Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2015,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evrovizija Pivo in cvetje

Četrtek, 9. 7. 2015, 15.58

8 let

"Včasih mora biti uspešnica tudi malo nadležna"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred njenim nastopom v Laškem smo se pogovarjali s pevko Katrino Leskanich. Vam ne zveni znano? Če je ne poznate po imenu, pa zagotovo poznate njeno megauspešnico Walking On Sunshine.

Katrina Leskanich, nekdanja pevka skupine Katrina & The Waves, ki je leta 1997 zmagala tudi na Evoviziji, je glas dveh od najbolj predvajanih radijskih pop uspešnic iz zadnjih nekaj desetletij: Walking On Sunshine in Love Shine A Light. Glasbenica slovaških korenin, ki je odrasla v ZDA, danes pa živi v Londonu, prihaja k nam na svoj prvi koncert, 17. julija bo namreč nastopila na festivalu Pivo in cvetje.

Ste vedeli, da imate zelo slovenski priimek? Kot sem ugotovil pozneje, sicer izhaja iz Slovaške, kjer so tudi vaše korenine. Se imate nekje globoko v sebi za Slovanko? Glede pravih korenin mojega priimka Leskanich je veliko dvomov. Nekje v preteklosti so spremenili njegovo črkovanje iz Lescanic. Moja babica je bila rojena v nekdanji Češkoslovaški in njen dekliški priimek je bil Butchco. Na svoje slovaške korenine sem zelo ponosna in vsi moji sorodniki po tej strani so zelo delavni, prijazni in solidarni, hkrati pa tudi zelo ponižni in prizemljeni.

Vaš oče je služboval v vojaškem letalstvu. Kako je bilo odraščati z očetom v vojski? Ali zaradi tega na vojake gledate kakorkoli drugače? Čeprav je bil moj oče polkovnik v ameriškem letalstvu, je bil zelo miroljuben človek in si je vedno prizadeval za mir. Najtežja stvar pri tem, da sem imela očeta v vojski, je bilo to, da smo se nenehno selili. Hodila sem na štiri različne srednje šole in odraščala v osmih različnih ameriških zveznih državah, Nemčiji, na Nizozemskem in ne nazadnje v Angliji od leta 1976. Vse vojake spoštujem predvsem zaradi njihove predanosti in požrtvovalnosti do svoje države. Žal pa se to prizadevanje za mir prepogosto konča na bojnem polju.

Vaš prvi hit je bil Walking On Sunshine, ena največkrat predvajanih pop skladb na svetu. Kako je pravzaprav nastala? Napisal jo je naš kitarist Kimberley Rew v zgodnjih 80. letih in jo predstavil preostalim članom skupine Katrina & The Waves na zelo hladen februarski dan. Menili smo, da je v primerjavi z drugimi pesmimi, ki so bile dokaj dobre, malo nadležna. Včasih mora biti uspešnica tudi malo nadležna.

Se je ne naveličate prepevati? Nikoli.

Kako pa, da ste se več kot desetletje pozneje (leta 1997) odločili tekmovati na Evroviziji? Vprašali so nas, ali imamo pesem za Evrovizijo in ali bi želeli nastopiti na tekmovanju, kjer bodo izbirali predstavnika Velike Britanije. Na dnu predala smo imeli skladbo z naslovom Love Shine A Light in menili, da bi bila popolna. Nismo pa si mislili, da jo bomo izvajali prav mi, saj sem jaz Američanka!

Kako sicer gledate na Evrovizijo in kako se je spremenila od takrat, ko ste tam nastopili vi? Leta 1997 je bilo vse skupaj zelo drugače. Evrovizija je potekala zgolj en večer, imeli smo se super, nenehno smo se zabavali in bili izjemno veseli, ko smo zmagali.

Zakaj je nato skupina The Waves razpadla? Ali pogrešate igranje z njo? Po Evroviziji smo imeli o prihodnosti skupine Katrina & The Waves zelo različne poglede. Začela sem delati na radiu BBC 2 in sprejela nekaj igralskih vlog. To, da sem bila v bendu več kot 20 let, je bila koristna izkušnja, vendar smo se v vseh teh letih vsi spremenili in začeli gledati vsak v svojo smer, zanimati pa so nas začele drugačne stvari.

Ste se za samostojno glasbeno kariero odločili, ker ste potrebovali več umetniške svobode? Sem pevka in kitaristka in to počnem zelo rada, ne glede na to, ali sem v skupini s trobentači ali povsem sama. Upam, da bom to lahko počela še dolgo časa. Moram pa priznati, da mi je bila samostojna pot všeč, saj sem imela privilegij, da sem lahko ohranila nadzor.

Svojo prvo knjigo, turistični vodnik Peggy Lee Loves London, ste izdali leta 2013. Zakaj ste se odločili za vodnik po Londonu in kako se ta razlikuje od drugih, klasičnih tiskanih smerokazov? Peggy Lee je moja mala pudljica. V Londonu živim že nekaj desetletij in hotela sem deliti svoje najljubše stvari, kot so pubi, parki, kavarne, pekarne in drugo. Zgolj za zabavo in menila sem, da bi bilo simpatično, da bi imela Peggy Lee kot vodnico, ki bi našla vse te skrite londonske kotičke. V knjigi je veliko neodkritih biserov in priporočam vam, da jih najdete!

Pred nekaj leti ste že obiskali Slovenijo, ko ste nastopili na Emi, tokrat pa boste na festivalu Pivo in cvetje odigrali svoj prvi koncert. Česa se spomnite s svojega prvega obiska? Obiskali smo Bled in Blejski grad ter imeli neverjetno kosilo z enim od najboljših vin, kar sem jih kadarkoli pila. Razgled mi je jemal sapo. Sprehodili smo se skozi kraj, obiskali nekaj prijateljev in našega sponzorja. Nepozabno in posebno doživetje.

Malo ljudi ve, da ste za Natalie Imbruglia peli spremljevalne vokali pri njeni uspešnici Torn. Kako je prišlo do tega sodelovanja? Ne nazadnje si bosta v Sloveniji kmalu delili tudi oder. Res je, pela sem spremljevalne vokale pri pesmi Torn. Zelo se že veselim, da bom ponovno videla Natalie in si ogledala njen nastop. Njen producent in eden od piscev omenjene pesmi Phil Thornalley je moj sosed v Londonu in zanj dostikrat prepevam spremljevalne vokale. Srečala sva se na ulici in vprašal me je, ali pridem mimo njegovega studia posnet nekaj spremljevalnih vokalov. Odvrnila sem, da brez težav.

Ne spreglejte