Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
14.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Festival Ljubljana

Sreda, 6. 3. 2013, 14.36

8 let

Slovenski glasbeni dnevi s 16 krstnimi izvedbami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Ljubljani bodo od 12. do 15. marca potekali že 28. Slovenski glasbeni dnevi.

Praznik slovenske glasbe bo ponudil koncerte, opero, muzikološki simpozij in glasbeni delavnici za otroke. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, bodo letos dnevi ponudili kar 16 krstnih izvedb.

Slogan letošnjih glasbenih dnevov je Glasba in /za/oder, to pa bo tudi tema mednarodnega muzikološkega simpozija pod vodstvom muzikologa Primoža Kureta. Uvedel ga bo referat poznavalca opere Boruta Smrekarja, ki mu bo sledil referat Slavoja Žižka. Ker Žižka v času simpozija ne bo v Sloveniji, bodo njegov referat prebrali, je pojasnil Kuret. Muzikologi iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Češke, Poljske, Ukrajine in Velike Britanije bodo spregovorili o operi, opereti, muzikalu, pa tudi o filmu.

Ob koncu simpozija bodo predstavili Muzikološki zbornik Friderik Širca - Risto Savin: Med Slovenijo in svetom ter knjigo Petra Zimmermanna Generalmajor Friderik Širca. Danes pa so predstavili še zbornik z lanskega mednarodnega muzikološkega simpozija, ki je potekal pod naslovom Imaginacija narave v umetnosti ali "Glasba naj posnema naravo v njenem načinu delovanja". Zbornik vsebuje 17 referatov in tako po Kuretovih besedah širi muzikološko literaturo tudi z mednarodnimi prispevki.

Slovenske glasbene dneve bosta odprla dva koncerta ob 19. in 21. uri v Slovenski filharmoniji. Pod dirigentskim vodstvom Martine Batič bo v prvem delu nastopil Slovenski komorni zbor, ki bo predstavil dela Jakoba Ježa, Marijana Lipovška, Matije Tomca in Rada Simonitija ter krstno izvedel kar osem novitet slovenskih skladateljev različnih generacij - Ambroža Čopija, Tomaža Habeta, Črta Sojarja Voglarja, Vitje Avseca, Katarine Pustinek Rakar, Andreja Missona, Nane Forte in Petra Šavlija.

Drugi del otvoritvenega večera so poimenovali Večer mlajše skladateljske generacije, na njem pa bo dirigent Steven Loy skupaj s solisti ter Slovenskim tolkalnim projektom - STOP in Pihalnim kvintetom Slowind krstno izvedel dela Larise Vrhunc, Mateja Bonina, Tomaža Bajžlja, Bojane Šalić Podešva, Alje Zore in Nine Šenk. Otvoritvena koncerta bosta brezplačna.

V program letošnjih Slovenskih glasbenih dnevov so uvrstili tudi premiero opere Gorenjski slavček Antona Foersterja, ki nastaja v koprodukciji SNG Opere in baleta Ljubljana. Orkester Slovenske filharmonije bo 14. marca pod dirigentskim vodstvom Aleksandra Spasiča in Stevena Loya izvedel novi deli Luigija Verdija in Janija Goloba, delo Stevena Loya ter odlomke iz baleta Čajna punčka Rista Savina.

Golob je za letošnje glasbene dneve napisal delo Pet pesmi Ivana Minattija za igralca in simfonični orkester. Kot je povedal, je bilo naročilo pravzaprav posledica lanske Kozinove nagrade, k sodelovanju pa je pritegnil igralca Borisa Cavazzo.

Slovenske glasbene dneve bo zaključil Večer operetnih melodij z deli Miroslava Vilharja, Benjamina Ipavca, Viktorja Parme, Hrabroslava Otmarja Vogriča, Radovana Gobca, Janka Gregorca, Matije Bravničarja, Marjana Kozine, Pavla Rasbergerja in Janka Gregorca. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Simon Dvoršak. Nastopili bodo solisti Andreja Zakonjšek Krt, Irma Mihelič, Tim Ribič in Žiga Kasagić. Kot je povedal Dvoršak, želi z izborom občinstvu prikazati, kaj je slovenska opereta pomenila do 2. svetovne vojne, ko je za nekaj časa izginila s slovenskih odrov.

Ne spreglejte