Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2016,
14.12

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

lepota privlačnost aplikacija Neisha Tjaša Kokalj Tina Maze Jasna Kuljaj Ula Furlan Špela Grošelj Rebeka Dremelj

Četrtek, 7. 1. 2016, 14.12

9 mesecev, 1 teden

Vprašali smo aplikacijo: Katera od teh znanih Slovenk je najlepša?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zdaj o vašem videzu presoja umetna inteligenca. Nova aplikacija namreč s pomočjo vaše fotografije presodi, kako privlačni ste.

Tehniška univerza v Zürichu (ETH Zürich), ena najuglednejših visokošolskih institucij na področju kemije, matematike in fizike, je razvila prav posebno orodje – aplikacijo Faces, ki s pomočjo posebnega algoritma presodi, kako privlačni ste.

Vse, kar morate storiti, je, da naložite svojo fotografijo, nato pa počakate na oceno, ki je lahko vse od "Hmm …", če umetni inteligenci res niste všeč, do "Božansko", če spadate med najprivlačnejše primerke človeštva. Ob tem aplikacija oceni tudi vašo starost, pri tem pa po izkušnjah sodeč pogosto udari precej mimo.

Lepota, kot jo razumejo Švicarji Univerzitetni mojstri, ki so razvili aplikacijo, poudarjajo, da rezultatov glede privlačnosti ne smete jemati preveč resno, ker je "lepota subjektivna in percepcija tega, kaj je lepo, se med kulturami razlikuje". Kot so pojasnili, njihov algoritem privlačnost presoja na podlagi podatkov iz aplikacije Blinq, namenjene iskanju partnerjev. Ker Blinq uporabljajo v glavnem Švicarji, naj bi torej ocene temeljile na švicarskem pojmovanju lepote.

Katero Slovenko je aplikacija ocenila kot božansko? Kakorkoli že, aplikacijo Faces smo seveda morali preizkusiti. Izziv, ki smo ji ga zadali, je bil, naj presodi, katera med izbranimi znanimi Slovenkami je najlepša. Rezultati? Med sedmimi, ki smo jih dali na preizkušnjo, je le ena dobila priznanje, da je božanska, tri so se znašle na drugem mestu, tri pa na tretjem.

"Vroče" so Neisha, Rebeka Dremelj in Ula Furlan:

"Presunljivo lepe" so Jasna Kuljaj, Špela Grošelj in Tjaša Kokalj:

Oceno "božanska" je dobila Tina Maze:

Ne spreglejte