Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2009,
11.28

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 16. 9. 2009, 11.28

8 let, 1 mesec

Ricky Gervais: Vse me nasmeje, sem kot majhen otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Torontu je eden izmed največjih filmskih komikov – Britanec Ricky Gervais predstavil svoj novi film The Invention of Lying.

Film je peresno lahka komedija z resnimi nameni, ki gledalcu izvablja nasmeh na lica in ga čustveno vplete v zgodbo. Ricky je bil tudi v Torontu na tiskovni konferenci.

Kako bi opisali film: kot običajno komedijo, romantično komedijo, farso, satiro? Film je vse, kar ste našteli: farsa, satira, komedija v širšem pomenu tega žanra. Komedijo vedno uporabljam kot okvir za pomembna sporočila, kot nekakšnega trojanskega konja znotraj zgodbe. Nadaljevanka Pisarna je situacijska komedija, skozi nadaljevanko pa se sprašujemo o krizi srednjih let, smislu življenja in podobno. V drugi nadaljevanki Statisti se norčujemo iz industrije zabave, filmov in televizije, v resnici pa se ukvarjamo z vprašanji prijateljstva, eksistence, kako ohraniti osebno in avtorsko dostojanstvo.

Film se dotika tudi religije ... Prav imate, čeprav bi sam raje rekel, da se film ukvarja s filozofijo religije, vendar brez podtikanja mnenj. Čeprav sem ateist tako v filmu kot v resničnem življenju, film ne propagira ateizma in menim, da gledalec po ogledu filma ne bo pomislil, da je njegova vera omajana, v karkoli že verjame. Moj junak laže v svetu, v katerem vsi govorijo resnico, vendar so to nedolžne laži, ki nikogar ne ranijo.

Film temelji na preprostem, a obenem zapletenem principu laži. Ali menite, da vam zdaj, ko ste postali nekdo tudi v Hollywoodu, ljudje lažejo več kot prej? Ali to sploh lahko prepoznate? Dobro vprašanje, na katerega težko odgovorim. Vem, da je šovbiznis posel, v katerem se veliko laže, vendar se ne počutim kot hollywoodski igralec, nisem igralec na posodo. Svoje priložnosti, vloge in projekte si ustvarjam sam, zato nisem v kategoriji tistih, ki jim lahko lažete zaradi nekega projekta ali vloge. Ne delam za druge, ampak ponujam svoje projekte, ki jih razvijam z drugimi. Vedno sem tako pristopal k delu.

Kako ste dobili idejo za film? Gledali smo nadaljevanko Zona somraka in se je porodila ideja o "svetu, kjer laž ne obstaja" kot nekakšna zona somraka. Prepričani smo bili, da je to gotovo že nekdo posnel, pa se je izkazalo, da ni. Koncept je izredno preprost, vse je jasno že iz naslova filma, vendar smo stvari vseeno malo zapletli.

Zabavate ves svet, kaj pa vas zabava in nasmeje? Vse! Vse me nasmeje, sem kot majhen otrok. Bolj me veseli, če me drugi zabavajo, kot če jaz zabavam druge. To vam lahko potrdijo moji igralski kolegi, saj smo morali vse prizore ponavljati zaradi mene in mojega smeha. Še po desetem ponavljanju mi je bilo vse smešno. (smeh) Sicer pa osebe, ki mi niso pri srcu, lahko naredijo karkoli, pa mi ne bodo smešne. Hitler je bil duhovit človek, vendar kako naj se njemu smejem? (smeh) Po drugi strani pa se lahko smejete Stanu in Oliju, pa čeprav ju ne marate.

Ali se strinjate z mnenjem mnogih, da je danes televizijska produkcija kakovostnejša od filmske, vsaj kar se Hollywooda tiče? Absolutno! V zadnjih desetih letih je televizija ustvarjalno močnejša od filma. Poglejte nadaljevanke, kot sta Sopranovi ali Skrivna naveza (The Wire) – izvirno, pogumno, pametno, drzno, ustvarjalno. Zaščita avtorstva in pisane besede sta glavna razloga, zakaj sem se začel ukvarjati z režijo in produkcijo. Pisanje je DNK vsakega projekta, vse drugo je nadgradnja tega. Ravno sem se spomnil velikega Billyja Wilderja, genialnega režiserja in pisca. Ko gledam njegove filme, mi ni jasno, kako lahko nekdo tako dobro piše, potem pa se spomnim še, da je angleščina njegov drugi jezik in sem še bolj zmeden.

Ne spreglejte