Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mitja Okorn

Torek, 15. 10. 2013, 11.41

8 let

O tem, kako je delati za Stello McCartney, Rolling Stones in ... zase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kaj druži štiri vrhunske domače ustvarjalce, ki jih je za svoje vzela tujina? Ideje, trdo delo, kreativnost, samoiniciativnost? In skoraj vsak od njih sovraži besedo "ne". Ker je mogoče vse.

Nataša Čagalj, Rok Predin, Jure Prek in Mitja Okorn. Štirje Slovenci, vsak uspešen v svojem poslu, vsak s svojo navdihujočo zgodbo o pogumu in tistem, kar jih je privedlo do točke, kjer so zdaj. Na enem mestu jih je zbral Kamenko Kesar, ki je z vsakim od njih spregovoril o začetkih v poslu, v katerem se mešajo talenti z vsega sveta.

Nataša Čagalj, tista, ki Stelli McCartney postavlja ultimate Drobna in svetlolasa Nataša Čagalj se je v London odpravila po diplomi. Po podiplomskem študiju na elitni šoli Central Saint Martin je lahko izbirala med tremi službami in izbrala Cerrutija, nato pa kariero nadaljevala pri Lanvinu in Albertu Elbazu ter Stelli McCartney, do uspeha je pomagala tudi Victorii Beckham. Je odločna, verjame v svoje znanje in kakovost, obenem pa se ne pusti motiti, ko gre za njen instinkt, predvsem pa družino. To pa je v modnem poslu prava redkost. Z ultimatom, da bo delala le štiri dni na teden, je presenetila vse, vendar ji je uspelo. Pravi, da je minilo obdobje dela za druge, skrivnostno pa namigne, da bo zdaj v ospredje poskušala stopiti še sama.

Rok Predin – kako očetu Zoranu sporočiti, da boš delal za Rolling Stones? Dekleta v dvorani je povsem raznežil, ko je skoraj v vsak odgovor vpletel svojo Saro, dekle, s katerim se je po nekaj negotovih tednih v britanski prestolnici spopadel z delovnimi in vsakodnevnimi izzivi tujega mesta. Rok Predin ne more skriti, kdo je njegov oče, saj mu je podoben tako fizično kot po glasu in humorju. Njegova kariera pa je kljub ljubezni do glasbe odšla svojo pot. V Londonu ustvarja animacije za znana imena, kot so Elton John, britanska kraljica Elizabeta II., Monthy Phyton in Take That. A njegov največji uspeh v karieri niso zveneči projekti, temveč "animirani filmčki, ki jih naredim, ko ne delam".

Jure Prek in govoreči maček, ki mu je prinesel svetovni uspeh Talking Tom oziroma govoreči Tom je prvi in glavni junak aplikacije, ki je prevzela otroke (in odrasle) po vsem svetu. Ustvarili so ga v podjetju Outfit7, kjer kot umetniški direktor in vodja animacije dela Jure Prek, tretji sogovornik Nitro konference. Sprva je Prek želel oblikovati avtomobile, zato se je tudi naučil trikov 3D-oblikovanja, ki so mu pozneje, ko je spoznal, da ga avtomobili ne zanimajo (pre)več, prišli še kako prav. Začel je z animiranjem in mu zapisal svojo kariero. Aplikacijo in lik Talking Tom so v podjetju Outfit7 ustvarili že prej, Prek pa je nato zasnoval še druge priljubljene like: psa Bena, muca Gingerja, papagaja Piera, žirafo Gino in druge. To, da kratkočasiš in zabavaš otroke z vsega sveta, je gotovo lep uspeh, kajne?

Mitja Okorn – od filma do gledališča Kam je izginila čepica, Mitjev dolgoletni zaščitni znak? Kje so široke hlače in športni puloverji? Režiser, ki doma kljub uspešnem prvencu Tu pa tam (nastal je na lastno pest) ni našel posluha svojo filmsko govorico, tega pa je našel na Poljskem. Uspeh romantične komedije Pisma Sv. Nikolaja je presenetil vse, še posebej najbrž nas v Sloveniji, a Mitja je le počel tisto, kar zna – snemati dobre zgodbe. Vidno umirjeni režiser se bo zdaj spopadel še z gledališko režijo in lahko si obetamo novo poslastico.

Ne spreglejte