Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 12.16

8 let

Nominacija za oskarja je Banksyjevim delom dvignila ceno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav je Akademija zavrnila Banksyjev predlog, da se podelitve oskarjev udeleži zamaskiran, se britanski grafitar lahko potolaži z dejstvom, da je nominacija zvišala vrednost njegovih del.

V Bristolu rojen grafitar, ki naj bi mu bilo ime Robin Gunningham, je bil ena glavnih spremljevalnih zgodb nedeljske podelitve oskarjev. Njegov dokumentarec Exit Through the Gift Shop je bil namreč nominiran za najboljši dokumentarec, v času pred podelitvijo pa so se po Los Angelesu pojavili njegovi grafiti, med njimi Charlie Brown, ki s cigareto v ustih z bencinom poliva stavbo, in pijani Mickey Mouse, ki objema manekenko na plakatu. V mesecu, ko so bile oznanjene nominacije za oskarje, so cene Banksyjevih umetnin poskočile in bile tudi za 25 odstotkov višje, kot so predvidevali v dražbenih hišah. Nedavno je dražbena hiša Sotheby's v Londonu prodala Banksyjevo delo Heavy Weaponry za 82.250 funtov, čeprav so predvidevali, da delo ne bo doseglo cene, višje od 18.000 funtov. Rekordno vrednost je sicer doseglo njegovo precej večje delo Keep it Spotless, ki so ga februarja 2008 pri Sotheby's v New Yorku prodali za 1,87 miljona ameriških dolarjev.

Banksy je imel svoje prvo bližnje srečanje s Hollywoodom leta 2006, ko sta Brad Pitt in Angelina izrazila zanimanje za njegovo delo, strokovnjaki pa predvidevajo, da bodo nominacija, dogajanje v času pred oskarji ter natančen nadzor nad količino njegovih del še dodatno dvignili ceno.

Pri Banksyjevih delih je seveda tudi zanka, saj so ta bistveno manj vredna, če k njim ni priložen certifikat pristnosti, ki pa ga Pest Control, agencija, ki se ukvarja s prodajo Banksyjevih del, ne izdaja za dela, ki "izvorno niso bila namenjena prodaji", na primer ulično umetnost in darila. Simon Todd, svetovalec pri Artnetu, pravi, da Pest Control nima konsistentne politike pri podeljevanju certifikatov in ga včasih podelijo le, "če si jim všeč ali če so tisti dan dobre volje". Kot pravi Todd, ni v interesu Pest Controla, da bi avtentificirali še več Banksyjevih del, saj bi to pomenilo padec cen.

Ne spreglejte