Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2012,
18.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 19. 10. 2012, 18.56

7 let, 12 mesecev

Squat atelje v opuščeni tovarni Rog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Živo dogajanje v tovarni Rog v svoji obliki napoveduje prihodnji Center sodobnih umetnosti Rog. Med plesalci, glasbeniki in urbanimi dejavnostmi večji del prostora zavzemajo tudi likovniki.

Rog s svojim socialnim programom živi in je del urbanega mestnega življenja. Ena od neprofitnih dejavnosti v stari tovarni je tudi ustvarjalna likovna umetnost. V opuščenih prostorih so svoj prostor našli številni mladi umetniki. Med njimi tudi Tilen Kurent Mihelič, absolvent kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO).

V Rogu ni prisile, ni korekcij, ni težav Njegovo umetniško ustvarjanje združuje različne likovne principe in medije. Tilen urbano in likovno izkušnjo prevaja v medij umetnosti, ki se prepleta med kiparstvom in slikarstvom. Študent kiparstva svoje umetniško ustvarjanje razpenja med prostori akademije na Erjavčevi in v staro tovarno Rog, kjer si je uredil svoj delovni prostor. Rog kot prostorska alternativa umetniku omogoča razvoj, študij in povezovanje mnenj z drugimi uporabniki prostorov.

Tilen Kurent Mihelič v Rogu ustvarja že tri leta in pol. Na začetku se je v zapuščeni tovarni dogovoril za delo oziroma priprave na sprejemne izpite za kiparstvo, danes v prostornem ateljeju svojo popoldansko prakso povezuje z akademsko dopoldansko. Sam pravi, da je v Rogu bolj svoboden, ker tu nima prostorskih omejitev in časovnih okvirov, ima pa predvsem svoj ustvarjalni mir. Vse pluse že ob bežnem sprehodu po skoraj 700 kvadratnih metrih ateljeja prekrijejo minusi.

"Ateljeji v Rogu so kot ljubljanski vrtički. Upam, da nas ne bodo pregnali z njih!"

Pozimi je mraz in strah Mir zmotita šum vetra in prepih skozi razbita okna. Vonj stare tovarniške masti se meša s kiparskim in slikarskim materialom. Sonce v jesenskem in zimskem času prehitro zamenja tema, ki jo Tilen ubija z agregatom in tako osvetljuje svoj delovni prostor. Voda je na voljo v plastenkah, ki same po sebi kličejo po ekonomični porabi. Ogrevanje v okupirani stavbi na lastno odgovornost pa nadomestita topla obleka in obutev. A Tilen uspešno kljubuje vsem pomanjkljivostim ateljeja. V njem je tudi pozimi, ponočni, v vseh letnih časih in vremenskih razmerah.

Prostorskim možnostim umetnik prilagaja svojo umetniško dejavnost v ateljeju. Večinoma pravi, da je atelje namenjen slikanju, ker ne potrebuješ električnega orodja in velikih količin vode, da bi namešal mavec ali počistil kiparsko umazanijo. Poleg slikanja v ateljeju ustvarja svoje tekstilne izdelke. Na ready made obleke Tilen dodaja različne našitke ali tiskane vsebine, ki imajo različne izjave. Te prilagaja občutjem in potrebam tistih, ki jih bodo nosili.

Sporočilo v strukturiranosti umetnostnega dela Ob gledanju njegovih del sledimo ulici in pojmu urbanega ter socialnega dogajanja, združenega z mladostniškim entuziazmom in umetniškim navdihom. Vizualno dogajanje Kurent prevaja v artikulirano umetnostno delo. Njegova dela sicer niso omejena z nikakršnim okvirjem. Vsebino rešuje z nekonvencionalnimi in eksperimentalnimi ustvarjalnimi procesi bodisi na tekstilu, papirju ali pa na vezani plošči. S plastenjem in nalaganjem materialov ustvarja podobe v več dimenzijah.

Umetniška dela Tilna Kurenta Miheliča so odprt prostor, v katerega gledalec vstopa z lastno izkušnjo medija kiparstva, slikarstva, grafita, kolaža in asemblaža. Prav zadnji najbolj zaznamuje njegova dela. Avtor umetnostno delo gradi iz manjših formalnih elementov, ki se od končanih skulptur razpenjajo tudi do ambientalnih postavitev. Likovna forma je sestavljena iz različnih, tudi ready made, predmetov in ima v večini primerov tudi svojo funkcijo. Estetsko kiparsko izkušnjo nadgradi z možnostjo uporabe in popolne kontemplacije umetnostnega dela.

V sopostavitvi različnih formalnih enot zna mladi umetnik iz kaosa ustvariti red, ki ima svojo likovno in vsebinsko logiko. Z delom ustvarja različne komunikacijske mreže z lokalnim okoljem, v katerem ustvarja, in tudi s širšim javnim prostorom. Svobodomiselno in brez vnaprej določenega formata se ne omejuje ali obremenjuje, preprosto optimistično gradi svojo zgodbo.

"Z Rogom sem zelo povezan. Moj atelje me navdihuje in me vedno čaka. Stvari so na svojem mestu, in ko se vrnem v svoj ustvarjalni svet, lahko nadaljujem tam, kjer sem pred kosilom končal. Zavedam se, da je nenehno treba pogledati tudi levo ter desno in nadgrajevati že osvojeno znanje in izkušnje. V trenutnem ateljeju vse pridobljeno hranim na dosegu roke, da lahko to spet uporabim in gradim svojo umetnost naprej."

Atelje s pregledom predhodnih del Atelje, v katerem deluje Tilen Kurent Mihelič, ima veliko vizualnih oprijemov in vsebin. Prav vsak predmet v prostoru pripoveduje svojo zgodbo in je ali pa še bo del njegove umetnosti. Znanje, ki mu ga je dala akademija, razvija in dopolnjuje s pogovori in razmišljanji s svojimi umetniškimi vrstniki in tudi drugimi priložnostnimi obiskovalci v Rogu. Atelje, ki je tudi depo, mu omogoča nenehen retrospektiven pregled na to, kaj je že ustvaril, na kakšen način je neko idejo materialno udejanjil in kaj lahko iz že ustvarjenega poustvari in zgradi na novo.

Ne spreglejte