Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
8.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 8.48

6 let, 7 mesecev

10 videospotov, ki so zaznamovali 30 let MTV

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prelomni, kontroverzni, dovršeni in pomenljivi. Izbrali smo 10 videospotov, ki so najbolj zaznamovali 30 let MTV.

1. The Buggles – Video Killed The Radio Star Prvi video, ki so ga zavrteli na MTV pred 30 leti, je bil takrat sicer star že dve leti, britanski duo pa kljub prestižu pozneje ni doživel podobnega uspeha.

2. Michael Jackson – Thriller Štirinajst minut, kolikor traja videospot, je sicer v zgodnjih 80. res doživelo spektakularen odziv, a je na podelitvi MTV-jevih videonagrad leta 1984 video prejel le tri od šestih nagrad, za katere je bil nominiran.

3. Peter Gabriel – Sledgehammer Videospot je animirala ekipa, ki je ustvarila Wallaca in Gromita, in čeprav so bile tehnike v videu uporabljene že kdaj prej, je ta leta 1987 dobil 9 MTV-jevih videonagrad, kar je še danes rekordno število.

4. Dire straits – Money for Nothing (I Want My MTV) Prva skladba, ki so jo zavrteli na evropskem MTV leta 1987 je bila sicer zaradi besedila večkrat označena za homofobno, seksistično in rasistično pesem, MTV pa si jo je verjetno izbral zaradi Stingovega uvoda: "I Want My MTV."

5. Madonna – Like a Prayer Madonnini videospoti so praviloma vedno sprožali vsaj nekaj zgražanja, a verjetno nobeden toliko kot Like a Prayer, ki so ga številni označili za bogokletnega in rasističnega. Videospot je prejel MTV-jevo nagrado za najboljši video in še danes velja za enega od tistih videospotov, ki je najbolj kršil pravila in izzival meje dovoljenega.

6. Smashing Pumpkins – Tonight, Tonight Ko so snemali video za Tonight, Tonight, je James Cameron ravno snemal Titanic, zato je bil eden od največjih izzivov v Los Angelesu najti kostume iz začetka 20. stoletja, ki jih Cameron še ni najel. Videospot je s svojimi zastarelimi posebnimi učinki postal kulten in je prejel šest MTV-jevih videonagrad.

7. Prodigy – Smack my Bitch up Eden od najbolj kontroverznih režiserjev videospotov, ki je zaznamoval MTV, je zagotovo Jonas Akerlund. Videospot, ki ga je posnel za Prodigy, je bil sicer večinoma prepovedan oziroma skrajšan in cenzuriran, vrteli pa so ga samo po 10. uri zvečer. Pri nas so ga premierno zavrteli v oddaji Studio City, seveda pred 10. uro.

The Prodigy - Smack My Bitch Up from Daan on Vimeo.

8. Nirvana – The Man Who Sold the World MTV-jeva serija koncertov Unplugged je ponudila kar nekaj presežkov, a med najbolj legendarnimi je zagotovo Nirvanin akustični nastop s svečami in lilijami, štiri mesece pred samomorom Kurta Cobaina.

9. Laibach – Life is Life Parodiranje nacistične ikonografije v videospotu priredbe poskočnice skupine Opus je slovenski skupini Laibach prineslo predvajanje na ameriškem MTV. Tako so na MTV dosegli pozornost, ki jo je pozneje uspelo doseči le še enemu Slovencu – Juriju Bradaču.

10. Lady Gaga – Bad Romance Poleg tega, da v njem nastopa Jurij Bradač, je video na lanski podelitvi MTV-jevih videonagradah prejel 7 nagrad in toliko nominacij kot Sledgehammer Petra Gabriela.

Ne spreglejte