Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Čedad Borut Pahor

Petek, 12. 7. 2013, 20.31

8 let

Pahor v Čedadu na odprtju festivala Mittelfest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Borut Pahor je danes v italijanskem Čedadu nagovoril prisotne na dogodku ob odprtju letošnjega festivala Mittelfest.

Ob robu dogodka se je Borut Pahor srečal z italijanskim ministrom za kulturo Massimom Brayem, namestnico hrvaškega ministra za kulturo Tamaro Perišič in predstavniki slovenske avtohtone narodnostne manjšine v Italiji.

Ločeno se je Pahor srečal tudi s predsednico Furlanije - Julijske krajine (FJK) Deboro Serracchiani. Sogovornika sta nadaljevala vsebinske pogovore o izboljšanju čezmejnega sodelovanja med deželo FJK in Slovenijo, ki sta jih začela sredi tedna ob obisku Serracchianijeve v Ljubljani, so sporočili iz predsednikovega urada.

V ospredju krepitev čezmejnega sodelovanja Srečanje je bilo osredotočeno na iskanje različnih načinov krepitve čezmejnega sodelovanja med avtonomno deželo FJK in Slovenijo, predvsem pri oblikovanju prioritetnih projektov, ki jih je treba čim prej medsebojno uskladiti in ustrezno pripraviti za razpise v okviru strukturnih skladov in kohezijskih politik.

Pahor je znova opozoril na okrepitev regionalnega sodelovanja v geografskem okviru Alpe Adria, predsednica FJK-ja pa se je med drugim zavzela za nadaljnji razvoj sodelovanja občin Nova Gorica in Gorica. Po njenem mnenju bi lahko s sredstvi, ki so v večletnem finančnem okvirju EU 2014-2020 namenjeni za čezmejne projekte, znatno okrepili čezmejno gospodarsko, znanstveno in kulturno sodelovanje sosednjih italijanskih regij in Slovenije.

Mittelfest – dogodek, ki združuje umetnike, običaje in kulturo srednje Evrope V nagovoru ob odprtju festivala Mittelfest je medtem Pahor poudaril, da gre za pomemben kulturni dogodek, ki združuje umetnike, običaje in kulturo območja srednje Evrope. Dejal je, da administrativnim mejam ni nikoli uspelo ločiti medčloveških stikov in jih ne bodo mogle prekiniti niti v prihodnosti. S skupnim sodelovanjem bomo znova vlili upanje mladim v skupno evropsko prihodnost, še verjame predsednik.

Ne spreglejte