Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2023,
12.36

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

3

Natisni članek

Združeno kraljestvo kronanje Karel III. kralj kraljeva družina

Torek, 18. 4. 2023, 12.36

1 leto

Prvi posnetki: tako bo videti kronanje novega britanskega kralja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

3

Kronanje novega britanskega kralja | Procesija bo dolga približno četrtino dolžine petkilometrske slavnostne poti ob kronanju pokojne kraljice Elizabete II. leta 1953. | Foto Profimedia

Procesija bo dolga približno četrtino dolžine petkilometrske slavnostne poti ob kronanju pokojne kraljice Elizabete II. leta 1953.

Foto: Profimedia

V okviru prve vaje za majsko kronanje britanskega kralja Karla III. je ponoči na tihih in praznih ulicah Londona potekala vojaška parada. Vaja, v kateri je sodelovalo več sto pripadnikov britanske vojske na konjih, bi se sicer morala začeti v ponedeljek ob 22. uri, a je prišlo do zamude, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kralj Karel III. in kraljica žena Camilla se bosta med slovesnostjo ob kronanju, ki bo potekalo 6. maja, iz Westminstrske opatije v Buckinghamsko palačo vrnila prek parlamentarnega trga, Whitehalla, okoli Trafalgarskega trga, skozi Admiralski lok in po ulici The Mall.

Posnetek vaje si lahko ogledate spodaj:

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva s falconom na kronanje britanskega kralja

Kralj in kraljica žena naj bi se pripeljala v državni kočiji

Procesija bo dolga približno četrtino dolžine petkilometrske slavnostne poti ob kronanju pokojne kraljice Elizabete II. leta 1953, ki je potekala po ulicah Piccadilly, Oxford Street in Regent Street. Ta je trajala dve uri in je vključevala več deset tisoč udeležencev.

Čeprav tega na vaji ni bilo videti, naj bi se Karel III. in kraljica žena do Westminstrske opatije pripeljala v državni kočiji za diamantni jubilej, nazaj pa se bosta po isti poti vrnila v zlati državni kočiji. Ob kronanju bo potekala največja vojaška slovesnost na Otoku v zadnjih 70 letih, na kateri bo sodelovalo več kot šest tisoč pripadnikov in pripadnic britanskih oboroženih sil. Sodelovalo bo tudi skoraj 400 pripadnikov oboroženih sil iz najmanj 35 držav skupnosti Commonwealth.

Podjetje Transport for London (Tfl) je že opozorilo, da je treba potovanja v Londonu ob koncu tedna, ko bo potekalo kronanje, načrtovati vnaprej, saj bodo storitve zelo zasedene, prav tako pa bodo nekatere ceste v središču mesta zaprte, nekatere avtobusne linije pa bodo začasno zaprte ali preusmerjene. Dodatne zapore cest utegnejo povzročiti tudi ulične zabave v nekaterih soseskah, poroča britanski BBC.

V okviru tridnevnega slavja bodo poleg tradicionalnih kraljevih sprevodov, povezanih s kronanjem, pripravili tudi koncert zvezdnikov, veliko kosilo po vsej državi in prostovoljne pobude.

Preberite tudi:

princ Andrew, kralj Karel III., Camilla
Trendi Kralj Karel III. jezen, ker princ Andrew ne želi zapustiti dvorca
Harry in Meghan
Trendi Princ Harry se bo udeležil kronanja očeta brez žene Meghan
Planet 18
Planet TV Takšno bo letošnje kronanje Karla III. #video
Ne spreglejte