Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2016,
13.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

Seagull II jahta Ivo Sanader Hrvaška dopust

Torek, 9. 8. 2016, 13.12

6 let, 7 mesecev

Razburjeni Hrvati: Sanader je bil na jahti za 125 tisoč evrov na teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Seagull II | Foto www.seagull2.com

Foto: www.seagull2.com

Hrvaški časopis Jutarnji list je razkril ceno najema luksuzne jahte, na kateri je po njihovih navedbah letošnji dopust preživel nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader. Ta sicer na prostosti čaka na nadaljevanje več sodnih postopkov, ki proti njemu potekajo na Hrvaškem.

"Treba je priznati, da ima stil, okus in da ve, kako najlažje zaslužiti denar," je eden od spletnih komentarjev pod člankom Jutarnjega lista. Ta razkriva, da je družina nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja dopustovala na jahti, za katero je treba odšteti od 110 pa tja do 125 tisoč evrov na teden, odvisno od stroškov hrane in goriva.

Razkošne kabine, ki skupno sprejmejo 12 potnikov | Foto: www.seagull2.com Razkošne kabine, ki skupno sprejmejo 12 potnikov Foto: www.seagull2.com

Kdo je plačal počitnice?

Proti Sanaderju na Hrvaškem trenutno potekajo trije sodni postopki, a ima veljaven potni list in sme potovati v tujino. Zaradi sodnih postopkov je večina premoženja družine Sanader blokirana. Ivo Sanader sicer prejema poslansko pokojnino, ena od hčerk je igralka v New Yorku, druga pa zdravnica v Nemčiji. Sanaderjeva žena Mirjana je zaposlena na arheološkem oddelku filozofske fakultete v Zagrebu.

Luksuz na palubah: od koktajl bara do džakuzija | Foto: www.seagull2.com Luksuz na palubah: od koktajl bara do džakuzija Foto: www.seagull2.com

Da so si privoščili družinsko križarjenje ob obali južne Italije, je s fotografijami na Instagramu razkrila Sanaderjeva hčerka Petra, novinarji Jutarnjega lista pa so po pregledu posnetkov in destinacij, ki so jih obiskali, ugotovili, da je družina Sanader vsaj nekaj dni plula z luksuzno jahto Seagull II.

Praznovanje Mirjaninega rojstnega dneva na palubi jahte Seagull II:

Dodaten dokaz je po navedbah časopisa dejstvo, da je solastnik plovila Juroslav Buljubašić, Sanaderjev prijatelj, ki velja za enega najbogatejših Hrvatov.

Prijatelj bi mu privoščil oddih od sodnih procesov

Buljubašić je za Jutarnji list sicer dejal, da o Sanaderjevem bivanju na jahti ne ve nič, ob tem pa dodal, da med 1. aprilom in 1. oktobrom jahto oddaja čarterska agencija, ne pa on. Izjavil je še, da bi bil vesel, če bi se informacija izkazala za resnično, saj bi se Sanader "spočil od sodnega pregona, s katerim se spopada na Hrvaškem."

Viski, cigare, šah in narezek - vse, kar zahteven potnik potrebuje | Foto: www.seagull2.com Viski, cigare, šah in narezek - vse, kar zahteven potnik potrebuje Foto: www.seagull2.com

Jutarnji list medtem pojasnjuje, da so prisotnost družine Sanader na jahti dokazali s primerjavo lokacij, kjer so bile posnete fotografije Petre Sanader, in linije, po kateri je plula jahta Seagull II – ta je razvidna na spletni strani marinetraffic.com, ki prikazuje linije in položaje plovil po vsem svetu.


Od ladje za množični prevoz potnikov do luksuzne jahte za le 12 ljudi

Tako je bila danes luksuzna jahta videti nekoč. | Foto: www.seagull2.com Tako je bila danes luksuzna jahta videti nekoč. Foto: www.seagull2.com

Plovilo, ki danes nosi ime Seagull II., je bilo zgrajeno leta 1952 v puljski ladjedelnici Uljanik in je ob splavitvi nosilo ime hrvaškega literata in politika Vladimirja Nazorja. Ladja je takrat služila za povezavo med Reko, Splitom, Dubrovnikom in Kotorjem ter je lahko sprejela kar 700 potnikov.

Po tem, ko so je pred 12 leti popolnoma prenovili, sprejme le 12 potnikov, za katere je urejenih sedem kabin, in devet članov posadke. Notranjost je urejena v slogu jaht iz prve polovice prejšnjega stoletja, ob vsem luksuzu in razkošju v kabinah pa so potnikom na voljo več salonov, jedilnica, koktajl bar in džakuzi na odprti terasi.

Na uradni strani jahte navajajo tudi pomembne potnike, ki jih je to plovilo gostilo – med njimi sta bila pevec skupine U2 Bono Vox in danski prestolonaslednik Frederik, še posebej pa izpostavljajo Josipa Broza - Tita, ker "brez njegovega vpliva jahta Seagull II danes ne bi bila to, kar je."

 

Ne spreglejte