Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
23. 12. 2015,
14.43

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

veseli december Ljubljana stojnice darila video

Sreda, 23. 12. 2015, 14.43

3 leta

Sprehodite se z nami po prazničnih stojnicah (foto, video)

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dogajanje pri stojnicah prazničnega sejma v Ljubljani je najživahnejše v večernih urah. Največ kupujejo italijanski turisti. Najcenejši izdelek stane pol evra, za najdražjega pa bi odšteli 600 evrov.

Na stojnicah lahko od 27. novembra do 3. januarja najdete najrazličnejše izdelke in številne ideje za obdarovanje svojih najbližjih. Prodajalci razstavljajo tudi predmete, ki jih v trgovinah ni mogoče kupiti, zato so stojnice tudi prava paša za oči.

Najcenejši in najdražji izdelek

Poleg zelo obiskanih stojnic s kuhanim vinom in tistih, h katerim nas vabijo dišeče dobrote, lahko na sejmu najdete zelo raznolike izdelke. Od različnih slaščic, pisanih lizik, lectovih izdelkov in medenjakov, vroče čokolade, čajev, medu, medice do pletenin, klobukov, unikatnega steklenega nakita, poldragih kamnov, umetelnih lesenih rezalnih desk in modnih dodatkov, svečk, izrezljanih sestavljank, lutk in številnih drugih izdelkov.

Najcenejši je čokoladni Božiček, za katerega boste odšteli pol evra. Prav toliko stane tudi razglednica oblikovalke Laure Vatovani.

Najdražji izdelek je umetelno unikatno ogledalo Dejana Hribarja. Narejen je iz hrastovega lesa, za izdelavo pa je Dejan porabil skoraj mesec dni. Dom si lahko z njim polepšate za 600 evrov.

Najboljši kupci so Italijani

Prodajalci, s katerimi smo govorili, v veliki večini opažajo, da je letos prodaja nekoliko slabša, največ pa kupujejo ravno turisti. Italijani so tisti, ki na stojnicah pustijo največ denarja, Japonci izredno iščejo izrecno slovensko kakovost in cenijo unikatne izdelke, Rusi obožujejo klobuke, Angleži pa se navdušujejo nad unikatnimi otroškimi ročnimi lutkami.

Marina, prodajalka na stojnici z izdelki iz živalskih kož, pravi, da je 90 odstotkov kupcev gotovo tujih. "Največ kupujejo Italijani, Rusi in Japonci, ki iščejo samo izdelke slovenskega izvora. Slovenci kupujejo cenejše izdelke in kakšno kožo za otroški voziček," je povedala. Na njeni stojnici je najdražja koža islandske bele krave, ki stane 480 evrov.

Ni pa pri vseh prodajalcih enako. Miha Rutar, ki prodaja izdelke iz medu, pravi, da vsako leto proda približno enako, kupci so tudi Slovenci. Tudi prodaja svečk in izdelkov iz voska se ne spreminja.

Prodaja je odvisna tudi od lokacije stojnic

Manj prodajo stojnice na tržnici. Največ ljudi tja pride zgodaj zjutraj ali zvečer, veliko jih pride tudi po maši. V nasprotju s stojnicami na bregu Ljubljanice, ki morajo biti odprte vsak dan brez izjeme, in sicer od 10. do 23. ure, imajo stojnice na tržnici vsaka svoj delovni čas. Zaprejo jih odvisno od tega, koliko je obiskovalcev, nekateri prej, drugi pozneje. Kot pravi ena od trgovk, ki ni želela biti imenovana, to ni najboljše, saj se zgodi, da sta kdaj zvečer od vseh osvetljeni zgolj dve, kar ne privabi dovolj kupcev v ta del mesta.

Kako je Ljubljana všeč turistom?

Gospa iz Sarajeva, ki ni želela biti imenovana, je na obisku pri novorojenem vnuku. Povedala je, da ji je vzdušje v mestu všeč, saj se ljudje veliko smejijo, česar za svoj kraj ne bi mogla reči. Je pa za njen okus Ljubljana preveč okrašena, prenatrpana z vsemi mogočimi okraski in zato kičasta.

Ruth iz Sankt Pöltna je v Ljubljano prišla s svojim možem. Navdušilo ju je praznično vzdušje naše prestolnice, predvsem sta jima bila všeč frančiškanska cerkev na Prešernovem trgu in osvetljen Ljubljanski grad. V času srečanja sta se ravno odpravljala na ogled Bleda, od katerega sta si veliko obetala.

Grka Nicholas in Hara sta Ljubljano obiskala za nekaj dni. Hara študira na Reki na Hrvaškem, zato sta si s fantom želela ogledati še bližnjo Ljubljano. Najbolj jima je ostala v spominu kavarna z mačkami, zelo všeč pa jima je ravno praznični sejem, kjer sta kupila darilca. Žal jima je, da sta tu tako kratek čas. "Vaše mesto mi je tako zelo všeč, ker ga lahko prehodiš peš. Z enega na drugi konec prideš takoj," je povedal Nicolas. Hara je bila navdušena nad tem, da lahko zgolj minuto vožnje od središča spiš v popolni tišini in najdeš mir."

Ne spreglejte