Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 7. 2021,
8.46

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

1

Natisni članek

Zak Williams Robin Williams

Četrtek, 22. 7. 2021, 8.46

2 leti, 9 mesecev

Sin Robina Williamsa razkril nove podrobnosti o očetovi bolezni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

1

Robin Williams | Na Robinovo depresijo in težko duševno stanje je vplivala nevrodegenerativna bolezen. | Foto Reuters

Na Robinovo depresijo in težko duševno stanje je vplivala nevrodegenerativna bolezen.

Foto: Reuters

Zak Williams je pred obletnico očetove smrti spregovoril o psihičnih težavah svojega očeta, ki javnosti do zdaj še niso bile znane.

Ravno na dan, ko bi Robin Williams praznoval 70. rojstni dan, je njegov sin Zak gostoval v podcastu The Genius Life, kjer je odkrito spregovoril o očetovih psihičnih težavah, pa tudi svojih.

Tako Zak kot voditelj podcasta Max Lugavere imata izkušnjo imeti starša, ki se bori z nevrodegenerativno bolezenijo, med katere spadata tudi demenca in Parkinsonova bolezen. Kmalu po Williamsovi smrti je njegova vdova Susan Schneider razkrila, da so igralcu dve leti pred smrtjo diagnosticirali zgodnjo fazo Parkinsonove bolezni in težko depresijo.

Zak je težko sprejel očetovo smrt. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zak je težko sprejel očetovo smrt. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Napačna diagnoza je poslabšala njegovo čustveno stanje

A kot je v podcastu pojasnil Robinov 38-letni sin, so slavnemu komiku postavili napačno diagnozo, kar je vodilo v še hujšo depresijo in tesnobo, kasneje pa žal do tega, da si je igralec vzel življenje. "To, kar je doživljal, se ni ujemalo z izkušnjami mnogih bolnikov s Parkinsonovo boleznijo," je razložil Zak in dodal, da je to poslabšalo njegovo čustveno stanje.

Robin je v resnici bolehal za demenco z Lewyjevimi telesci, katere potek je podoben kot pri Parkinsonovi bolezni. 

Za razliko od Alzheimerjeve bolezni, kjer so prvi znaki začetka bolezni spominske motnje, so pri demenci z Lewyjevimi telesci motene vidno-prostorske in izvršilne funkcije. Bolezen napreduje hitreje kot Alzheimerjeva bolezen in lahko traja od pet do sedem let, a se trajanje razlikuje od osebe do osebe. Večkrat so prisotni tudi simptomi Parkinsonove bolezni, vključno s togostjo mišic, tresavico, oseba se lahko zvija med hojo, izgubi izrazne poteze obraza, postane počasna in previdna, lahko se spremeni tudi moč in ton njenega glasu, razlagajo na spletni strani edemenca.si.

Profesor in raziskovalec Lewyjevih telesc Ian G. McKeith je po smrti Williamsa komentiral, da so izsledki obdukcije potrdili prisotnost demence z Lewyjevimi telesci.

Igralec in komik si je leta 2014 sam vzel življenje. | Foto: Getty Images Igralec in komik si je leta 2014 sam vzel življenje. Foto: Getty Images

Samomor očeta vplival tudi na njegovo psihično stanje

Ker pokojni igralec ni imel jasnega odgovora za svoje stanje, je bil zadnja leta pred smrtjo obremenjen z raziskovanjem bolezni. "To je bilo obdobje frustracije, ki je bila res uničujoča," je razkril Zak in dodal, da je izguba očeta nanj zelo slabo vplivala, vodila je do razvoja depresije, alkoholizma in posttravmatske stresne motnje. "Travmo sem hotel zdraviti z alkoholom," je dejal.

Kasneje mu je pomagalo to, da je pomagal drugim, hkrati pa je bil sit samouničevanja. Pomagal si je s psihoterapijo, ob čemer je izrazil zaskrbljenost za tiste, ki nimajo dostopa do tovrstnih terapij ali pa nimajo sredstev za to. Pri moških pa obstaja še ena ovira pri obisku terapije, saj menijo, da jih to dela šibke. 

Zak zato spodbuja vse, naj poskrbijo za psihično zdravje, tako kot skrbijo za fizično. 

Preberite tudi:

Planet TV
Planet TV Zadnji film, ki ga je pred smrtjo posnel Robin Williams
Robin Williams
Trendi Robin Williams je želel igrati v Harryju Potterju, a so ga zavrnili
Ne spreglejte