Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
18.33

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mirko Cuderman zborovsko petje

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 18.33

2 leti, 5 mesecev

Odprli so Slovenski zborovski arhiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je danes popoldne v Uršulinskem samostanu v Ljubljani slovensko odprl Slovenski zborovski arhiv, donacijo dr. Mirka Cudermana.

Kot je pojasnila Maja Čepin Čander iz JSKD-ja, je dr. Mirko Cuderman obsežno literaturo zbiral več kot pol stoletja, ta pa obsega več kot 60.000 enot in je izjemnega pomena za slovenski in tudi širši evropski zborovski prostor. Slovenski zborovski arhiv obsega osebno zbirko dr. Mirka Cudermana in arhiv zbora Consortium musicum, ki ga je dr. Cuderman ustanovil leta 1968. Ob tem vsebuje arhiv tudi slovenske posvetne in cerkvene glasbene revije, ki so izhajale v Sloveniji, slovenske oratorije, kantate, maše ter posvetne skladbe slovenskih skladateljev, zbirke večjih vokalnih opusov evropskih skladateljev, zbirke slovenskih pesnikov, plošče, kasete in zgoščenke slovenske ter svetovne zborovske glasbe, številne priročnike ter sodobne skladbe evropskih skladateljev. Pri JSKD-ju, kjer prevzemajo celovito skrb za zbirko, so se zavezali, da jo bodo redno dopolnjevali z novimi skladbami in drugo zborovsko literaturo.

Slovenski zborovski arhiv bo za javnost odprt dvakrat na teden, in sicer ob torkih med 10.00 in 13.00 ter ob četrtkih med 15.00 in 18.00, obiskati pa ga bo mogoče tudi po dogovoru. Med drugim bodo v njem pripravljali strokovna srečanja, v soboto, 2. februarja, pa bodo pripravili dan odprtih vrat med 10. in 13. uro.

Dr. Mirko Cuderman je na področju ljubiteljske in poklicne zborovske glasbe aktivno deloval dolgih petdeset let in sodi v vrh evropskih zborovodij. Na slovenske koncertne odre je postavil največja dela domače in svetovne vokalne in vokalno-instrumentalne glasbene zakladnice, v Ljubljani je pripravil tudi številne prve izvedbe. Vodil je najvidnejše slovenske zbore, med drugim je ustanovil zbor ljubljanskih bogoslovcev, zbor ljubljanske stolnice, Consortium musicum, Komorni zbor RTV Slovenija, Slovenski komorni zbor, Slovenski oktet.

V zgodovino se je zapisal s svojim izjemnim opusom in bo ostal trajno zapisan kot najpomembnejši poustvarjalec slovenske zborovske glasbe na prehodu iz dvajsetega v enaindvajseto stoletje.

Ne spreglejte