Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
16.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 16.47

8 let

Ustvarjanje v solinah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Udeleženci multimedijske delavnice Genius Loci Lera, ki je teden dni potekala v Sečoveljskih solinah, so spregovorili o svojih vtisih in projektih.

V krajinskem parku Sečoveljskih solin so teden dni ustvarjali: slikarja Andraž Šalamun in Tone Lapajne, novinar Sašo Dravinc, pesnik Tone Pavček, fotograf Jaka Jeraša, filmski ustvarjalec Zoran Hochtatter in oblikovalec Vojko Tominc. Kot je dejala Nives Marvin iz Obalnih galerij Piran, so udeleženci delavnice zadovoljni s spoznavanjem posebnega prostora, ki ga predstavljajo soline, in presenečeni nad ustvarjalnimi izzivi, s katerimi so se srečali. K sodelovanju povabili vse, ki v sebi nosijo soline Ideja, da so slikarsko delavnico razširili in jo obogatili z predstavniki drugih izraznih medijev, se je po mnenju Marvinove izkazala za uspešno."Spoznali smo, da je potrebno delavnico nadgraditi in povabiti vse tiste, ki nosijo Sečoveljske soline v sebi, ki gojijo do njih spoštovanje in si želijo ohraniti kulturno dediščino," je povedala.

Kmalu katalog o kulturni dediščini severnega Jadrana Stvaritve, nastale v sklopu delavnice bodo avtorji predstavili na razstavi junija prihodnje leto, ko načrtujejo tudi izdajo obsežnejšega kataloga, s katerim bodo predstavili kulturno dediščino, umetnost, ljudi in posebnosti krajev severnega Jadrana. Po besedah Dravinca bodo v katalogu, ki bo obsegal čez 100 strani, vsebinsko poskušali zajeli vse, kar dela te kraje posebne.

Kulinarične specialitete iz sredozemskih sestavin Kuharski mojstri Tomaž Kavčič iz grada Zemono, Milan Graj iz restavracije Socerb in Samo Markun iz restavracije Ribič v Seči pa so se v okviru kulinaričnega Genius Loci, ki je prav tako potekal v solinah, poskusili v pripravi kulinaričnih specialitet, izdelanih iz tipičnih sredozemskih sestavin.

Med drugim so se na jedilniku znašli divji morski šparglji iz Sečoveljskih solin in sladoled iz "bevande", ki so jo med delom tradicionalno pili solinarji. Jedi so začinili s tamkajšnjo soljo in oljčnim oljem iz avtohtonih istrskih sort. Jedi so dopolnila izbrana vina iz vinskih kleti Sutor iz Vipavske doline, Rojac iz Gažona pri Kopru in Sancin iz Doline pri Trstu.

"Samo sol in blato" "Bistveno je začutiti življenjski prostor Lere, duh tega kraja, njegovo prazgodovino in sodobnost," je o ustvarjanju v solinah dejal stalni udeleženec Genius Loci Lera Lapajne, ki pri slikanju uporablja solinsko blato, sol in zemljo.

"Začutiti moram kraj, se poglobiti in narediti nekaj, kar mi je všeč," je Lapajne še povedal o svojem ustvarjanju. Kot je dejal, na njegovih slikah solin ni najti ptic, rož in podobnih priveskov: "Na teh slikah je samo bistvo, globina pokrajine. Samo sol in blato. To pove vse."

Ne spreglejte