Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2022,
17.22

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

3

Natisni članek

pogreb kraljica Elizabeta II. Elizabeta II.

Torek, 13. 9. 2022, 17.22

1 leto, 7 mesecev

Svetovni voditelji v škripcih: na kraljičin pogreb naj bi prišli z javnim prevozom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

3

Elizabeta II. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pogreb britanske kraljice Elizabete II. bo dogodek brez precedensa – tudi zato, ker so pomembneže pozvali, naj na Otok pripotujejo z rednimi letalskimi linijami, po Londonu pa jih bodo prevažali z avtobusi. Uporaba helikopterjev in zasebnih avtomobilov ne bo dovoljena.

Britansko ministrstvo za zunanje zadeve je državnikom in drugim pomembnežem, ki se bodo udeležili pogreba kraljice Elizabete II., poslalo navodila glede protokola ob pogrebu, ki jih je pridobil in objavil tudi medij Politico.

Navodila med drugim vsebujejo poziv udeležencem pogreba, naj za pot v Veliko Britanijo uporabijo komercialne lete oziroma redne linije, ne pa zasebnih letal.

Ko bodo prispeli v London, so pravila še strožja – ne bodo jim namreč dovolili, da bi se z lokacije na lokacijo prevažali z zasebnim avtomobilom ali celo leteli s helikopterjem, ampak bodo zanje organizirali avtobusni prevoz.

Monarhe in predsednike, tudi Joeja Bidna, so pozvali, naj na Otok pripotujejo z rednimi letalskimi linijami. | Foto: Reuters Monarhe in predsednike, tudi Joeja Bidna, so pozvali, naj na Otok pripotujejo z rednimi letalskimi linijami. Foto: Reuters

Navodila, ki verjetno nimajo (le) ekološkega motiva, temveč si Britanci z njimi skušajo olajšati tudi logistiko in varovanje, so že naletela na čudenje oziroma kar zgražanje, dodaja Politico. "Si lahko predstavljaš Joeja Bidna na avtobusu?" naj bi se po njihovem poročanju pritožil nek veleposlanik, nastanjen v Londonu.

Zaradi omejenega prostora v Westminstrski opatiji se pogreba tudi ne bodo mogle udeležiti večje delegacije, ob tem poroča Politico, vsako državo bo lahko zastopal en državnik, ki lahko s seboj pripelje le partnerja.

Pogreba se bo seveda udeležila celotna razširjena britanska kraljeva družina, iz drugih evropskih kraljevih družin pa bodo prišli le kraljevi pari oziroma posamezni monarhi. Udeležbo na pogrebu je že potrdila vrsta predsednikov držav, med njimi tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Oglejte si še:

Novice Dolge vrste čakajočih na slovo od Elizabete II. #video
Elizabeta in psička Candy
Trendi Kaj se bo zgodilo z Elizabetinimi ljubljenimi psi?
Ne spreglejte