Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 3. 2017,
6.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

Chuck Berry

Nedelja, 19. 3. 2017, 6.07

6 let, 7 mesecev

Umrl je Chuck Berry, legenda rocka

Glasbeni svet žaluje za Chuckom Berryjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Chuck Berry | Foto Reuters

Foto: Reuters

V 91. letu je v soboto umrl Chuck Berry, eden od pionirjev modernega rock'n'rolla. Smrt je potrdila policija v zvezni državi Missouri. Poklon velikemu glasbeniku so izrekle številne glasbene legende, pridružili pa so se jim tudi politiki.

Legendarnega kitarista, ki je združil ritem in swing v prvo različico rock'n'rolla, so policisti našli mrtvega na domu v bližini mesta St. Louis.

"Policijska uprava v okrožju St. Charles z žalostjo potrjuje smrt Charlesa Edwarda Andersona Berryja st., bolje znanega kot glasbena legenda Chuck Berry," je prek Facebooka sporočila policija.

Berry se je rodil 18. oktobra 1926 v St. Louisu in je začel igrati kitaro v srednji šoli, poroča britanski časnik The Guardian.

Z glasbo se je polpoklicno začel ukvarjati v začetku 50. let prejšnjega stoletja, ko je ustanovil trio, ki je igral v klubih St. Louisa. Podnevi si je kruh služil še s frizerstvom.

Prelom v njegovi karieri pa je prišel leta 1955 po srečanju z ikono bluesa Muddyjem Watersom in producentom Leonardom Chessom v Chicagu.

V naslednjih letih je s fuzijo countryja in bluesa ter takratnih pop trendov prispeval k oblikovanju prve različice rock'n'rolla s hiti, kot so "Roll over Beethoven" in "Sweet Little Sixteen".

Mick Jagger: Dovolil nam je sanjati, da bomo glasbeniki

Člani glasbene skupine Rolling Stones so v izjavi sporočili, da jih je Berryjeva smrt "močno užalostila". "Bil je resničen pionir rock'n'rolla in je imel velik vpliv na nas," so zapisali. "Chuck ni bil le briljanten kitarist, pevec in izvajalec, ampak še bolj pomembno, bil je velik umetnik in pisec pesmi. Njegove pesmi bodo živele večno," izjavo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pevec Rolling Stonesov Mick Jagger se je na spletnem družbenem omrežju Twitter Berryju zahvalil za vso navdihujočo glasbo. "Prinesel je luč v naša najstniška leta in nam dovolil sanjati, da bomo glasbeniki. Chuck, bil si sijajen in tvoja glasba je za vedno vgravirana v nas," je sporočil.

 

Ameriški pevec Bruce Springsteen je smrt Berryja označil za "velikansko izgubo". "Chuck Berry je bil največji izvajalec rocka, kitarist in največji pisec čistega rock'n'rolla, ki je kadar koli živel," je zapisal na Twitterju.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in njegova soproga, nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton, sta v izjavi zapisala, da se bosta Berryja spominjala, kakor dolgo bosta živela. "Tega moža ni mogoče ločiti od njegove glasbe - oboje je popolnoma originalno in prepoznavno ameriško," sta poudarila. "Na svoji poti je spremenil našo državo in zgodovino popularne glasbe."

Igralec in politik Arnold Schwarzenegger pa je dodal: "Ko sem bil star 10 let in sem vsako noč sanjal o selitvi v Ameriko, je v ozadju igral Chuck Berry."

Ne spreglejte