Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2013,
10.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 16. 8. 2013, 10.31

7 let, 12 mesecev

Zvok prevodnega črnila, dežnikov in zvok, ki ga čutiš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na presečišču med festivalom Mladi levi in U3-jem se bosta z zvočnima dogodkoma predstavila umetnika Miha Cigler in Theremidi Orchestra.

V sodelovanju med mednarodnim festivalom scenskih umetnosti Mladi levi, ki letos v središče postavlja zvočno gledališče, in 7. Sodobne umetnosti v Sloveniji U3, se bosta v petek, 23. avgusta na Muzejski ploščadi pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova ob 22. uri zgodila dva koncerta.

Miha Ciglar, intermedijski umetnik in raziskovalec na področju avdiotehnologij, bo odigral kratek improviziran koncert Ultrasonic haptics project, ki ga bo mogoče čutiti. Zvok bo umetnik generiral na osnovi koncepta no input mešalne mize v kombinaciji z novim glasbenim vmesnikom Syntact, kjer ta akumulira zvočno energijo z usmerjanjem signalov v več ultrazvočnih oddajnikov na izbrano prostorsko lokacijo.

V tej točki je mogoče čutiti mehanski pritisk zvočnega signala, intenzivno vibracijo signala. Tako Ciglar ne komponira zgolj akustičnega dražljaja, temveč tudi taktilen signal. Zvok tako dobi še eno čutno dimenzijo, ki dopolnjuje slušno kompozicijo, ki jo skladatelj oblikuje.

Eksperimentalni koncert iz doma narejenih inštrumentov Theremidi Orchestra raziskuje in oblikuje zvoke iz naredi sam pripomočkov, kot so antene, prevodno črnilo, dežniki, žičnate račke, zračne cevi in staro železo. Z elektromagnetnimi zvočnimi valovi eksperimentirajo v živo, pod streho in na prostem. Njihovi nastopi so bolj podobni eksperimentalnim intervencijam kot pa konvencionalnim glasbenim koncertom.

Zasedba hrupnega elektroansambla niha med osem in deset člani, včasih tudi dvanajst. Prav tako ima Theremidi Orchestra tudi svojo žensko sekcijo. Theremidi, ki bodo tokrat nastopili na Muzejski ploščadi so Ida Hiršenfelder, Dare Pejić, Robertina Šebjanič, Tina Dolinšek, Isac Petruzzi, Saša Spačal, Dušan Zidar, Ian Soroka, Luka Frelih, Tilen Sepič in Simon Bergoč.

Theremidi Orchestra so marca letos pri neodvisni založbi Trivia Records izdali tudi dvojni EP, naslovljen 4011.

Praktični in hrupni elektroansambel obstaja v večnem sedanjiku, čeprav se tudi naslanja na zgodovino elektronske godbe, medtem ko število članov niha med osem in deset, včasih tudi dvanajst. Theremidi Orchestra ima tudi čisto svojo žensko sekcijo.

Theremidi Orchestra so marca 2013 pri neodvisni založbi Trivia Records izdali dvojni EP, naslovljen 4011.

Ne spreglejte