Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 10.10

8 let

V Strunjanu na ogled grafike Jožeta Ciuhe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V galeriji Talaso v Strunjanu bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo slik Jožeta Ciuhe.

Opus v grafični tehniki s pomenljivim naslovom Ples marionet pomeni nadaljevanje avtorjeve izpovedne poti in potrditev, da sodi Ciuha v sam vrh slovenske likovne tvornosti, so zapisali organizatorji.

"Izjemen konstruktor realnega v nadrealnem"

Ciuha je izjemen konstruktor realnega v nadrealnem. Ko govorimo o njegovem likovnem delu, govorimo o vrhunskosti, je o slovenskemu slikarju, ki deluje med Pariz, Ljubljano in otokom Šipan v Dalmaciji, zapisal likovni kritik Dejan Mehmedovič.

"Atmosfera deluje kot vizualizacija gledališke predstave" Njegovo delo se tokrat predstavlja kot kombinacija pripovednega in simbolnega, čustvenega in spontano doživljajskega. Osrednjo vlogo igrajo virtuozno izpolnjene, dovršene podobe, postavljene v neopredeljive, inscenirane interiere. Atmosfera, ki jo ustvarjajo podobe, je zagonetna in deluje kot vizualizacija gledališke predstave.

"Igra figur prizemlji irealno vzdušje"

Šele igra figur, pravih protagonistov zgodbe, in predmetov, njihovih atributov, daje nevtralnemu, iluzijsko ustvarjenemu prostoru občutek teže in prostornine. Figure uspejo irealno vzdušje prizemljiti, figuralna forma pa ima največjo težo tudi v ustvarjalčevem likovnem govoru, ugotavlja Mehmedovič.

"Figura je osnovni element" Tu je namreč v ospredju slikarjeva specifična figuralna forma, ki se opira na antropomorfne in animalne arhetipske osnove. Ciuhina figura nastaja kot zmes črtne oziroma ploskovne konstelacije, ki se kakor prevotleno telo na podlagi linijske ureditve in posebne barvne intarzije vretenčasto zliva in sestavlja v precej trdno figuralno gmoto. Figura je v pričujočem opusu osnovni element, je sredstvo izpovedi in izraznosti, je temelj vsebine in načina, še dodaja Mehmedovič.

"Dela so avtorjev komentar družbenega dogajanja"

Vsebinsko predstavljajo dela določen avtorjev komentar aktualnega družbenega dogajanja, ki pa se zaradi bogatih simbolnih elementov kot pahljačast niz odpira v neskončno polje možnosti in različnih razlag.

Opus priznanega umetnika Ciuha je sicer za svoje delo leta 1967 prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1981 pa Jakopičevo nagrado za slikarstvo. Odlikovali sta ga tudi sosednja Avstrija in Francija, leta 1999 pa je postal stalni član Ruske umetniške akademije.

Ne spreglejte