Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 16.28

8 let

Surova simbioza vodilo 14. Mesta žensk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Umetnice, teoretičarke, glasbenice in aktivistke bo na 14. izdaji mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk združevala tema Surova simbioza.

Med 9. in 17. oktobrom bodo prestolnico zasedle ženske. Festival bo sicer posvečen kontroverzni intelektualki Simone de Beauvoir (1908-1986). Vez med živalmi, naravo in kulturo Pri izboru teme letošnjega Mesta žensk so se organizatorji osredotočili na razumevanje kulture in človeka preko narave, med drugim pa jih je zanimalo, kako preko diskurzov o naravi legitimirati razmerja moči, je na novinarski konferenci pojasnila Katja Kobolt, ki za umetniško vodstvo festivala skrbi skupaj z Dunjo Kukovec.

100-letnica rojstva Simone de Beauvoir Misel pisateljice in filozofinje Simone de Beauvoir, ki spremlja festival, se glasi: "Človek se nad žival ne dvigne s tem, da da življenje, ampak s tem, da tvega svoje lastno; zato v človeštvu večvrednost ni pripisana spolu, ki rojeva, ampak spolu, ki ubija." De Beauvoirjeva ni bila poznana le po svojih delih, temveč tudi po dolgotrajnem razmerju z razvpitim filozofom in pisateljem Jean-Paul Sartrom, letos pa obeležujemo 100-letnico njenega rojstva.

Festival vsako leto bolj zanimiv Festival Mesto žensk je vsako leto bolj zanimiv, je presodil direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik. Omogoča stik s številnimi tujimi umetnicami, s katerimi se sicer ne bi srečali, pomemben pa je tudi za slovenske ustvarjalke in teoretičarke, ker jim omogoča dodatne možnosti izražanja in posredovanja esencialnih sporočil politiki, družbi in kulturi, je menil.

Program prvič razdeljen na discipline Program Mesta žensk bo letos prvič razdeljen na discipline, in sicer na scenske umetnosti, glasbo, vizualne in intermedijske umetnosti, izbor filmov ter program za otroke in mladostnike.

Tri premiere slovenskih ustvarjalk Festival prinaša tri premiere slovenskih ustvarjalk - plesni duet Skrito/Šibkost Lee Jurišić in Hanne Sybille Müller, gibalno gledališko predstavo Bare Kolenc Atelje ter plesno predstavo Ko luna raste Tine Valentan. Tu so še številna gostovanja, med katerimi velja omeniti eksperimentalno predstavo Londončanke Julie Bardsley z naslovom Skoraj isto (surove vaje za nasilna dejanja kulture) in performativno predavanje španske skupine Conservas.

Enodnevni "napad" na živalski vrt Izbor vizualne in intermedijske umetnosti zaznamuje raznovrstnost. Kukovčeva je napovedala, da bodo za en dan "napadli" ljubljanski živalski vrt, kjer bo newyorčanka Natalie Jeremijenko postavila interaktivno instalacijo OOZ, v sklopu festivala bo po Sloveniji potovala mobilna galerija nomadSPACE, v Galeriji Alkatraz pa bosta na ogled projekciji Odporne na smrt Selde Asal in Ašura Kinde Hassan.

Filmski program razdeljen na dva dela Filmski program, razdeljen na dva dela, je predstavil gostujoči kurator festivala Koen Van Daele. Na sporedu Mesta žensk so projekcije dokumentarcev Trgovanje s prihodnostjo v režiji b.h. Yaela in Tok: V imenu ljubezni do vode režiserke Irene Saline, celovečerca francoske režiserke Isild Le Besco Polovična cena in Charly ter izbora animiranih filmov za otroke in odrasle Vere Neubauer.

Pester glasbeni program Glasbeni program nudi sprehod od hip-hopa, industriala in etna vse do eksperimentalne glasbe, je napovedala Koboltova. Koncerti bodo večinoma na Metelkovi, uvedel jih bo nastop beograjske hip-hoperke Sajsi. V sodelovanju s Cankarjevim domom bo v sklopu Cankarjevih torkov nastopila ruska folk-rock skupina Iva Nova, v petek, 17. oktobra, pa bo festival sklenil performans plesno-eksperimentalne češko-španske skupine My Name Is Ann.

Na 14. festivalu Mesto žensk bodo letos začeli z večletnim evropskim partnerskim projektom "A Space For Live Art", v katerem so se zavezali k spodbujanju žive umetnosti, poleg omenjenega pa festival prinaša še bogat izobraževalni program ter program namenjen otrokom in mladostnikom.

Ne spreglejte