Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 5. 2008,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 31. 5. 2008, 12.33

8 let

Nagrado skupine OHO dobil Mladen Stropnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nagrado skupine OHO, namenjeno mlademu vizualnemu umetniku do 35. leta starosti, je za leto 2008 dobil Mladen Stropnik.

Ukvarja se s slikarstvom, videom in prepletanjem obeh medijev v tridimenzionalnem prostoru. Nagrado so podelili v petek v Centru in galeriji P74.

Nagrado, poimenovano po konceptualni skupini, ki je delovala od poznih šestdesetih let dalje in še danes navdihuje številne mlade umetnike, podeljuje zavod P.A.R.A.S.I.T.E. Ljubljana v sodelovanju z newyorškima ustanovama Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding. Dobitnika izberejo prek javnega razpisa.

Strokovna žirija Nagrajenca je izbrala strokovna žirija v sestavi Janka Vukmir (Zagreb), Christian Kravagna (Dunaj), Igor Španjol (Moderna galerija, Ljubljana), Luiza Margan in Miha Presker (Maribor, Dunaj). V ožjem izboru so bili še Aleksandra Domanović, Sebastjan Leban in Staš Kleindienst in Small but Dangers (Mateja Rojc in Simon Hudolin-Salči).

Šesttedensko bivanje v New Yorku za nagrado Organizatorji natečaja bodo Stropniku omogočili šesttedensko bivanje v New Yorku in samostojno razstavo njegovih del v Ljubljani. Razstava vseh finalistov za nagrado pa je še do 5. junija na ogled v Centru in galeriji P74.

Mladen Stropnik je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je zaključil tudi magistrski študij. Kot svobodni umetnik živi in dela v Ljubljani. Predstavil se je z nekaj samostojnimi razstavami in sodeloval na številnih skupinskih doma in v tujini.

Deluje na treh področjih znotraj polja umetnosti: prvo področje so "lepe umetnosti" (slikanje, risanje - realistični in grafični motivi), drugo področje je umetniški video (video persone, več-ekranske video instalacije, grafični videi), tretje pa predstavlja eksperimentiranje z medsebojnim prepletanjem teh dveh različnih medijev, slikarstva in videa, v tridimenzionalnem prostoru, piše na spletni strani umetnost.org.

Ne spreglejte