Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
16.16

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Krško prenova

Četrtek, 21. 2. 2013, 16.16

8 let, 1 mesec

Prenovljena Mencingerjeva hiša v Krškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spomeniški kompleks dveh združenih meščanskih hiš, ki ju v Krškem poznajo kot Mencingerjevo hišo, je zaživel v prenovljeni podobi. Pozornost vzbujajo predvsem renesančne freske.

Občina Krško in tamkajšnji Mestni muzej sta danes predstavila zaključek celostne prenove spomeniškega kompleksa dveh združenih meščanskih hiš, v katerih je živel nekdanji krški župan in pisatelj Janez Mencinger (1838–1912). Prenova kompleksa, v katerem so se ohranile na Slovenskem redke posvetne renesančne freske, je stala 2,8 milijona evrov. Poleg Mencingerjeve hiše obnovljena tudi Valvasorjev kompleks in grad Rajhenburg Kot je povedal krški župan Miran Stanko, so 1,3 milijona evrov za prenovo zagotovili na občini, dobrih 700.000 evrov so dobili iz evropskega sklada za regionalni razvoj, približno 740.000 evrov pa je prispevala država. Sicer se 1600 kvadratnih metrov obsegajoča znamenitost po nedavnih obnovah krškega Valvasorjevega kompleksa in brestaniškega gradu Rajhenburg uvršča med največje projekte obnove kulturnih spomenikov v občini.

Mencingerjeva hiša z vidika kulturne dediščine predstavlja meščansko bivalno kulturo 19. stoletja z osnovami v starejših obdobjih, po besedah odgovorne konservatorke Alenke Železnik pa je njena prenova temeljila na raziskavah stavbne preteklosti. Te raziskave so pokazale razvoj obeh združenih hiš vse od srednjega veka oz. od renesanse prek baroka do začetka 20. stoletja in hkrati razkrile ostanke kakovostne arhitekture ter kiparsko in slikarsko stavbno opremo. Med slednjo je opozorila na ostanke posvetnih renesančnih portretnih fresk z dvema grboma, ki potrjujejo domnevo, da je v hiši živela pomembna krška plemiška družina.

Poslikave, ki so jih odkrili med prenovo Mencingerjeve hiše, so tudi edinstven dokument slovenskega protestantizma in hkrati takratnega meščanskega življenja, je še povedala Železnikova.

V hiši muzej, posvečen županu in pisatelju Mencingerju Glede vsebine spomeniškega kompleksa je direktorica Kulturnega doma Krško Katja Ceglar pojasnila, da bodo večji del njegove površine namenili muzejski predstavitvi Mencingerjevega življenja in poslovni dejavnosti. V tem objektu je prostore dobila tudi Regionalna razvojna agencija Posavje, še nekaj prostorov pa oddajajo prek javnega razpisa.

Muzejske prostore bo upravljal krški mestni muzej, ki bo v prvem nadstropju oz. v prostoru s freskami uredil Mencingerjevo spominsko sobo s predmeti iz rojakove zapuščine. Obiskovalci njegove hiše si bodo lahko ogledali še rekonstruirano izvirno sušilnico sadja iz 19. stoletja, Krčani pa nameravajo v pritličju stavbe vzpostaviti še središče nesnovne tehnične in industrijske območne dediščine, je še povedala Ceglarjeva.

Prenovljeno Mencingerjevo hišo bodo uradno odprli ob 536. jubileju podelitve mestnih pravic Krškemu, 5. marca.

Ne spreglejte