Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2022,
14.58

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

30

Natisni članek

pogreb Elizabeta II. kraljica Elizabeta II.

Ponedeljek, 19. 9. 2022, 14.58

1 leto, 7 mesecev

Kraljeva družina se je poslovila od kraljice Elizabete II. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

30

V Londonu so se s pogrebnimi slovesnostmi poslovili od nedavno umrle kraljice Elizabete II. Njeno krsto so iz poslopja parlamenta v sprevodu najprej prepeljali v bližnjo Westminstrsko opatijo, kjer se je nato odvilo bogoslužje. Udeležilo se ga je okrog dva tisoč visokih gostov. Krsto so nato prepeljali v Kapelo svetega Jurija v Windsorskem gradu, kjer so nadaljevali pogrebno slovesnost in bodo kraljico v večernih urah tudi pokopali. Pri tem dejanju naj bi bili prisotni le njeni štirje otroci.

Ob 11.44 po srednjeevropskem času je sprevod s krsto kraljice Elizabete II. krenil iz najstarejšega poslopja parlamenta, Westminster Hall, kjer so se množice ljudi od pretekle srede poslavljale od najdlje vladajoče britanske monarhinje.

Sprevod s krsto na kočiji, ki jo je vleklo 142 pripadnikov britanske mornarice, se je napotil v Westminstrsko opatijo. Za njo so hodili vsi najvišji člani kraljeve družine – štirje kraljičini otroci na čelu s kraljem Karlom III. ter njegova sinova, princa William in Harry.

Kraljičini otroci kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward | Foto: Reuters Kraljičini otroci kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward Foto: Reuters

Sinova novega kralja, princa William in Harry | Foto: Reuters Sinova novega kralja, princa William in Harry Foto: Reuters

V opatiji so se procesiji pridružili še nekateri drugi ožji člani družine, vključno z otrokoma prestolonaslednika Williama, devetletnim princem Georgeem in sedemletno princeso Charlotte.

Kate Middleton in Meghan Markle, princ George in princesa Charlotte | Foto: Reuters Kate Middleton in Meghan Markle, princ George in princesa Charlotte Foto: Reuters

Prvi del bogoslužja v Westminstrski opatiji

V Westminstrski opatiji, kjer se je kraljica tudi poročila in bila kronana, se je nato odvilo pogrebno bogoslužje. To je tokrat v opatiji za monarha potekalo prvič od 18. stoletja, se je pa tu odvil pogreb kraljice matere leta 2002.

Bogoslužje je vodil dekan opatije David Hoyle, eno od beril je prebrala premierka Liz Truss. Pridigo je imel canterburyjski nadškof Justin Welby, ki je hvalil kraljičino življenje služenja Združenemu kraljestvu in skupnosti držav Commonwealth.

pogreb | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Ljudje ljubečega služenja so redki v vseh poklicih. Voditelji ljubečega služenja so še redkejši. V vseh primerih pa bodo tisti, ki služijo, ljubljeni in se jih bodo spominjali, tisti, ki se oklepajo oblasti in privilegijev, pa bodo pozabljeni," je dejal.

Med obredom je zbor med drugim zapel hvalnico, ki temelji na psalmu 23, Gospod je moj pastir, in ki je bila že del poroke kraljice leta 1947. Psalm številka 42 je bil na novo uglasben prav za kraljičin pogreb, glasbo pa naj bi navdihnila njena neomajna krščanska vera. Tudi več drugih psalmov je bilo v preteklosti že del kraljevih porok in Elizabetinega kronanja.

pogreb | Foto: Reuters Foto: Reuters

Krsto s posmrtnimi ostanki kraljice poleg krone s skoraj tri tisoč dragocenimi kamni je krasil venec, ki je bil sestavljen v skladu z željami njenega sina Karla III. Rože izvirajo z vrtov Buckinghamske palače in gradu Windsor, pa tudi iz kraljevega podeželskega domovanja, med njimi pa sta med drugim rožmarin, simbol spominjanja, in mirta, simbol srečnega zakona.

pogreb | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na pogrebnem bogoslužju v Westminstrski opatiji se je zbralo okrog dva tisoč gostov, vključno s približno 500 predsedniki, premierji in člani tujih kraljevih družin. Med njimi so bili predsednika ZDA in Francije Joe Biden in Emmanuel Macron ter ukrajinska prva dama Olena Zelenska. Pogreba se je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Več fotografij:

Fotogalerija
1 / 39

Zadnje dejanje v Windsorju

Pogrebni sprevod se je nato napotil proti Hyde Parku, njegovo pot pa je spremljalo več sto tisoč ljudi, ki so se želeli še zadnjič pokloniti kraljici. Od tam so krsto s pogrebnim vozilom odpeljali v nekaj več kot 50 kilometrov oddaljeni Windsor. Tam je po ulicah mesta krenil še en pogrebni sprevod s krsto, in sicer do Kapele svetega Jurija v Windsorskem gradu, ki jo kraljeva družina pogosto izbira za poroke, krste in pogrebe.

Po slovesu v Londonu se je nekaj čez 17. uro po srednjeevropskem času v Windsorskem gradu nadaljevalo bogoslužje. Vodil ga je dekan Windsorja David Conner

Ob zadnji etapi poti je krsto v pogrebnem vozilu po prihodu v Windsor znova spremljalo več sto vojakov. Med počasnim premikanjem proti gradu se ji je ob robu poti poklanjalo na tisoče ljudi, ki so se zbrali na obeh straneh znane pet kilometrov dolge avenije Long Walk. Na notranjem dvorišču gradu so že čakali novi kralj Karel III., njegova žena Camilla in drugi člani kraljeve družine, da se pridružijo sprevodu.

Ta je bil namenjen v Kapelo svetega Jurija, ki jo britanska kraljeva družina pogosto uporabi za krste, poroke in pogrebe. Pred nekaj več kot letom dni je bil tam tudi pogreb kraljičinega moža princa Filipa. Tu se je odvila v primerjavi z dopoldanskim bogoslužjem v Westminstrski opatiji manjša slovesnost, na kateri je bilo prisotnih približno 800 udeležencev, med njimi tudi člani osebja kraljičinega gospodinjstva.

Ob zaključku so s krste odstranili simbole vladanja – krono, žezlo in vladarsko jabolko – ter jo spustili v družinsko grobnico. Dogajanje je z igranjem žalostinke pospremil dudar. 

Zvečer, predvidoma okrog 20.30 po srednjeevropskem času, bodo Elizabeto II. v ožjem družinskem krogu v spominski kapeli Jurija VI. tudi pokopali. Ležala bo ob svojem možu, starših in sestri Margareti. Podrobnosti tega slovesa Buckinghamska palača ni razkrila, sporočili so le, da gre za zelo osebno družinsko priložnost, poroča britanski BBC. Kot poročajo nekateri tuji mediji, pa naj bi bili ob tem dejanju prisotni le njeni štirje otroci.

pogreb | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po Ljubljani spuščene zastave

Na dan pogreba so na več mestih v Ljubljani spustili zastave. To so storili ob Predsedniški palači, Državnem zboru, ministrstvu za zunanje zadeve in ob številnih veleposlaništvih, so sporočili z britanskega veleposlaništva v Ljubljani.

Karel III. in žena "globoko ganjena" ob odzivu javnosti

Kralj Karel III. se je že sinoči javnosti zahvalil za ganljiv odziv in vse izraze sočutja po smrti matere. Kot je dejal, sta bila z ženo Camillo ob številnih izrazih sožalja in podpore, tako z Otoka kot iz tujine, "globoko ganjena". Na predvečer kraljičinega pogreba je sicer na Otoku zavladala minuta tišine.

Fotografija kraljice, ki je javnost še ni videla

Palača je na predvečer pogreba objavila portretno fotografijo pokojne kraljice, ki je javnost do zdaj še ni videla.

Nastala je letos pred praznovanjem njenega platinastega jubileja oziroma 70-letnice vladanja, njen avtor pa je fotograf Ranald Mackechnie. Na njej je mogoče videti nasmejano kraljico na svojem domu v gradu Windsor.

Oglejte si še:

David Beckham
Sportal Beckham na poklon kraljici čakal več ur
Ne spreglejte