Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
15.33

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenija grad

Petek, 25. 1. 2013, 15.33

5 let, 7 mesecev

Razprodaja slovenskih gradov. Kdo bo kupil grad Borl?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za danes razpisana dražba za prodajo gradu Borl s pripadajočimi zemljišči po izklicni ceni 2,23 milijona evrov je bila neuspešna, saj se dražbe ni udeležil nihče.

Nič ne kaže na to, da bi grad Borl pri Cirkulanah dobil novega skrbnika. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) bo skladno z zakonodajo predvidoma v roku meseca dni objavilo vnovično javno dražbo z znižano izklicno ceno.

Kot so pojasnili na ministrstvu, so v okviru priprav na javno dražbo za grad Borl pravočasno prejeli eno prošnjo za vpogled v dokumentacijo in ogled nepremičnine, niso pa do predvidenega roka prejeli nobene prijave na javno dražbo, kot to predvideva besedilo javne dražbe, niti se javne dražbe ni udeležil nihče.

Prodaja gradov kot del načrta ravnanja s premoženjem države

Prodaja gradu Borl je del letošnjega načrta ravnanja s stvarnim premoženjem države, v okviru katerega država predvideva prodajo še nekaterih drugih gradov in pripadajočih zemljišč. Odlok o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države je bil v Uradnem listu objavljen 21. decembra lani. Del odloka sta med drugim prilogi z načrti razpolaganja z zemljišči ter stavbami in deli stavb, ki imajo status kulturnega spomenika ali so določeni za javno kulturno infrastrukturo ali pa se uporabljajo za kulturne namene.

Na prodaj tudi graščina Socka in gradovi Viltuš, Otočec, Rihemberk, Turnišče, Bizeljsko, Šrajbarski turn in Gradac

Ob načrtovani prodaji gradu Borl je tako MIZKŠ 18. januarja objavil tudi javno zbiranje ponudb za prodajo graščine Socka, ki jo je država do zdaj že večkrat neuspešno prodajala, rok za oddajo ponudb za nakup graščine Socka pa se izteče 11. marca.

Kot napovedujejo na ministrstvu, bo v kratkem objavljena tudi prodaja gradu Viltuš, letošnji načrt pa med drugim predvideva še prodaje kompleksa gradu Otočec, gradu Rihemberk, gradu Turnišče, gradu Bizeljsko, gradu Šrajbarski turn in kompleksa gradu Gradac.

Ne spreglejte