Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 3. 2013, 11.55

8 let

Razpotja: plesna predstava o temeljnih človeških vprašanjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kjara Starič predstavlja novo plesno predstavo modernega baleta z naslovom Razpotja. Dan pred premiero smo si ogledali generalko.

Kjara's Dance Project je skupina mladih plesalcev, ki delujejo pod okriljem koreografinje in pedagoginje Kjare Starič, ki je skupino ustanovila pred dvema letoma, z namenom, da mladim nadarjenim plesalcem ponudi možnost soustvarjanja novega plesnega področja na slovenski plesni sceni. KDP-jevci so lani navdušili s predstavo sočutnega modernega baleta s pomenljivim naslovom Compassion, na odre pa so se podali še s predstavami Odtisi, Detonacija človeka z bombami in Knjiga o džungli v sodelovanju z Matjažem Bergerjem.

Plesalci v tokratni predstavi ob Bachovi, Vivaldijevi, Richterjevi, Handlovi in Kentovi glasbeni podlagi zgodbo Tomaža Letnarja uprizorijo s slabo uro dolgo igro teles, v kateri prepletajo tehnično stiliziranost klasičnega baleta in sugestivnosti vsakdanjega giba, s čimer dosežejo močno pripovednost. Tako se Kjara in njena skupina Kjara's Dance Project v novi predstavi ukvarjata z motivi razpotij in s pomenom življenjskih odločitev.

Ostati v varnem udobju ali sprejemati svoje odločitve?

Razpotja so duhovita, izrazno polna, neposredna in človeško topla pot k samemu sebi. Brez obsojanja, z razumevanjem in sočutjem plesno inovativno in samosvoje Kjara sooča gledalca s temeljnimi človeškimi vprašanji, krivdo, vestjo, ambicijami, strahom in pogumom. Čutna in čustvena zgodba nagovarja brez patetike in daleč od poučevanja k človeški pokončnosti, samosvojosti in bivanjski sreči.

Zgodba nas opomni, kako lažje se nam zdi ostati v območju udobja in si ustvariti utvaro, da je življenje nekaj, kar se nam pač zgodi, da nimamo moči in pogojev, da bi ga živeli tako, kot si želimo. In čeprav se zdi lažje prepuščati toku okolice, pa je naše življenje občutno bogatejše, če se odločimo za pogum in sprejmemo svoje odločitve. KDP-jevci tako predstavijo vsak svojo zgodbo, ki jo krojijo različne človekove napake in pomanjkljivosti, želje in sanje, ki si jih upajo uresničiti, in tiste, ki jih zaradi teže okolice raje potlačijo vase. Ravno ta razpotja med željami in pričakovanji drugih, strahom in pogumom, pa so odločitve, ki nas oblikujejo – osrečijo ali pogubijo.

Ne spreglejte