Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2009,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 8. 2009, 12.44

8 let

Vodnjak Janeza Nepomuka v Kranju kmalu obnovljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mojster za ohranjanje kulturne dediščine Leopold Šajn se je lotil obnove vodnjaka sv. Janeza Nepomuka z žalujočo ženo, ki velja za eno lepših kiparskih umetnin Kranja.

Zob časa je na spomeniku, ki ga je izdelal kipar Franc Bemeker, pustil sled. Zato so se odločili za obnovo. Dela na vodnjaku bodo predvidoma zaključili v začetku prihodnjega tedna. Vodnjak je zaradi poškodb puščal vodo Na več mestih je bila poškodovana školjka vodnjaka, stiki pa so bili prazni, tako da je vodnjak puščal vodo. Vsa površina vodnjaka je bila prevlečena z vodnim kamnom, pomešanim z umazanijo. Opazne so bile tudi mehanske poškodbe, so sporočili iz mestne občine Kranj. Na več mestih je bil poškodovan tudi kip s hobotnico - manjkal je del stopal, del prstov na eni nogi, vidne so bile poškodbe od udarcev. Kip so načenjali tudi atmosferski vplivi ter golobji iztrebki, tako da je bilo, kot so zapisali na občini, "stanje vodnjaka skrajno alarmantno".

Šajn je vodnjaku vrnil nekdanji sijaj Šajn je dotrajanemu vodnjaku vrnil nekdanji izgled. Očistil ga je, suho peskal nepoškodovane dele spomenika, odstranil zmehčani vodni kamen, utrdil preperele površine kamna z apnenim cvetom, kital poškodbe z neagresivnimi polnili. Izdelal je tudi manjkajoče dele in jih pritrdil na poškodovana mesta, impregniral kip z vodoodbojnim silikonskim premazom, podvodne dele kipa pa zaščitil še s premazom proti algam. Očiščen je bil tudi obod in dno vodnjaka.

Vodnjak Janeza Nepomuka od sedemdesetih let stoji ob južni fasadi kranjske župnijske cerkve. Kipa Nepomuka in žalujoče žene, ki krasita vodnjak, sta izdelana iz prvovrstnega carrarskega marmorja, obod in dno vodnjaka pa iz beljaškega (filoher) marmorja.

Ne spreglejte