Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2021,
7.33

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

14

Natisni članek

Kapitol Washington nasilje Arnold Schwarzenegger

Ponedeljek, 11. 1. 2021, 7.33

3 leta, 3 mesece

Schwarzenegger napad na kongres primerjal s kristalno nočjo v nacistični Nemčiji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

14

Nekdanji republikanski guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger je v nedeljo vdor privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa v kongres primerjal z začetkom nacističnega pogroma Judov leta 1938, ki se je v zgodovino zapisal kot kristalna noč. Trumpa je označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA.

Arnold Schwarzenegger je v štiriminutnem videu povedal, kaj si misli o napadu na ameriški kongres, ki so ga pretekli teden izvedli privrženci odhajajočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V njem je opisal zgodbo svojega očeta Gustava, ki je bil leta 1942 ranjen na vzhodni fronti. Po vojni je pozabo iskal v alkoholu in pretepal otroke, tako kot drugi sosedje, nekdanji nacistični vojaki, ki jih je preganjala krivda zaradi vsega, kar so storili med vojno, njegovo pripoved povzema STA. "Odraščal sem obkrožen z moškimi, ki so pili, da bi pozabili na svojo krivdo," je dejal.

"Vse se je začelo z lažmi in nestrpnostjo. Ker prihajam iz Evrope, vem iz prve roke, kako lahko zadeve uidejo izpod nadzora. Mojega očeta in sosede so zavedli z lažmi in vem, kam lahko take laži vodijo," je v videu, ki ga je objavil na Twitterju in je hitro postal viralen, sporočil Schwarzenegger, ki je zaslovel v filmih o Konanu Barbaru in Terminatorju. "V sredo je bila tu, v Ameriki, kristalna noč, razbita okna so bila okna v Kapitolu," je dejal Schwarzenegger.

Nasilni vdor podpornikov Trumpa v ameriški kongres preteklo sredo:

Ameriško demokracijo primerjal s Konanovim mečem

"Trump je poskušal spremeniti izid poštenih volitev. Poskušal je izvesti udar s tem, ko je svoje ljudi zavajal z lažmi. Njegov poskus udara je propadel, vendar je treba kaznovati tiste, ki so mu omogočili laganje in izdajo. Krivi so tako kot tisti, ki so nesli zastavo vstaje v kongres," je dejal in primerjal ameriško demokracijo z mečem, ki ga je vrtel kot filmski Konan. "Bolj ko je kaljen, močnejši postane."

"Naša demokracija se je kalila skozi vojne, krivice in vstaje. Verjamem, da bomo iz dogodkov pretreklih dni prišli močnejši, ker vemo, kaj lahko izgubimo," je dejal in pozval Američane, naj se mu pridružijo v izrazu želje za velik uspeh novoizvoljenemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu. "Tistim, ki mislite, da lahko strmoglavite ameriško ustavo, pa sporočam, da vam ne bo nikoli uspelo," je dejal.

Trumpov poskus državnega udara je že pred nemiri označil zna neumen, nor in zloben. "Tistim v moji stranki, ki se nameravate 6. januarja zoperstaviti volivcem, sporočam, da vas bodo naši vnuki poznali kot kriminalce, ki so se borili proti velikemu ameriškemu eksperimentu in volji volivcev," je sporočil republikanec, preden so Trumpovi podporniki v sredo vdrli v kongres.

Preverite več:

Policija Washington
Novice Očitki na račun kongresne policije: Bilo je, kot da bi v realnosti gledal grozljivko
Novice Nemiri v Washingtonu: Trumpovi privrženci vdrli v kongres #video
Ne spreglejte