Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2012,
9.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vreme

Ponedeljek, 29. 10. 2012, 9.25

7 let, 12 mesecev

Razkrivamo, kdo so voditelji vremena na Planet TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Špela Jereb, Jasmina Muhič in Bojan Ilijanič so voditelji, ki bodo v vaše domove prinesli anticiklone, burjo, veter in ne nazadnje tudi sonce, saj bodo vsak večer na Planet TV vodili vreme.

In kdo so ti sveži in mladi obrazi, polni zagona? Vsi trije so že stari znanci medijskega sveta. Špelo je dolga leta krasil kostum Playboyeve zajčice, Jasmina se je že preizkusila v nekaterih televizijskih oddajah in na lepotnem tekmovanju Miss bikini, Bojan Ilijanič pa ima uradno najbolj izklesano moško telo na svetu, saj je ta naziv prejel na svetovnem lepotnem izboru v Dominikanski republiki. Kljub svojim pestrim izkušnjam vsi v en glas zatrjujejo, da je nova voditeljska izkušnja ena stopnica više, povprašali pa smo jih tudi o preostalih pestrostih zadnjih nekaj mesecev, ko so se začeli pripravljati za voditelje vremena na Planet TV.

Nekaj izkušenj pred kamero že imate, nam lahko poveste kaj več …

Jasmina: Na televiziji sem že vodila svojo oddajo, potem pa sem se preselila na drugo televizijo, kjer sem vodila kviz. Bojan: Tudi jaz imam nekaj malega izkušenj, saj sem vodil zabavno oddajo, ampak to ni primerljivo z novim projektom, ki bo nekaj večjega, cela ekipa se še uči. Všeč mi je, da smo mladi, zagnani in polni entuziazma. Špela: Jaz edina nimam izkušenj s televizije, sem pa posnela kar nekaj videospotov, tako da s kamero nisem imela nobenih težav, mi je bilo zelo domače. Oddaja pa bo popolnoma nova izkušnja zame.

Kako je potekala avdicija, slišala sem, da je bila kar naporna?

Špela: Avdicija je bila eno veliko sito. Morali smo pokazati svoje jezikovne sposobnosti, obnašanje pred kamero in kako se znajdemo. Na slepo so nas postavili pred zeleno ozadje in kamero ter rekli: "Tu imate napoved, zdaj pa se znajdite in napovejte vreme." To je bilo zame najtežje. Tako so nas preizkusili. Preizkus je bil zelo težak, a dober. Bojan: Drži, že na kastingu so nas dali pred zeleno ozadje, nam dali minuto in pol, nato pa smo morali govoriti. Improvizirali smo, to je bilo zelo pomembno. V oddaji bomo govorili na pamet, zaradi česar bo bolj sproščeno, tako da so nas že na ta način preizkusili. Mislim, da je bil to dober preizkus. Jasmina: Prvič je bilo res zelo težko. Ko sem vreme gledala na televiziji, se mi je zdelo zelo preprosto, ampak zagotovo ni. Prvič, ko sem nastopala pred kamero, nisem imela niti napovedi, vse sem morala govoriti iz glave. Težko je bilo, ampak se je obrestovalo. Zelo sem vesela, da mi je uspelo.

Kako je prišlo do sodelovanja z ekipo Planet TV? Zakaj ravno vodenje vremena?

Špela: Poklicali so me s televizije in na začetku sem bila zelo v dvomih, saj nisem poznala televizije. V Sloveniji se pojavlja kar veliko televizij, ki so muhe enodnevnice, ampak ko smo se srečali na sestanku, so mi vse razložili. Videla sem, da gre za profesionalen odnos, da imamo izobraževanja, da nas bodo res dobro pripravili za televizijo, in to me je prepričalo. Jasmina: Težko bi kaj več dodala, kot samo potrdila, kar je povedala Špela. Celo iste pomisleke sem imela kot ona, a na koncu sem videla, da je ekipa zelo profesionalna, in sem sprejela ponudbo. Bojan: Mene je poklical Vine Bešter, srečali smo se na sestanku, se spoznali in prišli do točke, da je mogoče sodelovanje, vendar sem moral čez avdicijo. Skozi sito sem prišel do te točke, zdaj pa akcija.

Kako pa so potem potekale priprave na vodenje? Kakšne vaje vse ste imeli?

Bojan: Normalno trajajo priprave kakšnega pol leta, mi smo se dejansko morali naučiti v treh mesecih in moram reči, da smo zelo dobro pripravljeni. Meni je dolenjščina delala težave in mi jih še zdaj, a mi Nada Vodušek pomaga pri odpravljanju govornih napak, stoji mi ob strani. Upam, da se mi bo do začetka uspelo znebiti vseh dolenjskih fraz in izrazov, če pa katera pride na dan, upam, da ne bo tako grozno, ampak simpatično. Špela: Začeli smo z vajami retorike, da smo se naučili, katere so tiste pravilne besede, ki se uporabljajo. Kako se poudarja, kako se bere. Ugotovili smo, da so nas v šoli popolnoma napačno učili brati, in pilili smo problematično narečje. Ko smo to osvojili, smo šli pred kamero. Bilo je zelo težko, kot da smo izgubili dar govora.

Kaj je bilo najtežje med pripravami?

Špela: Ko sem morala pred kamero združiti vse, kar smo se naučili. Govorne vaje, retoriko, orientacijo na zeleni steni in obnašanje pred kamero, toliko stvari je bilo treba združiti, da sem bila v nekem trenutku prav depresivna, ker nisem napredovala in nisem vedela, ali bom zmogla. Je pa potem šlo, ko sem dobila zagon. Jasmina: Najtežje mi je bilo v napoved dajati svoje občutke. Pred kamero si drugačen kot v zasebnem življenju, zato sem na začetku vedno citirala vse, kar sem želela povedati, kar pa ni bilo dobro. Risanje ciklonov in vetrov ter orientacija mi nista delali težav. Bojan: Mogoče je bilo na začetku stresno, ker veš, da je zelo malo časa, da se vse naučiš, saj si nov v tem. Ko na televiziji gledaš vreme, je vse videti zelo preprosto, a v resnici je zelo kompleksno. Če mi kdo reče: "Ah, saj vodiš vreme", mu odvrnem, da naj pride v studio. Ga bom dal pred platno in naj odvodi.

So vam vse te vaje prinesle spremembe tudi v zasebnem življenju? Se vam zdi, da drugače govorite, uporabljate drugačno mimiko?

Špela: Mislim, da ne. Vse vaje so bile povezane z vodenjem vremena, tako da to ni vplivalo na zasebno življenje. Zagotovo pa smo dobili kar nekaj informacij, ki nam bodo pomagale, da bomo v pogovoru bolj suvereni. Pri sebi ne opazim razlik, je pa res, da jih opazim pri drugih. Ko gledam televizijo ali poslušam radio, slišim vse slovnične napake, to, kako ne uporabljajo dvojine, ali kaj podobnega. Jasmina: Ko sem s starši in prijatelji, ne vidim razlike, vidim pa, da sem pred kamero čisto druga oseba, kot smo se naučili. Bojan: Zagotovo se pozna. Zdaj bolj pazim, kako izgovarjam številke in določene besede, pa tudi zasebno se ujamem in zavem, da sem kaj narobe povedal. Ko si enkrat v tem, si 24 ur v tem. Sicer pred kamero govoriš slovnično slovenščino, zasebno pa vseeno nekoliko manj.

Se vam je na vajah zgodil kakšen zanimiv pripetljaj? Ste bruhnili v nenadzorovan smeh?

Špela: Smo super ekipa, imamo se radi, zelo smo povezani, kot nova družina, tako da se nam vedno dogaja kaj smešnega. Med drugim smo med napovedjo imeli deževine . Vsega je bilo dovolj, to bi si morali prav pisati. Če so se drugi smejali, smo se tudi mi. Sebastjan, ki nas uči vreme, nas je kdaj spremenil v vijoličasto barvo. Riše nam slike v našem zaslonu, kar je zelo smešno, ker tega ne pričakuješ. Bojan: Tudi v montaži se šalimo, improviziramo in vsa ekipa je super.

V čem se bo vaše vreme razlikovalo, po čem boste posebni, kaj bo vaša glavna "specialiteta"?

Bojan: Prvi v Slovenijo bomo, ki bomo govorili brez bobna, na pamet. Špela: Drži, mislim, da bo to, da bomo govorili na pamet, naša glavna "specialiteta". Tudi to bo posebnost, da sami rišemo ciklone, vetrove, obračamo stopinje. Vse skupaj bo kot pripovedovanje neke zgodba. Razlagali bomo, kakšne so posledice ciklonov in anticiklonov, povedali bomo, ali bo kakšna prireditev in kakšno bo takrat vreme. Mislim, da bo zelo uporabna, a kratka napoved. Jasmina: Jaz zelo rada gledam televizijo, ko mi nekdo pripoveduje, ne ko mi citirajo, kar je napisano brez občutkov. Včasih se mi zdi, da voditelji ne vedo, kaj govorijo, a mi smo skozi vaje vse to osvojili. Vemo, kaj kateri vremenski pojav pomeni, in prepričana sem, da je tudi to naša prednost.

Ste bili tudi na kakšnih predavanjih pri vremenoslovcih?

Špela: Nismo bili, imamo pa enega "majstra" za to. Spozna se na vreme in nas je vse naučil. Pokazal nam je tudi prave internetne strani, ki nam bodo pomagale.

Ste si morda pogledali kakšne tuje voditelje na YouTubu? Vas je kateri navdušil?

Špela: Smo si pogledali, tako slovenske kot tuje. Meni so bili najbolj všeč voditelji na BBC-ju in CNN-u, ki res obvladajo, so zelo suvereni. Pripovedujejo, tako kot mi, in ni lajnanja. Kar požiraš jih z očmi, tudi če te vreme ne zanima, tako zanimivo je in tudi lepi so. Imajo pa eno zanimivost – včasih jih postavijo kar kam ven. Recimo če je sneg, jih dajo kar na sneg in je uvod posnet zunaj. Z veseljem bi tudi sami poskusili kaj podobnega. Bojan: To je naš cilj. Približali bi se radi britanskemu vodenju vremena, saj je sproščeno, energično in tudi tam voditelji govorijo na pamet. Pripovedujejo zgodbo, zato jih je zelo prijetno poslušati in gledati. Jasmina: Mene ni nihče posebno navdušil, ampak se bom trudila, da bom še boljša od vseh teh, ki sem si jih pogledala na posnetkih. Sama sebi bom vzor.

Nekateri vremenarji so bili poznani po tem, da so imeli svoj pečat. Miran Trontelj je imel vedno rožo v žepu suknjiča, Urška Čepin je v svojem kratkem poskusu vodenja vremena rimala … Boste tudi sami imeli kakšen svoj podpis?

Bojan: Naš podpis bo, da smo mladi, energični in pozitivni. Špela: Pustite se presenetiti.

Že dolgo veste, da boste voditelji. Kako vama je uspelo to tako dobro skriti?

Špela: To je bilo zelo težko, skoraj nemogoče, ker smo imeli toliko vaj, da smo bili veliko odsotni. Družina doma ve, prijatelji so spraševali, zakaj po službi nimam več časa zanje. Najbližjim sem zaupala, preostalim sem rekla, da imam predavanja. Nisem lagala, rekla sem, da bodo vse izvedeli, ko bo pravi trenutek. Jasmina: Jaz sem zaupala svojim staršem, preostalim pa ni bilo težko skriti, ker delam več stvari in sem pač rekla, da že nekaj delam. Veliko sem se izgovarjala na to, da imam promocijska dela, in nihče me ni dobil na laži. Bojan Dejansko vem od julija in sploh nisem toliko skrival, pač o tem nisem govoril. Te informacije ljudem posreduješ, ko čutiš, da si pripravljen. Povedal sem bližnjim in družini.

Vsi ste že znanci medijskega sveta, ali pričakujete, da se bo kaj spremenilo?

Špela: Sem že kar navajena tega, ampak svojega dela ne jemljem, kot da sem v medijskem svetu, ampak kot da opravljam svojo službo, ki si jo želim. Tako kot kuhar kuha, nekdo čisti, nekdo vzgaja otroke, jaz vodim. To je navadna služba in prav nič se ne razlikujemo od preostalih ljudi. Mediji so lahko prijetni in malo manj prijetni, tako da smo psihično pripravljeni, imamo trdo kožo. Oboževalcev ne pričakujem. Še najbolj se bo spremenilo to, da sem šla stopnico višje, v bolj resno službo. Jasmina: Za zdaj se še ne vidim, da bi delila podpise, in tudi oboževalcev ne pričakujem. Zagotovo pa sem šla stopnico višje in si ne želim iti eno nazaj, ampak vse višje proti svojemu cilju, ki naj za zdaj ostane skrivnost. Bojan: Zagotovo bo to lepa nova izkušnja. Res je, da sem v medijskem svetu že kar nekaj časa, a predvsem kot model, delo na televiziji pa je korak višje, še posebej v Sloveniji. Verjetno me bodo ljudje na ulici ustavljali in spraševali, kakšno bo vreme. Moj odgovor bo vedno: "Vreme bo." To bo moj podpis.

Boste bolj pazljivi pred rumenimi mediji v javnosti?

Jasmina: Jaz ne bom nič bolj pazljiva. Špela: Ne mislim, da bom kaj drugače živela, a vseeno se zavedam, da moraš malo paziti, da ne prineseš slabega ugleda televiziji. Bojan: Vedno ločujem zasebno življenje od javnega. To je moje vodilo, potrebujem svojo kamrico, kamor se zaprem in imam svoj mir.

Ne spreglejte