Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 14.53

8 let

Velika premiera Seviljskega brivca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljansko operno občinstvo si je lahko te dni po skoraj devetnajstih letih ogledalo premiero priljubljene opere enega najpopularnejših italijanskih skladateljev Gioachina Rossinija Seviljski brivec.

In sodeč po navdušenih odzivih, se je lahko tudi tokrat prepričalo, da ta komična opera, ki velja za vrh nekoč izjemno priljubljene zvrsti opere buffe, še danes učinkuje enako privlačno kot nekoč.

Režiser tokratne ljubljanske uprizoritve Plamen Kartaloff nam je zaupal, da je ravno zaradi priljubljenosti pri občinstvi vseh starosti in kulturnih ozadij poskus interpretacije takšne mojstrovine opernega repertoarja pravi izziv. Zato je vsako vlogo komentiral s sodobnimi vizualnimi namigi, ki naj bi izostrili absurdne situacije in ter jih naredili privlačnejše za sodobnega gledalca. In to je seveda od interpretov poleg odličnih glasovnih zahtevalo kar precej igralskih in gibalnih spretnosti.

Še posebej so na premieri navdušili mladi solisti SNG Opera in balet Ljubljana. Med njimi je izstopala neverjetna Elena Dobravec, za katero vam lahko prišepnemo, da je bila vloga živahne Rozine ena njenih prvih velikih vlog in da je zdaj po tej predstavi »zvezda«, o kateri bomo zagotovo še veliko slišali, nedvomno rojena. Ob koncu ji je z navdušenjem zaploskal celo orkester, kar se ne dogaja ravno »vsak dan«. Dobravčeva pa je po naporni predstavi izjavila, da se je za to vlogo najbrž pripravljala že kar vse pevsko življenje, saj je vanjo vložila vse znanje, ki ga je marljivo pridobivala skozi leta študija, učenja in petja v Ljubljanski operi.

Blestela pa sta seveda tudi Ivan Andres Arnšek kot Figaro (zanj je bila to tudi ena tistih priložnosti, ki jo je bilo vredno izkoristiti in se izkazati, saj baritonisti nimajo za to prav veliko možnosti), ter vedno zanesljivi Dejan Vrbančič v vlogi grofa Almovive. Poleg odličnega gosta iz Hrvaške Luciana Batinića pa so gledalce navdušili tudi drugi ljubljanski solisti Juan Vasle, Zdravko Perger, Barbara Sorč in Matej Vovk.

Ne spreglejte