Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 5. 2014,
10.15

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Conchita Wurst Sestre Evrovizija tekmovanje

Nedelja, 11. 5. 2014, 10.15

5 let, 4 mesece

Transvestiti na Evroviziji (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z zmago avstrijske bradate predstavnice Conchite Wurst smo se vrnili v preteklost, ko so bolj ali manj uspešno posamezne države že zastopali transvestiti. Tudi pri nas.

Dana International Pisalo se je leto 1998, ko je evrovizijsko sceno razburkal nastop Izraela. Najprej se je samo šušljalo, potem pa je beseda meso postala in na evrovizijskem odru v Birminghamu je nastopala Dana International, pevka, ki je bila nekoč moški.

Dana, njeno rojstno ime je bilo Yaron Cohen, pozneje, ko je spremenila spol, pa se je preimenovala v Sharon Cohen, je sicer v Izraelu svojo srečo poskušala že leta 1995, a je takrat segla le do drugega mesta. Njena skladba Diva pa ji je prinesla kar dve zmagi, prvo doma, drugo pa v Veliki Britaniji, kjer se je Dana zapisala med zvezde zmagovalke.

Dana International je na glasbeni sceni ostala še kar nekaj časa, sodelovala je tudi v finalnem tekmovanju naslednje leto v Izraelu, kjer je nastopila kot del spremljevalnega programa, podelila pa je tudi kipec novi zmagovalki Charlotte Nilsson. Med hojo po odru se je Dana zaradi previsokih pet spotaknila in padla ter tako poskrbela za še en evrovizijski škandalček.

Dana International glasbeno še vedno deluje, svojo prepoznavnost pa uporablja za ozaveščanje javnosti o seksualnih manjšinah, sodelovala pa je tudi pri mednarodnih kampanjah ozaveščanja javnosti o homoseksualnosti.

Sestre Za presenečenje moških v preobleki žensk je v preteklosti poskrbela tudi Slovenija. Najprej za javnost nekoliko sporne, pozneje pa megapopularne Sestre so v preteklosti tako v Sloveniji kot v tujini razburkale kar nekaj evrovizijskega morja.

Tomaž Mihelič, Srečko Blas in Damjan Levec, ki so si že pred tem nadeli umetniška imena Marlena, Daphne in Emperatrizz, so v finalnem izboru Eme premagali Karmen Stavec, ki je takrat planila v jok, potem pa z Magnificovo skladbo Samo ljubezen, posneli so jo v več jezikih, zajadrali domala povsod.

Sestre so bile uspešnica v tujini, o njih je poročala celo televizija CNN, skoraj nobena medijska hiša v Evropi pa ni mogla mimo njih. Poleg tega so Sestre postale glasniki slovenske in evropske gejevske populacije, žal pa so na odru Evrovizije leta 2002 v Talinu nastale tehnične težave in njihov nastop ni izpadel ravno belesteče.

Kljub temu so tekmovanje sklenile na 13. mestu s skupno 33 točkami, zmagovalna skladba pa je tisto leto postala latvijska I Wanna. Sestre so si uvrstitev delile z Majo Tatić iz Bosne in Hercegovine. Pred nastopom so bile na slovenskem delu izbora za Evrovizijo znane pod imenom Štrumpantl sisiters, njihova skladba Samo ljubezen je postala hit in še danes velja za eno najbolj predvajanih slovenskih pesmi vseh časov. Nastopale so po vsej Evropi, njihov najbolj viden televizijski nastop pa je bil verjetno tisti na britanski televiziji Channel 4.

Conchita Wurst Za imenom letošnje zmagovalke Evrovizije Conchite Wurst se skriva avstrijski umetnik Thomas Neuwirth. 26-letnik pravi, da je Conchita, ženska z brado, njegov alter ego, ki ga uporablja za nastope. Ko je Conchita, tudi govori v ženskem spolu in z ženskim glasom, kar smo lahko videli tudi na včerajšnji podelitvi glavne nagrade.

Z brado, ki jo Thomas nosi tudi, ko je v vlogi Conchite, je bil že ob začetku Evrovizije na Danskem eden od favoritov letošnje Evrovizije.

Ne spreglejte