupina pa se je odločila za Petra Jonesa, ki je ponudil 75 tisoč funtov. V eni uri po njihovem nastopu v oddaji so na spletu prodali 500 izvodov njihovega prvega singla.

6. Viseča vreča za sedenje V prvi sezoni oddaje, predvajani leta 2005, je bila ena od najzanimivejših investicij zagotovo tista, ki jo je ponudila žirantka Rachel Elnaugh. Tekmovalki Tracey Herrtage je namreč ponudila 54 tisoč funtov za 49-odstotni delež pri produktu Le Beanock – kombinaciji vreče za sedenje in viseče mreže.

5. Cirkus Pri prijavi dobičkonosne dejavnosti ali izdelka na oddajo Dragons' Den resnično ni omejitev. Decembra 2005 je v drugi sezoni šova sodeloval tudi Paul Cockle, ustanovitelj cirkusa z izvirnimi in sodobnimi predstavami, imenovanega The Generating Company. Investitorja Peter Jones in Theo Paphitis sta skupaj vložila 160 tisoč dolarjev in sta zato 40-odstotna lastnika cirkuškega podjetja.

4. Škornji z visoko peto Oblikovalci Sarah in Mike Longthorn ter Laura Booth so leta 2010 pred sodnike stopili z modno idejo. Recimo. Predstavili so gumijaste škornje, ki so na deževnih in blatnih območjih več kot uporabni, le da so jim dodali višjo, polno peto, in nastal je izdelek WedgeWelly. "Zmaja" Thea Paphitisa so prepričali predvsem s svojim nastopom in navdušenjem, zato je v njihovo znamko vložil 65 tisoč funtov. Ostalo je zgodba o uspehu, saj so nekdaj dolgočasne škornje, ki so doživeli modno preobrazbo, začele nositi tudi zvezdnice, kot so Madonna in Dannii Minogue.

Izsek iz oddaje s predstavitvijo podjetja WedgeWelly:

3. Umetniške skulpture V oddajo se je prijavil tudi umetnik Guy Portelli, sicer klasični kipar, ki je skušal pridobiti sredstva za serijo skulptur, ki bi sestavljale razstavo Pop ikone. Čeprav oddaja Dragons' Den ne zveni kot prava izbira za umetnika, pa se je izkazala za popolno odskočno desko. Portelli je pridobil investicije od treh žirantov, ki se jim je zdela umetnost dobra naložba kljub recesiji. Želel si je 70 tisoč funtov, a je zavrnil 90 tisoč funtov od Duncana Bannatyne in raje sprejel 80 tisoč funtov od treh sožirantov.

2. Tekoči trak za pse Ljudje, ki svojim štirinožnim prijateljem ne morejo zagotoviti dovolj gibanja, ponavadi najamejo poklicnega sprehajalca psov. A Sammy French se je domislila tudi alternative – tekočega traku za pse, ki ga je poimenovala Fit Fur Life. Žirantom oddaje Dragons' Den se je zadeva zdela dovolj zanimiva, da so vanjo vložili kar 100 tisoč funtov.

1. Čarobna paličica V osmi sezoni Dragons' Dena, predvajani avgusta 2010, sta Richard Blakesley in Chris Barnardo, ustanovitelja podjetja The Wand Company, pred "zmaji" predstavila izdelek, ki sta ga poimenovala Kymera. Pravzaprav gre za čarobno paličico, ki je v resnici daljinski upravljalnik za televizijo brez gumbov in deluje na gib. Član žirije Duncan Bannatyne je v 20-odstotni delež v podjetju vložil kar 200 tisoč funtov. Podjetje je v svojem prvem letu zaslužilo milijon funtov. Prava zgodba o uspehu in dokaz, da so včasih malce trapaste ideje tudi najboljše.

Ne spreglejte