Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 5. 2012,
17.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

potres italija kulturna dediščina

Ponedeljek, 21. 5. 2012, 17.22

7 let, 12 mesecev

Potres povzročil izjemno škodo italijanski kulturni dediščini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav ocen, kolikšno finančno škodo je sobotni potres povzročil na severu Italije, še ni, je že jasno, da je oškodovanje kulturne dediščine izjemno.

Najbolj so poškodovani kulturni spomeniki v kraju Finale Emilia, kjer je potres močno poškodoval tamkajšnji grad Rocca Estense in znameniti stolp z uro. Potres je na polovico preklal stolp z uro, močan popotresni sunek pa ga je dokončno porušil. Njegova vidna zunanjost je sicer nastala v 14. stoletju, njegove korenine pa segajo v začetek 13. stoletja.

Na utrdi Rocca Estense lani potekala restavratorska dela Močno poškodovani grad oziroma utrdba Rocca Estense je nastajal med 13. in 15. stoletjem, še posebej tragično pa je, da so na gradu komaj pred letom dni potekala restavratorska dela.

Poškodovana antična stolna cerkev in srednjeveški grad Lambertini V kraju Finale Emilia je potres poškodoval tudi antično stolno cerkev, ki je današnjo podobo dobila v 17. stoletju. V kraju Poggio Renatico je potres hudo poškodoval srednjeveški grad Lambertini, v katerem domujejo mestne oblasti.

Podobne informacije prihajajo iz kraja San Felice, kjer je potres prav tako močno poškodoval tamkajšnjo utrdbo in več cerkva. V Ferrari je poleg številnih cerkva potres poškodoval številne palače iz obdobja renesanse ter Teatro Nuovo iz 20. let prejšnjega stoletja.

"Oškodovanje kulturne dediščine še hujše, kot je videti s posnetkov" Antonia Pasqua Recchia z ministrstva za kulturno dediščino je dejala, da je oškodovanje kulturne dediščine še hujše, kot je videti s posnetkov.

Uničene številne umetnine Večina v potresu poškodovanih stavb je namreč hranila številne umetnine, od slik do kipov in drugega okrasja. V eni od cerkva v kraju San Felice naj bi potres močno poškodoval ali celo uničil poslikavo na lesu iz 16. stoletja slikarja Bernardina Loschija.

Italija je nazadnje tolikšno škodo na kulturni dediščini utrpela leta 1997, ko se je zaradi potresa v Umbriji zrušil del stropa v baziliki svetega Frančiška v Assisiju.

Ne spreglejte